Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η γάτα που την έλεγαν Billie Holiday


Μουσική παράσταση κάθε Τετάρτη και Κυριακή στο θέατρο «Πορεία»
 με την Φωτεινή Παπαδόδημα  και τον Ντέιβιντ Λιντς.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Μια νεαρή τζαζ πιανίστα και τραγουδίστρια, που λατρεύει την Billie Holiday, έχει το ελάττωμα να ακούει φωνές και να κάνει ατέλειωτες συζητήσεις με φανταστικούς συνομιλητές.

Η ηρωίδα της μουσικής παράστασης που παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Κυριακή στο θέατρο «Πορεία», δουλεύει ως σερβιτόρα, βρίσκεται σε κατάθλιψη και το μόνο που την κινητοποιεί είναι ο φανταστικός της διάλογος με την Billie.
Ομως τα πράγματα μπερδεύονται όταν μια μαύρη γάτα, που μιλάει άπταιστα αγγλικά, διαβεβαιώνει τη φίλη μας ότι είναι μετενσάρκωση της Billie Holiday. Κι αρχίζει η μαύρη γάτα να παρασύρει τη νεαρή πιανίστα σ’ ένα φανταστικό και συγχρόνως κωμικό ταξίδι στο παρελθόν της διάσημης τραγουδίστριας, όπου η ζωή και ο θάνατος μπερδεύονται.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η περίεργη και μπερδεμένη διαδικασία δίνει μια ξεχωριστή δύναμη στη νεαρή μουσικό.
Ολο αυτό το περίεργο σύμπαν ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου «Πορεία» η Φωτεινή Παπαδόδημα, που υπογράφει και το κείμενο της παράστασης «Μια γάτα που τη λέγαν Billie Holiday», και μαζί της παίζει ζωντανή μουσική ο συνθέτης και σαξοφωνίστας Ντέιβιντ Λιντς.
«Δύο καλλιτέχνες με πάθος για τη μουσική και μεγάλη αγάπη για το θέατρο, συναντιόμαστε για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας σε μια παράσταση που ερευνά τη θεατρικότητα της μουσικής και τη μουσικότητα του θεάτρου. Το κείμενο της Φωτεινής ξεκλειδώνει τα απόκρυφα δωμάτια της μουσικής σκέψης μ’ έναν απλό, προσωπικό και άκρως συναισθηματικό τρόπο. Μ’ έναν τρόπο αβίαστο αλλά μη αναμενόμενο, το θέατρο και η μουσική φλερτάρουν, χορεύουν και σμίγουν φωτίζοντας κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο την ιστορία», λέει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Αμπαζής. Τα κοστούμια φρόντισε η Πηνελόπη Τριανταφύλλου.

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 10 μ.μ. Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά.

Για την Μπίλι Χόλιντεϊ




                                                             
Η Μπίλι Χόλιντεϊ (Billie Holiday, 7 Απριλίου 1915 - 17 Ιουλίου 1959) ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης της τζαζ. Περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών και τις φωνητικές ικανότητές της, η ίδια συνέθεσε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child. Χαρακτηρίζεται συχνά ως η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες[1]. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια του μπλουζ ρεπερτορίου. Θεωρείται πως οι εγκάρδιες ερμηνείες της βρίσκονται στον αντίποδα των περισσότερο χαρούμενων αυτοσχεδιασμών της Έλα Φιτζέραλντ ...
συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: