Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Σοπέν και Σούμαν απο τον Απόστολο Παληό


Ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση των δύο μεγάλων ρομαντικών συνθετών με τον Απόστολο Παληό την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο δημοφιλής Κύκλος Μουσικές βραδιές συνεχίζεται, με τρία ρεσιτάλ αφιερωμένα στον Κλασικισμό και τον Ρομαντισμό. Μετά το Trio Opus I και την πιανίστα Βίνια Τσόπελα, σειρά έχει ο ανερχόμενος συνάδελφός της Απόστολος Παληός. Ο νεαρός δεξιοτέχνης κάνει, μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου, τη δική του «Αναφορά στον Φρεντερίκ Σοπέν και τον Ρόμπερτ Σούμαν», την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας χορούς και μπαλάντες των δύο μεγάλων μουσουργών, από τη γέννηση των οποίων συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια. Το πρόγραμμα του Απόστολου Παληού συμπληρώνεται επίσης από ένα νυχτερινό του μάγου των πλήκτρων Ζίγκμουντ Τάλμπεργκ που έζησε την ίδια εποχή με τους Σοπέν και Σούμαν.
Πολλές και σημαντικές διακρίσεις κοσμούν το βιογραφικό του θεσσαλικής καταγωγής μουσικού: δίπλωμα πιάνου με βαθμό «άριστα παμψηφεί, διάκριση και πρώτο βραβείο», πτυχία ανώτερων θεωρητικών επίσης με άριστα, μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών στο πιάνο από τις Μουσικές Ακαδημίες Χανς Άισλερ του Βερολίνου και της Λειψίας, επίσης με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Χάρη στις εξαιρετικές του επιδόσεις, ο Απόστολος Παληός απέσπασε πολλές υποτροφίες από τα Ιδρύματα Κοινωφελημάτων και Υποτροφιών, Ι. Κωστόπουλου και Κόσμος εν Αρμονία καθώς και από γερμανικούς φορείς (Κρατίδιο της Σαξονίας και Ίδρυμα Φρήντριχ Έμπερτ). Έχει ακόμη σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας και μουσική δωματίου και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ Μουσικολογίας. Στη Γερμανία, καθηγητές του ήταν οι Γκέοργκ Ζάβα και Μάρκους Τόμας, ενώ επιπλέον θήτευσε δίπλα σε διαπρεπείς προσωπικότητες του πιάνου όπως οι: Άλντο Τσικολίνι, Μάρεϊ Περάχια, Κυπριανός Κατσαρής, Γιόντυ Σόλομον και Γιώργος Χατζηνίκος.
Ο Απόστολος Παληός έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στη ζηλευτή σταδιοδρομία του, ιδιαίτερη θέση κατέχει το βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ (Ίδρυμα World in Harmony-Κόσμος εν αρμονία). Επίσης, πριν δύο χρόνια, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τον τίμησε με το βραβείο του καλύτερου νέου.
www.elculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: