Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Επιμένουμε στον "Λυρικό" Yann Tiersen


Στη  χώρα μας ήρθε για τρίτη φορά ο Γιάν Τιερσέν για 3 συναυλίες (Αθήνα -Πάτρα -Θεσσαλονίκη)
Χθές βράδυ 14/11 έδωσε την πρώτη του στο Fuzz Club  στην Αθήνα
H συναυλία είχε  ροκ προσανατολισμό. O  ίδιος ήταν πάνω στην σκηνή τραγουδώντας και παίζοντας με τον δικό του ιδιαίτερο  τρόπο κιθάρα και βιολί, ενώ η μπάντα που τον συνόδευε  αποτελούταν  από έναν μπασίστα, έναν ντράμμερ, έναν κιθαρίστα. Την ορχήστρα την συμπλήρωνε  το Martenot?s wave. Τα περισσότερα κομμάτια  που έπαιξαν ήταν απο τον καινούργιο άλμπουμ (που αναμέμεται να εκδοθεί το 2010) το " DUST LANE"
Κατα τη γνώμη μας  ούτε  οι επιλογές αλλά  ούτε και ο ίδιος ο συνθέτης ενθουσίασε ,  δεν είχε αμεσότητα καθόλου  με το κοινό Οι όμορφες μελωδίες του χάθηκαν μέσα στο θόρυβο...  
 Το κοινό  αμήχανο περίμενε να τον ακούσει να παίζει  τις   γνωστές συνθέσεις του ή να παίζει πιάνο,ακκορντεον...
Οπως έχει γραφτεί όταν  είχε εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή πριν απο 8 χρόνια είχε συνεπάρει το αθηναϊκό κοινό με τις μοναδικές ποιητικές μελωδίες του.
Τον ίδιο ενθουσιασμό συνάντησε και μερικά χρόνια αργότερα, όταν εμφανίστηκε στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στο πλαίσιο της Retrouvailles Tour.
Δυστυχώς δε συνέβη το ίδιο και χθές βράδυ .....

   Παρόλα αυτά επιμένουμε να τον θεωρούμε έναν απο τους σύγχρονους λυρικούς Ευρωπαίους συνθέτες,  επιμένουμε στον "Λυρικό" Γιαν Τίερσεν επιμένουμε στον συνθέτη της κινηματογραφικής μουσικής στον συνθέτη των ταινιών   "Αμελί" και «Goodbye Lenin» των εξαιρετικών  cd "Absente" και "C' Etait Ici....
 Πολλοί υποστηρίζουν  ότι ειναι αξιος  διάδοχος της αισθητικής των Nino Rota, Nicola Piovani, Eric Satie. Γεννημένος στη Βρετάνη, σπούδασε από μικρός πιάνο και βιολί. Οσο κι αν τον είλκυε όμως η κλασική μουσική, στην εφηβεία του γνωρίζει το ροκ εν ρολ και γοητεύεται από τον Ιγκι Ποπ. Ολα αυτά τα ακούσματα μαζί με τη μουσική των δρόμων του Παρισιού δίνουν στον Τίερσεν μια απολύτως προσωπική γραφή. 

                                                               φωτογραφία  απο συναυλία

Δείτε το video  απο την πιο ωραία στιγμή της συναυλίας ...(fuzz club 14/11/09)
 
video απο άλλες συναυλίες


 


Στην αρχή της συναυλίας ανέβηκαν στη σκηνή το ελληνικό συγκρότημα "Your Hand In Mine". 
Ηταν εξαιρετικοί, οι  μελωδίες τους ήταν  όμορφες .σε χαμηλούς τόνους κινηματογραφικές . Έπαιζαν με ακουστικά όργανα αλλά και με  κάποια άλλα, δικής τους κατασκευής. χρησιμοποιώντας και την  τεχνολογία ...Μας προετοίμαζαν για κάτι που όμως  δεν ήρθε!!

 O Yann Tiersen εν μέσω 50ου Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: