Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

"Γύρω απ' το Πιάνο"


5 Έλληνες και ξένοι μουσικοί… διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες και γλώσσες που συνυφαίνονται αρμονικά μέσα σ’ έναν ενιαίο μουσικό καμβά.
Ένα  μουσικό τριήμερο πραγματοποιείται στις 6, 11 και 13 Νοεμβρίου 2009 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη για πέμπτη συνεχή χρονιά, ζωντανεύοντας με πολύχρωμους ήχους τις νύχτες της πόλης..
Ο ποιητικός λόγος του Λόρδου Alfred Tennyson ενώνεται με τη μελωδική γραφή του Richard Strauss στο δραματικό έργο Enoch Arden, περιγραφικές μουσικές συνθέσεις που «μιλούν» στη γλώσσα των ζώων, ακολουθούν την Πέστροφα του Franz Schubert στο κολύμπι της, και μιμούνται το πέταγμα των πουλιών και τα ερωτικά πειράγματά τους, ντυμένα με μουσική του Jean Philippe Rameau
Κι ύστερα, πάνω στην πλάτη μιας καμήλας, ακολουθούμε τον Ορφέα του Poulenc στην Οδύσσειά του, σ’ ένα ταξίδι από το Θιβέτ ως τις λιμνούλες όπου κυριαρχούν τα κρωξίματα των βατράχων και τα τιτιβίσματα των πουλιών, όπως τα ακούει και τα κωδικοποιεί μουσικά ο Rimsky-Korsakov...

Κι αν νομίζετε πως έχετε φτάσει πια στον προορισμό και το ταξίδι τελειώνει εδώ, θα σας συνεπάρουν ο Albeniz, ο Lorca, ο Granados, ο Piazzola και όχι μόνο… σ’ ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι ως τις ακτές της Λατινικής Αμερικής … για να σας προσγειώσουν στην μαγική χώρα του … «γύρω απ'το πιάνο»
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του κύκλου γύρω απ' το πιάνο, είναι η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, η οποία ζει και εργάζεται στο Παρίσι, έχει επιμεληθεί με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη το πρόγραμμα της κάθε βραδιάς.
Απόφοιτη του Ωδείου Αθηνών, ακολούθησε ανώτερες σπουδές στο Παρίσι, με τους Pierre Sancan και Yvonne Lefébure, και αργότερα με τους Yevgueni Malinine και Leon Fleischer στο φημισμένο Tanglewood Music Center στις Η.Π.Α.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, στην παράσταση με τίτλο Ενόχ Άρντεν: Μια Οδύσσεια χωρίς happy end..., παρουσιάζεται το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Alfred Tennyson πάνω στο οποίο ο Richard Strauss συνέθεσε το έργο του.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Ο ήρωας του ποιήματος, ένας ψαράς, χάνει τη δουλειά του εξαιτίας ενός ατυχήματος και αναγκάζεται να μπαρκάρει σε εμπορικό πλοίο προκειμένου να συντηρήσει τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο ναυαγεί και κι η τύχη του Ενόχ αγνοείται. Όταν μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια απουσίας επιστρέφει, διαπιστώνει πως ένα από τα παιδιά του είναι νεκρό και η γυναίκα του έχει παντρευτεί τον αντίζηλό του, έχοντας μάλιστα αποκτήσει μαζί του κι ένα παιδί.
Χωρίς να αποκαλύψει ποτέ στην οικογένειά του την αλήθεια, ο Ενόχ πεθαίνει μόνος κι απογοητευμένος.
Βασίλης Θεοχαράκης, αφήγηση
Γιάννης Βακαρέλης, πιάνο
Την ίδια βραδιά, η μεσόφωνος Μαίρη Έλεν Νέζη θα ερμηνεύσει τραγούδια των Μπραμς, Φωρέ και Ντε Φάλια, με τον Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο.
Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, μια πρωτότυπη συναυλία με τίτλο Το συναξάρι των ζώων.
Στο πρώτο μέρος έργα εμπνευσμένα από τον κόσμο των ζώων, από συνθέτες διάφορων εποχών, όπως Chausson, Daquin, Glinka, Liszt, Mussorgsky, Rameau, Ravel, Poulenc, Saint - Saëns.
Ερμηνεύουν η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη και ο Απόστολος Παληός στο πιάνο.
Στο δεύτερο μέρος, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας Αθήνας – Πειραιά και με την ευγενική χορηγία των Τουρκικών Αερογραμμών, θα παρουσιαστεί Το κουιντέτο της πέστροφας του Franz Schubert με τους Cihat Askin, βιολί, Ali Basegmezler, βιόλα, Sedef Ercetin, τσέλο, Βασίλη Παπαβασιλείου, κοντραμπάσσο και το Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο.
Ο φετινός κύκλος γύρω απ’το πιάνο, θα κλείσει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, με μια συναυλία με τίτλο Español por favor!
Στο πρώτο μέρος, μουσική και τραγούδια των Albeniz, Granados, Godowski, Lorca και άλλων Ισπανών συνθετών με την μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και το Δημήτρη Βασιλάκη στο πιάνο.
Στο δεύτερο μέρος, διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις του Σταύρου Λάντσια πάνω σε λατινοαμερικάνικες και ισπανικές μελωδίες των Astor Piazzolla, Manuel De Falla, Chick Corea, Heitor Villa-Lobos, Federico Moreno Torroba, Egberto Gismonti).
Σταύρος Λάντσιας, πιάνο, Γιώργος Καλούδης, τσέλο και ο Δημήτρης Χουντής στο σαξόφωνο
http://entertainment.in.gr/html/ent/658/ent.73658.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: