Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΑL DI MEOLA: Ο μάγος της κιθάρας


«Μουσική είναι όταν μια καλοκουρδισμένη καρδιά, χτυπάει σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό και δίνει εντολή στο σώμα να παίξει κάτι καλό!»

 
 «Μ' αρέσει να συνδυάζω τις μουσικές που φτάνουν στ αυτιά μου. Μ' αρέσει να ενώνω ήχους που έχουν ψυχή και η ποιότητά τους απαιτεί από τον ακροατή την προσοχή του. Θεωρώ πως η μουσική πάει μπροστά όταν οι μουσικοί την αξιοποιούν τονίζοντας ήχους που φαινομενικά δεν έχουν καμιά συγγένεια ανάμεσά τους. Αγαπώ το φλαμένκο όπως αγαπώ τη μουσική των τσιγγάνων, την αραβική μουσική ή τη βραζιλιάνικη. Θα ήταν παράλογο ν αντισταθώ, ως μουσικός, στις μουσικές που μ αρέσουν. Προφανώς είναι εκείνες που επηρέασαν την ερμηνεία μου στην κιθάρα»

 Αυτά  δηλώνει ο Ιταλοαμερικανός Αλ Ντι Μέολα. που  σήμερα (Πέμπτη 19 Νοεμβρίου  2009 )εμφανίζεται στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Φίλων της Μουσικής». 

Ο Al Ντι Μέολα   ξεκίνησε με βάση την τζαζ σύντομα  διεύρυνε τον μουσικό του ορίζοντα με συνεργασίες που έχουν μείνει στην ιστορία. Το αποκορύφωμα ήταν το τρίο Di Meola/ Mc Lauaghlin / De Lucia, γνωστοί και ως The Guitar Trio.
Ο ιταλικής καταγωγής κιθαρίστας από το Νιου Τζέρσεϊ περνούσε τον χρόνο του κάνοντας μαθήματα κλασικής μουσικής και άκουγε όμως πολύ και την σάλσα άλλωστε γι΄αυτό και αργότερα έκανε και πολλούς πειραματισμούς πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Βραζιλίας ( στα αλμπουμ «Cielo e Terra» και «Soaring Through a Dream» ).Έγινε πολύ γρήγορα περιζήτητος μουσικός και έτσι έγινε και μέλος του γκρουπ του Chick Corea και έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες όπως τον Pavarotti, τον Paco De Lucia, τον Paul Simon, τον Stevie Wonder, Phil Collins, Santana, Frank Zappa, Steve Winwood...





Δεν υπάρχουν σχόλια: