Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ – A’ παρουσίαση 23 Νέων Έργων για ΚΙΘΑΡΑ αφιερωμένων στην μνήμη του»



Ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας»  σε συνεργασία με τον  Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός  παρουσιάζουν ένα «ΑΦΙΕΡΩΜΑ  στον  ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ  – A’ παρουσίαση  23  Νέων Έργων  για  ΚΙΘΑΡΑ  αφιερωμένων  στην μνήμη του»    Μια γιορτή για την κιθάρα και την μουσική δημιουργία  με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών. 


 Τετάρτη 25 Νοέμβριου 2009, ώρα 8.30μμ 
 1η    ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ   οι  κιθαρίστες  : 
EYA ΦAMΠA, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΚΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΚΑΣΦΙΚΗΣ,  ΑΡΗΣ  ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ
 Σε  Έργα  των Δημήτρη Φάμπα, Νίκου Χαριζάνου, Απόστολου Ντάρλα, Άρη Μπαλατσούκα, Eduardo Morales Caso, Carlos Peron Cano, Luca Vanneschi, Jose Antonio Guerrero Ortiz, Fernando Schulmeier, Mauricio Opazo Muñoz, Ηρακλή Καζάκη, Κώστα Μαντζώρου 

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009  ώρα 8.30 μμ

 2η    ΣΥΝΑΥΛΙΑ
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ  οι  κιθαρίστες
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ,  ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΕΡΕΓΚΩΦ,  ΕΥΑ  ΦΑΜΠΑ,  ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,  ΘΑΝΑΣΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,   ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ,  ΑΓΓΕΛΟς ΑΓΚΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,  το Σύνολο GUITARTE,  ο UROS DOJCINOVIC  και η ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ (φλάουτο)
Σε  Έργα των  Δημήτρη Φάμπα, Uros Dojčinovič, Akos Petik, Annette Kruisbrink, Marion Arts, Joe Rosochacki, Scott Giles, Γεράσιμου Μεσσήνη, Πέτρου Φραγκίστα, Αρ. Γιαννακούρου, Δημήτρη Ποθητού, Νικόλα Κουβαρδά, Βασίλη Μούσκουρη .


Λιγα λόγια για το αφιέρωμα αυτό:  
 23 συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου (Aργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ελλάδα) ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην «Ανοιχτή Πρόσκληση σύνθεσης έργων για κιθάρα, αφιερωμένων στην μνήμη του εξαίρετου Έλληνα κιθαρίστα – συνθέτη Δημήτρη Φάμπα», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας»  στη διάρκεια του 2008
Τα έργα αυτά σε α’ παγκόσμια εκτέλεση  μαζί με 2 έργα του ιδίου του Δημ. Φάμπα  παρουσιάζονται  σε αυτές τις συναυλίες. Με την πρωτοβουλία μας αυτή θελήσαμε να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριο της κιθάρας με νέα έργα  τιμώντας έναν σπουδαίο Έλληνα δημιουργό που προσέφερε με το ταλέντο και τις γνώσεις του τα μέγιστα στη δημιουργία  της Ελληνικής κιθαριστικής σχολής. Επιδιώκουμε  το Διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και μουσικών αντιλήψεων, τη δημιουργία καλλιτεχνικών σχέσεων Φιλίας και Ειρήνης,  την αναγνώριση και επιβράβευση του ταλέντου και των μουσικών ικανοτήτων των  συμμετεχόντων,  συνθετών και ερμηνευτών.


Δημήτρης Φάμπας O κιθαρίστας, συνθέτης και δάσκαλος (1922 - 1996)
   

Ο Δημήτρης Φάμπας, γεννήθηκε στη Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, επίνειο του Λαύκου στο Πήλιο, στις 22 Δεκέμβρη 1921 και πέθανε στην Αθήνα , στις 3 Μάη 1996. Γιός του καπετάνιου Ευάγγελου Φάππα και της Ευανθίας. Το μεγάλο του ταλέντο φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία όταν σπούδαζε μαντολίνο και έπαιζε με ένα λαούτο τραγούδια μαζύ με τον θείο του. Αυτό οδήγησε τον πατέρα του, να του κάνει δώρο μια κιθάρα και να τον στείλει για σοβαρές μουσικές σπουδές στην Αθήνα.

Σπούδασε θεωρητικά με το Θ.Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ.Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε με τον Νίκο Ιωάννου και πήρε το δίπλωμα του το 1953 από το Εθνικό Ωδείο με πρώτο βραβείο και αριστείο {ταξη Γ.Βωκου}.
Στα 1955 και 1956 σπούδασε με υποτροφία του Ιταλικού κράτους, στην Ακαδημία Chigiana της Σιέννα, κιθάρα με τον Andres Segovia και μουσικολογία με τον Emilio Pujοl. To 1958 με υποτροφία του ίδιου του Segovia, συνέχισε τις σπουδές κοντά του στην Ακαδημία του Santiago de Compostela της Ισπανιας.
Το 1957 παντρεύτηκε την Ευγενία Γυφτοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά ,τον Εύαγγελο και την Εύα.

Ο ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ (Ιταλία)
Ως συνθέτης ο Δημήτρης Φάμπας, απέδειξε ότι έχει γερή έμπνευση και αναζήτηση, τόσο αρμονική όσο και εκφραστική για κάτι καινούργιο. Αναφέρομαι στα ωραία του έργα ΅Μπολερό΅ και τον ΅Ελληνικό χορό΅.
LA NAZIONE (Φλωρεντία 12.1.64)
"O Δ. Φάμπας είχε στιγμές μαεστρίας, με πέντε δικές του συνθέσεις οι οποίες επευφημήθηκαν ιδιαιτέρως για την μεγαλειώδη τεχνική και την εξαιρετική ευαισθησία των.

Στα σαρανταπέντε του χρόνια στο χώρο της μουσικής ο Δ.Φάμπας διακρίθηκε ως σολίστας, δάσκαλος {στο Εθνικό Ωδείο} και συνθέτης και κατόρθωσε να τοποθετήσει την κιθάρα σε μια αξιοζήλευτη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας.
Πλούτισε το ρεπερτόριο της με πλήθος από συνθέσεις, σουίτες, χορούς και άλλα αξιόλογα έργα, που παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας το θαυμασμό και την αγάπη του ακροατηρίου. Η μουσική του, πολυ λυρική και ρομαντική , πλούσια ποτισμένη με χρώματα , και στοιχεία απο την Ελληνική παράδοση, αντανακλά τη βαθιά του γνώση για το όργανο κιθάρα, το μεγάλο του ταλέντο σαν συνθέτη, τη δεξιοτεχνική δεινότητα ενός σπουδαίου σολίστα και την αγάπη του για την πατρίδα. Εργα του έχουν εκδοθεί από τούς μουσικούς οίκους Ricordi Ιταλιας και Βραζιλιας, Lathkil music publishers Αγγλιας, Max Eschig Γαλλιας, Columbia Η.Π.Α , Φ.Νάκα και Κ.Παπαγρηγορίου-Χ.Νάκα στην Αθήνα, MEL BAY ΗΠΑ, ΒALKANOTA Βουλγαρίας, ενώ συχνά παίζονται ως υποχρεωτικά σε διεθνείς διαγωνισμούς.

LAS PROVINCIAS (Ισπανία 8.5.60)
Η αξία του καλλιτέχνη έγινε ολοφάνερη με τις συνθέσεις του Δ. Φάμπα, πολύ χαρακτηριστικές, με πρωτότυπα θέματα, με ελληνικό χρώμα, που χάρισαν στο μουσικό και συνθέτη καινούργιες επιδοκιμασίες.
PARIS AEROPORTS (Παρίσι 19.1.62)
Ακούσαμε έργα με πολύ ενδιαφέρον, του Δ. Φάμπα, που τα εξετέλεσε με μουσική έξαρση και δεξιοτεχνία. Εν συνεχεία ππρος τους τίτλους ευγενείας που ο Segovia απένειμε στην κιθάρα, ο Φάμπας μας απέδειξε πως αποτελεί ενα ωραίο όργανο συναυλίας.

Ο Δ.Φάμπας έδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στήν Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ, Καναδά, ΕΣΣΔ, Ουγγαρία, Βατικανό, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αυστρία , σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κερδίζοντας παντού το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς. "Μαγεία κιθάρας από την Ελλάδα" (Abendzeitung, Γερμανία 1968), "Ελληνας κιθαριστής-Φοβερό στύλ" (The Ottawa Journal, Kαναδάς 1971), "H παράσταση του Έλληνα κιθαρίστα χαράσσει ιστορία για την κιθάρα" (Οttawa citizen, 1971), " Ο Φάμπας σε καταπληκτική ερμηνεία" (Πρωινή, Νέα Υόρκη 1984).

Ηταν συχνά μέλος ελλανοδίκων επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς και δίδαξε κιθάρα πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια. Έδωσε διαλέξεις για την ιστορία της κιθάρας στην ΕΡΤ, στο BBC, στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ και αλλού. Ηταν τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής,(IMC. UNESCO), Πρόεδρος του ΣΚΩΑ, Γενικός Γραμματέας του ΠΜΣ κ.α.
Έπαιξε σε χιλιάδες δίσκους και κινηματογραφικές ταινίες. Για τουλάχιστον μια δεκαετία συνεργάστηκε ως σολίστ και ζωντανά σε συναυλίες-θεατρικές και μουσικές παραστάσεις έργων των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Ζαμπέτα συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα αυτής της μουσικής, προσφέροντας στην κιθάρα μεγαλύτερη δημοτικότητα . Ηχογράφησε πέντε προσωπικούς δίσκους για σόλο κιθάρα, με κλασσικό ρεπερτόριο και δικές του συνθέσεις. Έπαιξε Κονσέρτα με Συμφωνική ορχήστρα κ.λ.π. 
http://www.evafampas.gr/fampasgr.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: