Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Σαν σήμερα στη μουσική..." Χοακίν Ροντριγκο" και Μπέντζαμιν Μπρίτεν

Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου  1901 γεννιέται ο Ισπανός συνθέτης Χοακίν Ροντρίγκο.




Ο Rodrigo που όλοι γνωρίσαμε από το πασίγνωστο Κοντσέρτο Αρανχουέθ είναι ένας πολυγραφότατος σημαντικότατος πνευματικός άνθρωπος και εμπνευσμένος συνθέτης, τόσο έργων για κιθάρα όσο και για άλλα όργανα. Η σπάθη της διάσημης μουσικής του βέβαια έπεσε βαριά πάνω στην εργογραφία του, την οποία συνοπτικά θα παρουσιάσουμε εδώ.
Γεννημένος το 1901 σε χωριό κοντά στη Βαλένθια, ταλαιπωρήθηκε από τα τέσσερά του χρόνια από την επιδημική διφθερίτιδα που έστειλε στο θάνατο χιλιάδες παιδιά εκείνη την εποχή. Το 1917 ξεκινάει σοβαρές σπουδές στα θεωρητικά ενώ πέντε χρόνια αργότερα γράφει τις πρώτες, δειλές αλλά όμορφες, μουσικές σελίδες του. Το έργο 1 είναι τα Δύο Σκετς για βιολί και πιάνο. Ακολούθησε μια σουίτα για πιάνο, η Καντσονέτα για βιολί και έγχορδα και το Αve Maria για φωνή με συνοδεία Οργάνου. Η πρώτη παρουσίαση έργου αναφέρεται στο έτος 1924. Είναι τότε που το ορχηστρικό του κομμάτι Juglares παίχτηκε στη Βαλένθια με επιτυχία. Αναθαρρημένος πηγαίνει στο Παρίσι (μιμούμενος την παρόμοια τακτική των Turina - Granados – Albeniz ) όπου μελετά σύνθεση με τον Paul Dukas, ενώ γράφει μεταξύ πολλών τραγουδιών και μικρής διάρκειας κομματιών, τα γνωστά Παιδικά κομμάτια για πιάνο που παίχτηκαν πολύ σε όλο το κόσμο και τα οποία του εξασφάλισαν μια διάκριση σε διαγωνισμούς σύνθεσης στο Παρίσι και τη Βαλένθια. Έχει κατακτήσει πια ένα χαρακτηριστικό δικό του λυρικό τρόπο γραφής. Η ισπανική ηχητική ταυτότητα δεν λείπει αλλά δεν διστάζει και να δανειστεί στοιχεία από τη γραφή του Ραβέλ....περισσότερα

http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=1344


Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου 1913  γεννιέται στο Λόουστοφτ της Αγγλίας ο συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας Μπέντζαμιν Μπρίτεν


 Ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν,που γεννήθηκε στην κομητεία του Σάφλοκ το 1913 και πέθανε στα 1976, αφού διέγραψε μια λαμπρή μουσική πορεία. Ο Αγγλος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας, με σημαντικό παιδαγωγικό έργο, δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και σπουδαιότερους συνθέτες της εποχής μας. Ο Μπρίτεν μυήθηκε στη μουσική από τη μητέρα του που τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Το 1934, ύστερα από σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής στο Λονδίνο, επιδίωξε να μαθητεύσει κοντά στον Αλμπαν Μπεργκ, κάτι που τελικά δεν κατάφερε. Ενα χρόνο αργότερα συμμετείχε ως συνθέτης στη δημιουργία κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της δραματικής μουσικής του γλώσσας. Την ίδια χρονιά γνώρισε τον ποιητή Ουίστεν Χιου Οντεν, με τον οποίο συνεργάστηκε συχνά σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οταν ο τελευταίος έφυγε για τις ΗΠΑ, ο Μπρίτεν που ήταν ήδη απογοητευμένος από τα αγγλικά μουσικά πράγματα αποφάσισε να διασχίσει κι αυτός τον Ατλαντικό μαζί με τον μόνιμο εφεξής συνεργάτη του, τον τενόρο Πίτερ Πίαρς. Εκεί ένιωσε ελεύθερος και μελοποίησε χωρίς αναστολές στίχους του Μιχαήλ Αγγέλου και του Αρτιρ Ρεμπό, αλλά και κατόρθωσε να συνθέσει και τη δίπρακτη όπερα Πολ Μπάνιαν σε κείμενο του Οντεν. Οταν επέστρεψε στην Αγγλία, το 1942, αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, δηλώνοντας "αντιρρησίας συνείδησης", υποχρεώθηκε όμως, να δίνει συναυλίες σε κάθε είδους ακροατήριο. Το 1945 καθιερώθηκε με την όπερα "Πίτερ Γκράιμς" και η μουσική του παρουσία είχε πια επιβληθεί. Καλλιέργησε την όπερα δωματίου και ταξίδεψε με τον τενόρο Πίτερ Πίαρς στην Απω Ανατολή, ήρθε σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική του Μπαλί, της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας (θέατρο "Νο"), μουσική που τον επηρέασε σε πολλά έργα του, ενώ η γνωριμία του με το Ρώσο βιολοντσελίστα Μ. Ροστροπίβιτς είχε σαν αποτέλεσμα να γράψει αρκετά έργα για βιολοντσέλο. Το 1965, κατά την παραμονή του στην Αρμενία, αποφάσισε να μελοποιήσει στίχους του Αλεξάντερ Πούσκιν. Το "Ρέκβιεμ του πολέμου", που έγραψε ο Μπρίτεν και ανέβασε πολύ τη δημοτικότητά του, είναι ένα δραματικό "κατηγορώ" κατά της ανθρώπινης παράνοιας ως βασικής αιτίας των πολέμων. Το 1973, ενώ η ασθένεια άρχισε να χτυπά σιγά, αλλά μεθοδικά τον συνθέτη, ανέβηκε η τελευταία του όπερα "Θάνατος στη Βενετία", βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Τόμας Μαν, έργο που έδωσε την ευκαιρία στον Πίαρς να ερμηνεύσει το σημαντικότερο μάλλον ρόλο στην καριέρα του. Ο Μπρίτεν, άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, πίστευε ότι η μουσική πρέπει να ικανοποιεί τη βασική ανθρώπινη ανάγκη, που είναι η ψυχαγωγία, αλλά αυτό δε σημαίνει την πτώση της ποιότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: