Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΛΕΞΗ - ΡΕΣΙΤΑΛ "Το εξωτικό στοιχείο στη μουσική για πιάνο του 20ού αιώνα"




Στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με γενικό τίτλου Από τον κλασικισμό στον 20ό αιώνα: συμφωνική και πιανιστική μουσική η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" φιλοξενεί την διάλεξη – ρεσιτάλ της πιανίστριας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου

 Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί  σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 7:00 μ.μ.στο  Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών , (Αίθουσα Δημήτρη  Μητρόπουλου) .Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου,  θα εξετάσει στο πλαίσιο της διάλεξης της την  σημασία και το ρόλο  του «Εξωτικού στοιχείου στη μουσική για πιάνο του 20ού αιώνα»

Λίγα λόγια για την διάλεξη

Μια προσέγγιση της επιρροής του μουσικού ιδιώματος άλλων πολιτισμών στην Δυτική μουσική, η σημασία και ο ρόλος του φολκλορικού και εξωτικού στοιχείου στο έργο των μεγαλύτερων συνθετών που καθόρισαν το πιανιστικό ρεπερτόριο του 20ού αιώνα. Με θεματολογία από τις Νεράιδες του Προκόφιεφ, και τις εξωτικές Νεράιδες των Ντεμπισσύ και Ραβέλ έως τα εξωτικά πουλιά του Μεσσιάν και τις κινέζικες μελωδίες στο Αηδόνι του αυτοκράτορα του Στραβίνσκυ, τα έργα του ρεσιτάλ μας ταξιδεύουν στις χώρες των Βαλκανίων αλλά και στους αραβικούς απόηχους της ισπανικής μουσικής, στο Δέντρο της Βροχής και τους ιαπωνικούς κήπους που ενέπνευσαν τον μεγάλο Ιάπωνα Τόρου Τακεμίτσου αλλά και στα λατινοαμερικάνικα ταγκό και τις αφροαμερικανικες ρίζες της Τζαζ.

Έργα των Prokofieff, Debussy, Ravel, Messiaen, Jolivet, Takemitsu, Stravinsky, Bartok, Ginastera, Chic Corea.

Βιογραφικά


Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, διευθύντρια της τότε γνωστής Χορωδίας Τρικάλων.
Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με υψηλές διακρίσεις-τάξη Αλίκης Βατικιώτη- και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Tchaikovsky της Μόσχας με την Όλγα Ζούκοβα, στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης κοντά στον Peter Solymos και με υποτροφία του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στο Bloomington της Indiana κοντά στον διακεκριμένο Ούγγρο πιανίστα και παιδαγωγό Gyorgy Sebok. Επίσης έχει μελετήσει με τον Alfred Brendel και τον Andre Marchand.
Διακρίθηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου J. S. Bach στο Τορόντο του Καναδά, και C.E.E.M. της Γενεύης με τα βραβεία Liebstocki και Fazioli. Υπήρξε ακόμα φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού Clara Haskil. Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε την Παπαστεφάνου με το Βραβείο Μοντσενίγου. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες με ορχήστρες, συναυλίες μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ και ηχογραφήσεις σε πολλές χώρες.
Επιλεκτική ως προς το ρεπερτόριό της έχει επανειλημμένα ερμηνεύσει και ηχογραφήσει ολοκληρωμένους κύκλους έργων:
Σονάτες του προκλασικού συνθέτη B. Galuppi, το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του Μπαχ (την έκδοση του οποίου έχει επιμεληθεί για λογαριασμό των εκδόσεων Φ. Νάκας), Σονάτες των Μότσαρτ και Σούμπερτ, το πιανιστικό έργο του Σούμαν, ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου εμφανίζεται τακτικά – καθώς και ολόκληρο το έργο του Μπάρτοκ, το οποίο μελέτησε κοντά στον διάσημο Ούγγρο ερμηνευτή Gyorgy Sebok.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα σύγχρονων συνθετών, ελλήνων και ξένων. Ασχολείται και με τη σύνθεση, που σπούδασε από πολύ μικρή κοντά στον Γ. Α. Παπαϊωάννου, το έργο του οποίου έχει επίσης ηχογραφήσει.

Αναλυτικά για  τον 11ο Κύκλο διαλέξεων 2009


"Από τον κλασικισμό στον 20ό αιώνα: συμφωνική και πιανιστική μουσική"




Πρόγραμμα διαλέξεων

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Το εξωτικό στοιχείο στη μουσική για πιάνο του 20ού αιώνα
Διάλεξη – ρεσιτάλ της πιανίστριας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου
Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Οι εννέα συμφωνίες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Διάλεξη του πιανίστα Κωστή Γαïτάνου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου «Μουσικοί Ορίζοντες»

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909): η μουσική του για πιάνο
Διάλεξη – ρεσιτάλ της πιανίστριας Λήδας Μασούρα

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Προς μια συνολική θεώρηση ενός πολυστιλιστικού έργου: η μουσική για πιάνο του Γ. Α. Παπαϊωάννου
Διάλεξη – ρεσιτάλ του μουσικολόγου Κώστα Χάρδα, λέκτορα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Οι διαλέξεις (εκτός εκείνης της κ. Παπαστεφάνου) θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης, ώρα 19.00. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη με προσκόμιση δωρεάν δελτίου εισόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: