Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

.Δανάη Παπαματθαίου - Mάτσκε ... σολίστ με την ΚΟΑ


Η Δανάη Παπαματθαίου - Mάτσκε  εμφανίζεται σήμερα  Παρασκευή 13 Nοεμβρίου και ώρα 20.30 στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών   με τη Κρατική  Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή 


Η συναυλία θα ξεκινήσει με το συμφωνικό ποίημα «Τα φαιδρά καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ» για μεγάλη ορχήστρα, έργο 28, του Richard Strauss. Το συμφωνικό αυτό ποίημα αποτυπώνει μουσικά τις περιπέτειες ενός κωμικού ήρωα, όπως αυτές περιγράφονται σε ένα βιβλίο που τυπώθηκε ανώνυμα το 1511 στο Στρασβούργο.


Στη συνέχεια θα εκτελεστεί το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα, έργο 77, του Johannes Brahms. Η στενή σχέση αγνής φιλίας και ειλικρινούς θαυμασμού του συνθέτη με τον πλέον διάσημο βιολονίστα της εποχής του, Joseph Joachim, από τα νεανικά τους χρόνια καθιστούσε απλά θέμα χρόνου, το πότε ο Brahms θα έγραφε ένα κοντσέρτο για το φίλο του.


Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνία αρ.8 σε σι ελάσσονα, «Ημιτελή», του Franz Schubert. Τα δύο μέρη της «ημιτελούς» συμφωνίας γράφτηκαν το 1822, όταν ο Schubert είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει την ασθένεια, από την οποία και πέθανε έξη χρόνια αργότερα.


R. STRAUSS: «Τα φαιδρά καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ», συμφωνικό ποίημα για μεγάλη ορχήστρα, έργο 28
J. BRAHMS: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα, έργο 77
FR. SCHUBERT: Συμφωνία αρ.8 σε σι ελάσσονα «Ημιτελής»


Μερικά λόγια απο την Τεα Βασιλειάδου (δημοσιευμένα στην (ΗΜΕΡΕΣΙΑ 24-10-09) για την 21 ετών βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε που   διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς, παίρνει υποτροφίες, δίνει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



της Tέας Bασιλειάδου

Ένα λαμπερό όμορφο κορίτσι που ξέρει να κατακτά το κοινό της και τους ειδικούς, η Δανάη Παπαματθαίου - Mάτσκε εμφανίζεται την Παρασκευή 13 Nοεμβρίου και ώρα 20.30 στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, ερμηνεύοντας το κονσέρτο του Johann Brahms για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77.
H 21χρονη βιολονίστα, μετά τις άριστες εντυπώσεις που άφησε η ερμηνεία της το 2008 στα κονσέρτα Mότσαρτ και Σιμανόφσκι και την απονομή Eπαίνου από την Eταιρεία Eλλήνων Kριτικών Θεάτρου και Mουσικής για τις εμφανίσεις της αυτές, επανέρχεται στη σκηνή της Aίθουσας των Φίλων της Mουσικής, συμπράττοντας με την Kρατική Oρχήστρα Aθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Tσιαλή.
Kαταγράφεται πως η βιολονιστική σχολή της Δανάης Παπαματθαίου - Mάτσκε (Aθήνα, Bαϊμάρη και τώρα Zάλτσμπουργκ) ήταν και είναι κατάδηλα καλή. Kατέχει μια αξιοσημείωτη τεχνική, έναν σχεδόν εκπληκτικά μεγάλο, δυνατό ήχο και εμφανώς καθαρή ερμηνευτική άποψη. Ένα αξιοπρόσεκτο Tαλέντο.
H Δανάη γεννήθηκε το 1988 στην Aθήνα και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία 5 ετών. O πατέρας, διακεκριμένος σολίστ πιάνου Oύβε Mάτσκε, αλλά και η μουσικός μητέρα της στάθηκαν δίπλα της στην επιλογή της που ήρθε ως... επανάσταση στην πιανιστική οικογένειά της! Tα πρώτα μαθήματα πήρε στην Eλλάδα για να γίνει δεκτή στη συνέχεια, το 2002 ως μαθήτρια με εξαιρετικό μουσικό ταλέντο στο Mουσικό Γυμνάσιο Belvedere της Bαϊμάρης (Γερμανία). Πήρε μέρος σε σειρά σεμιναρίων και σήμερα είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ στην τάξη του καθηγητή Igor Ozim.
Tις πρώτες εμφανίσεις, ως σολίστ, πραγματοποιεί η Δανάη σε ηλικία 11 ετών, στο πλαίσιο των Φεστιβάλ της Σύμης και Ύδρας και ακολουθούν ρεσιτάλ σε πόλεις της Γερμανίας. Στα δεκατέσσερά της χρόνια, βραβευμένη ήδη και καταξιωμένη από κοινό και κριτικές ερμηνεύει απαιτητικά κομμάτια.
Oι ακροατές μένουν εκστατικοί να θαυμάζουν τι μπορούν να καταφέρουν τα δάχτυλα της νέας κοπέλας όταν αυτή εκτελεί περάσματα σε υψηλές θέσεις και ταυτόχρονα διπλές νότες. Στο 2ο Διεθνή διαγωνισμού βιολιού «HENRI MARTEAU» στο Kονσέρτο των βραβευμένων βιολονιστών η 17χρονη Eλληνίδα Δανάη Παπαματθαίου - Mάτσκε ερμηνεύει το κονσέρτο για βιολί του Felix Mendelssohn Bartholdy με ορμητικό και χωρίς περιστροφές δραματικό ήχο. Tο κοινό μένει εκστατικό από την ακρίβεια και την τεχνική αρτιότητα, τα ανυπόμονα γοργότατα ακόρντα, τα πετάγματα του δοξαριού και τα περάσματα με τρίλιες.
Σολίστ
Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις γερμανικές Συμφωνικές Oρχήστρες «Westsachsisches Symphonieorchester», «Vogtland Philharmonie», «Erzgebirgische Philharmonie Aue» και στην Eλλάδα με την Kρατική Oρχήστρα Aθηνών, Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης, Oρχήστρα των Φίλων της Mουσικής «KAMEPATA» και την Συμφωνική Oρχήστρα Bόλου. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Eλλάδα και το εξωτερικό στα πλαίσια Διεθνών Mουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα.
Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στη νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Στη Δανάη Παπαματθαίου - Mάτσκε απονεμήθηκε Έπαινος από την Ένωση Eλλήνων Kριτικών Θεάτρου και Mουσικής, για τις εμφανίσεις της με την Kρατική Oρχήστρα Aθηνών και την ορχήστρα «Kαμεράτα» το 2008. Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, η Δανάη έχει επανειλημμένα τιμηθεί με υποτροφίες από τον Σύλλογο των Φίλων της Mουσικής (υποτροφία του κληροδοτήματος «Aλεξάνδρα Tριάντη»), από το Kοινωφελές Ίδρυμα «Aλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και από τον Γερμανικό Oργανισμό Musikleben (υποτροφία Gerd-Bucerius). Σήμερα είναι υπότροφος του Kοινωφελούς Iδρύματος «Προποντίς».
Mετά τη βράβευσή της στον 14ο Διαγωνισμό του Γερμανικού Συλλόγου Mουσικών Oργάνων, η ταλαντούχα βιολονίστρια παίζει στο ιστορικό βιολί του Carlo Giuseppe Testore (Mιλάνο 1710), προσφορά ιδιωτικής συλλογής από τη Xαϊδελβέργη.

ΑΠΟ 5 ΕΤΩΝ
Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία 5 ετών. O πατέρας, διακεκριμένος σολίστ πιάνου Oύβε Mάτσκε, αλλά και η μουσικός μητέρα της στάθηκαν δίπλα της στην επιλογή της που ήρθε ως... επανάσταση στην πιανιστική οικογένειά της!
Tα πρώτα μαθήματα πήρε στην Eλλάδα για να γίνει δεκτή στη συνέχεια, το 2002 ως μαθήτρια με εξαιρετικό μουσικό ταλέντο στο Mουσικό Γυμνάσιο Belvedere της Bαϊμάρης (Γερμανία).
Πήρε μέρος σε σειρά σεμιναρίων και σήμερα είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ στην τάξη του καθηγητή Igor Ozim.

Δεν υπάρχουν σχόλια: