Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Επιλογές εκδηλώσεων


 ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/09  4  επιλογές... 
                     1η επιλογή: «20 χρόνια πριν…»




 Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την πρώτη της συναυλία (23.11.1989) υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι η Ορχήστρα των Χρωμάτων επαναλαμβάνει στην ίδια ημερομηνία, στον ίδιο χώρο, το ίδιο πρόγραμμα, με την ίδια σολίστ, την Ντόρα Μπακοπούλου. Μόνη διαφορά είναι ότι απόψε διευθυντής ορχήστρας θα είναι ο Μίλτος Λογιάδης.

Είναι γνωστό ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων οραματιζόμενος ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα και συνδυασμούς έργων που δεν καλύπτονταν από συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Και βέβαια ονειρευόταν ότι στο σύνολο δεν θα κυριαρχούσε η υπαλληλική νοοτροπία που επικρατούσε στις ορχήστρες της εποχής. 

 2η επιλογή :To Guitarte ensemble  παρουσιάζει το "Καταραμένο Φίδι" του Μ. Χατζιδάκι
 
Σκηνική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Συγκεκριμένα, έργο του συνθέτη γραμμένο το 1951 για το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου σε μορφή μουσικής Μπαλέτου. Πρόκειται για Μπαλέτο με θέμα τον Καραγκιόζη- την ιδιαίτερη και μείζονος ιστορικής σημασίας τέχνη «Θέατρο σκιών» και συγκεκριμένα την ιστορία «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Το μουσικό σύνολο έχει ήδη παρουσιάσει το έργο σαν σουίτα μπαλέτου στο Φεστιβάλ Κιθάρας στη Σαντορίνη (Ιούλιος 2006), στο «Θέατρο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς» (Σεπτέμβριος 2006),και στη Μουσική Σκηνή «Τσάι στη Σαχάρα» (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2006).
Σήμερα, παρουσιάζει το έργο με τη μορφή μιας νέας μικτής παράστασης, βασισμένη στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, κείμενα του Αντώνη Πετράτου, εικαστική-σκηνική παρέμβαση της Σοφίας Χουλιαρά. Με το Μουσικό σύνολο guitarte συμπράττει και ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης.
 Στην παράσταση παίζουν οι μουσικοί Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Άννα Σαρτζίδου και Γιάννης Γαλίτης. Τα κείμενα της παράστασης έγραψε ο Αντώνης Πετράτος, εικαστική - σκηνική παρέμβαση πραγματοποιεί η Σοφία Χουλιαρά, ενώ συμπράττουν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλης και ο ηθοποιός Γιώργος Υφαντής στο ρόλο του αφηγητή.
  ώρα 20.45 Πολιτιστικό Κέντρο Γκάλιας & Νικόλα Μπενετάτου (διεύθυνση: Δροσίνη & Δρόση )  Είσοδος ελεύθερη


3η επιλογή:Σύγχρονοι Ιάπωνες συνθέτες από το Ergon Ensemble στο πλαίσιο της «Ιαπωνικής εβδομάδας» του Μεγάρου Μουσικής


Το τοπίο της βραδιάς συνθέτουν ολιγόλεπτα έργα μουσικής δωματίου που φέρουν την υπογραφή Ιαπώνων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος, τη νέα γενιά θα εκπροσωπήσουν η Misato Mochizuki και η Keiko Harada (*1968) και την παλαιότερη ο Joji Yuasa. Στο σχεδόν ημίωρης διάρκειας δεύτερο μέρος θα ακουστούν συνθέσεις των Dai Fujikura (*1977) και Toshi Ichiyanagi (*1933).
Το Ergon Ensemble είναι ένα ευέλικτο μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο του Εαρινού Μουσικού Φεστιβάλ Παξών, σε συνεργασία με τη φημισμένη Διεθνή Μουσική Ακαδημία του Εnsemble Modern (ΙΕΜΑ), στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί του Ergon όλα αυτά τα χρόνια. Υπεύθυνος του Ergon Ensemble είναι ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας. Το Ergon Ensemble στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα σολίστ, ο οποίος ενισχύεται κατά περίσταση από νέους καλλιτέχνες, αναλόγως με τις απαιτήσεις των εμφανίσεων του συγκροτήματος. Σκοπός του είναι η προβολή της σύγχρονης μουσικής, ελληνικής και ξένης, μέσα από ερμηνευτικά ακριβείς εκτελέσεις υψηλού επιπέδου. Στις άμεσες προτεραιότητες του συνόλου είναι η δισκογραφία, η εκπαιδευτική δραστηριότητα και η συμμετοχή σε παραγωγές που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης (χορός, μουσικό θέατρο, πολυμέσα). Πολύτιμος αρωγός του Ergon Ensemble σε αυτή του την προσπάθεια είναι το έμπειρο Ensemble Modern, που συνιστά έναν από τους πλέον καταξιωμένους θεσμούς στην ερμηνεία του σύγχρονου ρεπερτορίου και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αυτοδιοικούμενους καλλιτεχνικούς οργανισμούς στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1980 και η έδρα του βρίσκεται στην Φρανκφούρτη.
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.στο Μέγαρο Μουσικής
 


4η επιλογή .«Με χρώμα παράδοσης...»
Α΄ μέρος: «Ταξιδεύοντας στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής»
Β΄ μέρος: «Τραγούδια από την ελληνική παράδοση»



 Το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, προσκαλεί σε μια μοναδική συναυλία με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.


Στο πρώτο μέρος, το μουσικό σύνολο Ηaran Trio καλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, με όχημα οργανικά κομμάτια λόγιας και σύγχρονης ανατολικής μουσικής αλλά και δικές τους συνθέσεις. Το Ηaran Trio, που δραστηριοποιείται από το 2008 στο χώρο της παραδοσιακής και λόγιας ανατολίτικης μουσικής, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει οργανικά έργα αλλά και τραγούδια, αποτελούν οι Ανδρέας Σκάνδαλος- κανονάκι, Στέλιος Βαρβέρης- ούτι και Στέφανος Αγιόπουλος- κρουστά. Συμμετέχει η Ουρανία Λιαρμακοπούλου- τσέλο, φλάουτο. Στο δεύτερο μέρος, ο διακεκριμένος δεξιοτέχνης παραδοσιακών οργάνων, συνθέτης και τραγουδιστής Χρήστος Τσιαμούλης, ερμηνεύει σε σύμπραξη με το Ηaran Trio και την Ουρανία Λιαρμακοπούλου παραδοσιακά τραγούδια από τις περιοχές της ανατολικής Ελλάδας.

  Ο Χρήστος Τσιαμούλης παίζει ούτι, πολίτικο και στεριανό λαούτο, σάζι, ταμπουρά, πολίτικη και κριτική λύρα, κεμανέ Καππαδοκίας, νέι, καβάλι, φλογέρα και άλλα παραδοσιακά όργανα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, τραγουδιστές και συνθέτες της παλαιότερης και της νέας γενιάς και με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος «Δυνάμεις του Αιγαίου» το οποίο έχει διαγράψει μια δημιουργική πορεία πάνω στην παράδοση αλλά και στις μουσικές τάσεις του σύγχρονου τραγουδιού. Η προσωπική του πορεία περιλαμβάνει δίσκους, που περιέχουν κυρίως δικές του συνθέσεις καθώς και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών. Στις συνθέσεις του διακρίνεται η επεξεργασία σύγχρονων στοιχείων με μοτίβα της παραδοσιακής και λαϊκής ελληνικής μουσικής και της παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα καλλιτεχνική διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς "Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός" Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: