Ενα αρχαίο θέατρο ήρθε πάλι στη ζωή
Με τον πιο πετυχημένο και συγκινητικό τρόπο, ένα γκαλά όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το έργο ζωής του Πέτρου Θέμελη ξανασυναντήθηκε με το κοινό.Της Εφης Μαρίνου
Ολοι μιλούν για μια μαγική βραδιά το περασμένο Σάββατο στην αρχαία Μεσσήνη. Τα εγκαίνια αυτού του θαυμάσιου αρχαίου θεάτρου έγιναν πραγματικά εορταστικά. Μ” ένα γκαλά ιταλικής όπερας, που διοργάνωσαν το Σωματείο «Διάζωμα», το Φεστιβάλ Αθηνών, η ΚΟΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και η ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στο αρχαίο θέατρο, που μόλις αναδύθηκε στο σύγχρονο φως, ακούστηκε ξανά ο λόγος ύστερα από 2.300 χρόνια. Και μάλιστα λόγος μελωδικός. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, ερμήνευσε έργα των Βέρντι, Πουτσίνι, Τζορντάνο και Λεονκαβάλο, με σολίστ τη Ρουμάνα υψίφωνο Τσέλια Κοστέα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια σύντομη αλλά συγκινητική ομιλία του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που έχει σηκώσει το βάρος της ευθύνης του ανασκαφικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη, τόπο που θεωρείται η καλύτερα σωζόμενη πόλη παγκοσμίως. Εχουν ήδη αποκατασταθεί δύο χιλιάδες θέσεις στο θέατρο (μέχρι την 10η σειρά), το οποίο από τον 3ο π.χ. αιώνα, εκτός από θεάματα, φιλοξενούσε επίσης και πολιτικές συγκεντρώσεις, και αναμένεται να προστεθούν ακόμα τρεις χιλιάδες (φτάνοντας την 15η σειρά), αφού οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν.
Οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες τραγούδησαν αποσπάσματα από τα έργα «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, «Σιμόν Μποκανέγκρα», «Τραβιάτα», «Ο σικελικός εσπερινός», «Οθέλος» του Τζουζέπε Βέρντι, «Μανόν Λεσκό» , «Τόσκα», του Τζάκομο Πουτσίνι, «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο και «Τροβατόρε» του «Τζουζέπε Βέρντι. Η βραδιά έκλεισε με ανκόρ από τον «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ. Ο Δημήτρης Πλατανιάς και η Τσέλια Κοστέα, «Ντον Τζιοβάνι» και «Τσερλίνα», τραγούδησαν μαζί με άνεση και χιούμορ και καταχειροκροτήθηκαν.
Ανάμεσα στους θεατές ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, αρκετοί τοπικοί παράγοντες της Μεσσηνίας και καλλιτέχνες.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν παραβρέθηκε τελικά, όπως είχε ανακοινωθεί, στα «θυρανοίξια» του θεάτρου, σε «ζώνη» μάλιστα πολιτικής του ευθύνης… Η παρουσία του κρίθηκε τελικά ως κακή κίνηση, εφόσον είχε ήδη ανακοινωθεί η διαδήλωση εκπαιδευτικών έξω από τον αρχαιολογικό χώρο με πανό και συνθήματα.
Συνθήματα που σφίγγουν την καρδιά και καμιά «Τραβιάτα» δεν μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις: «1.500.000 άνεργοι», «3.000 αυτοκτονίες», «Αυτός είναι ο πολιτισμός των μνημονίων και της τρόικας».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου