Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Διεθνής βράβευση για την Καμεράτα

Στην κορυφή των Διεθνών Βραβείων Όπερας της χρονιάς 2013 (International Opera Awards 2013), βρέθηκε ο «Αλεσσάντρο» του Γ.Φ. Χαίντελ με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) και τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς» στη λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ξενοδοχείο Hilton Park Lane της βρετανικής πρωτεύουσας.
Πρόκειται για τα πρώτα βραβεία «Opera Awards», που απονέμονται από το ομώνυμο Ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από τον Χάρυ Χάιμαν, μέγα λάτρη της όπερας και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου NEXUS, και τον εκδότη του περιοδικού OPERA, Τζον Αλισον. Περισσότερες από 1.500 ήταν οι υποψηφιότητες από 41 χώρες για τα πρώτα αυτά βραβεία που φιλοδοξούν να γίνουν τα όσκαρ του κόσμου της όπερας.

Στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας», η κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν ειδικοί της όπερας, κριτικοί και ερμηνευτές, είχε να επιλέξει ανάμεσα στον «Alessandro» του Γ.Φ. Χαίντελ υπό τον Γιώργο Πέτρου και τα έργα: «La finta giardinera» του Μότσαρτ με αρχιμουσικό τον Ρενέ Τζέικομπς, «Suor Angelica» του Πουτσίνι υπό τον Αντρις Νέλσον, «The Bartered Bride» του Σμέτανα με τον Γίρι Μπελοχλάβεκ και «Artaserse» του Βίντσι με τον Ντιέγκο Φασολις.


                            


 Τα βραβεία στις άλλες κατηγορίες απέσπασαν, μεταξύ άλλων, ο τενόρος Τζόνας Κάουφμαν (βραβείο καλύτερου ερμηνευτή και βραβείο κοινού), η σοπράνο Νίνα Στέμμε (βραβείο καλύτερης ερμηνεύτριας), ο Αντόνιο Παπάνο (καλύτερος αρχιμουσικός), ο Ντμίτρι Τσερνιάκοφ (βραβείο σκηνοθεσίας), ο Άντονι ΜακΝτόναλντ (βραβείο σκηνογραφίας) και η Μπούκι Σιφ (βραβείο ενδυματολογίας).
Το βραβείο του καλύτερου φεστιβάλ όπερας απέσπασε το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, αυτό του καλύτερου λυρικού θεάτρου η Όπερα της Φρανκφούρης, καλύτερη ορχήστρα όπερας αναδείχθηκε η Ορχήστρα της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, καλύτερη χορωδία αυτή της Όπερας του Κέηπ Ταόυν, ενώ στον σερ Τζορτζ Κρίστι απονεμήθηκε βραβείο για το σύνολο του καλλιτεχνικής του προσφοράς. Το βραβείο για την ηχογράφηση του «Alessandro» παρέλαβε εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας DECCA.

Η κορυφαία βράβευση που απέσπασε ο «Alessandro» αποτελεί επισφράγισμα της διεθνούς απήχησης, την οποία έχει η ηχογράφηση της όπερας που ετοιμάζεται να κατακτήσει και τη σκηνή ξεκινώντας μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία.

Οι προετοιμασίες για τη σκηνική μεταφορά της αριστουργηματικής όπερας του Χαίντελ που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 & 30 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία της διάσημης Αμερικανίδας Λουσίντα Τσάιλντς έχουν ήδη ξεκινήσει.

Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της, η ηχογράφηση έτυχε λαμπρής υποδοχής από τη διεθνή μουσικοκριτική κοινότητα. Μακρύς είναι ο κατάλογος των διακρίσεων και των βραβείων που έχουν συνοδεύσει ενθουσιώδη δημοσιεύματα και διθυραμβικές κριτικές, ανάμεσα τους: «Diapason D' Or» (χρυσό Diapason), «Choc Classica» & «Choc της χρονιάς 2012», «Δίσκος του Μήνα» (BBC music magazine) αλλά και τις «IRR Outstanding» (International Record Review) και «The best opera cd of the year» (Opera News magazine).


Η αριστουργηματική τρίπρακτη όπερα Αlessandro, που ο Γ. Φ. Χαίντελ, συνέθεσε το 1726 για τη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής, σε λιμπρέτο του Ιταλού λιμπρετίστα και ποιητή Πάολο Αντόνιο Ρόλλι αφηγείται ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία και το περίφημο ξέσπασμα του πάνω στο Μακεδόνα στρατηγό Κλείτο.
Γεγονότα που αποτελούν αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού, που λίγο έχει σχέση με τους ιστορικούς χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε.
  Η ηχογράφηση του Alessandro πραγματοποιήθηκε στο Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με χορηγία του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Kυκλοφορεί σε τριπλό cd με την ετικέτα της DECCA και συγκεντρώνει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα λυρικών ερμηνευτών της μουσικής του 18ου αιώνα: ο διάσημος Κροάτης κόντρα τενόρος Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς (Μέγας Αλέξανδρος), η Ρωσίδα σοπράνο Γιούλια Λέσνεβα (Rossane), η καναδή σοπράνο Καρίνα Γκωβέν (Lisaura), ο Χαβιέ Σαμπάτα (Tassile), ο Χουάν Σάντσο (Leonato), ο Ιν-Σουνγκ Σιμ (Clito) και ο Βασίλιεφ Κοροσέβ (Cleone). Τα χορωδιακά αποσπάσματα της όπερας, ερμηνεύει η Χορωδία του δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία του Σταύρου Μπερή. Ο «Alessandro» θα ξεκινήσει ένα διεθνές ταξίδι στις σπουδαιότερες αίθουσες και φεστιβάλ της Ευρώπης: Staatstheater του Βισμπάτεν (25/5/13), Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών (31/5 & 2/6/13), Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε - Θέατρο Γκαίτε (8 & 10/6/13), ενώ σε συναυλιακή μορφή ο Alessandro θα παρουσιαστεί στην Όπερα του Vichy (4/6/13), στο Φεστιβάλ «Enescu» του Βουκουρεστίου (8/9/13), στην Κοντσέργκεμπάου (Concertgebow) του 'Αμστερνταμ (21/9/13), στη Σάλ Πλεϊέλ (Salle Playel) του Παρισιού (23/9/13) και στο Τεάτερ Αν-ντερ-βίν (Theater an der Wien) -(25/9/13).

Δεν υπάρχουν σχόλια: