Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική... Δημήτρης Δραγατάκης


Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου 1914 γεννήθηκε ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης

  «Εγινα μουσικός χάρη στη μητέρα μου, που μου έλεγε ηπειρώτικα τραγούδια», διηγιόταν, ενώ με συγκίνηση θυμόταν τον πατέρα του, που έπαιζε ηπειρώτικους σκοπούς, χρησιμοποιώντας ένα απλό φύλλο κισσού για γλωσσίδι... Αυτά τα πρώτα ακούσματα, οι επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, απ' όπου καταγόταν, σφράγισαν τη δημιουργική «διαδρομή» του σπουδαίου συνθέτη και μουσικού παιδαγωγού Δημήτρη Δραγατάκη,  Ανθρωπος, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την τέχνη του, ο Δ. Δραγατάκης ανήκε στους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ενώ φωτεινή και γόνιμη ήταν η προσφορά του στον παιδαγωγικό τομέα, καθώς υπήρξε δάσκαλος θεωρητικών με πολλούς και διακεκριμένους μαθητές.


 

                    

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
 Ο Δημήτρης Δραγατάκης γεννήθηκε στην Πλατανούσα της Ηπείρου το 1914. Πρώτος από επτά αδέλφια έδειξε από μικρός την ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική. Μετά από κάποια μαθήματα που πήρε από τοπικούς δασκάλους, ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών, μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο, για να σπουδάσει μουσική. Άρχισε μαθήματα βιολιού στο Εθνικό Ωδείο με τον Γεώργιο Ψύλλα, από όπου αποφοίτησε το 1939. Τα χρόνια μέχρι το 1949 οι μουσικές σπουδές του διακόπηκαν, λόγω του Β΄Παγκοσμίου και του εμφυλίου πολέμου. Αργότερα, συνέχισε μελετώντας Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής με τον Λεωνίδα Ζώρα και τον Μανώλη Καλομοίρη (Δίπλωμα, 1955). Ουσιαστικά, όμως, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδίδακτος συνθέτης, καθώς η προσωπική του αντίληψη για τη μουσική τέχνη και για τα μουσικά ρεύματα της εποχής του διαμόρφωσαν ουσιαστικά τη δημιουργική του γλώσσα.
παρτιτούρα (4middle)Ο Δημήτρης Δραγατάκης έχει συνθέσει περισσότερα από 130 έργα για όλα σχεδόν τα μουσικά είδη (ορχηστρική μουσική, σκηνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική). Τα πρώτα του χρονολογημένα έργα φέρουν την ημερομηνία 1957 και έχουν ήδη τη σφραγίδα του προσωπικού του ύφους. Το γεγονός ότι ξεκίνησε τη συνθετικήτου σταδιοδρομία στην ώριμη ηλικία των 40 ετών συνέβαλε στο να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια προσωπική μουσική γλώσσα, ώριμη και λακωνική, που κρατούσε εκλεκτικά τις αποστάσεις από τα διάφορα πρωτοποριακά ρεύματα των δεκαεττις δεκαετών ’60 και ’70. Τα έργα του διακρίνονται για τη υφολογική διαχρονικότητά τους, τη γνήσια ελληνικότητα και τη βαθιά αμεσότητα, που συχνά καθηλώνει τον ακροατή.
Ο Δημήτρης Δραγατάκης έχει βραβευθεί επανειλημμένα για το έργο του. Έπτά έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, ενώ το σύνολο του έργου του έχει αποσπάσει δύο πολύ σημαντικά βραβεία.
Πιο συγκεκριμένα: το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 βραβεύθηκε στο Διαγωνισμό Σύνθεσης της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών του 1958 και το Τρίο για ξύλινα, στον αντίστοιχο Διαγωνισμό του 1964 (Έπαθλο Μ. Καλομοίρη). Η Συμφωνία αρ.1 και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 έλαβαν το Β’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1962). Η Σουίτα μπαλέτου αρ.2, «Οδυσσέας και Ναυσικά», απέσπασε το Α’Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής-Χοροδράματος του περιοδικού Ταχυδρόμος (1965). Η Συμφωνία αρ.5έλαβε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού (1981). Επίσης, η Συμφωνία αρ.6 βραβεύθηκε σε Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων, με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία (1991). Για το σύνολο του έργου του και της προσφοράς του στην Ελληνική μουσική  έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» από το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1997) και με το βραβείο εις μνήμην Γ.Α.Παπαϊωάννου από την Ακαδημία Αθηνών (1999). Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πολλές συναυλίες – αφιερώματα στο έργο του, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.Τα έργα του εκτελούνται συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρκετά, επίσης, έχουν δισκογραφηθεί.Ο Δημήτρης Δραγατάκης διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών (1977-1997) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ωδείου (1997-2001), μέλος της Ορχήστρας (1944-1969) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής (1999-2001), Αντιπρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος (2001) της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και επίσης Μέλος και Αντιπρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργανώσεως Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1980-2001).


ΔΕΙΤΕ από το TAR τις  Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη)


Πηγές: http://www.syllogosplatanousas.gr/el/people/46-dragatakis,http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5182710&publDate=26/7/2009, http://iatriko-forum.blogspot.gr/2012/03/1914-2001.html
 http://www.tar.gr/content/content/print.php?id=2131,http://www.tar.gr/content/content.php?id=2130

Δεν υπάρχουν σχόλια: