Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σαν Σήμερα στη Μουσική... "Enrique Granados"


      Σαν σήμερα 27 Ιουλίου 1867 γεννήθηκε ο  Enrique Granados

Ο Enrique Granados, ( Ενρίκε Γρανάδος 1867-1916) ήταν Καταλανός συνθέτης, και σπουδαίος  πιανίστας. Γεννήθηκε στην Γέιδα (Lleida) και σπούδασε πιάνο στη Βαρκελώνη. Το 1887 πήγε για να σπουδάσει στο Παρίσι όπου υπήρξε και μαθητής του Πεντρέλ. Επέστρεψε στη Βαρκελώνη το 1889 για να ξεκινήσει την καριέρα του ως βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης.
Το 1892, το έδωσε το πρώτο κοντσερτο για πιάνο  στην Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου με τους στενούς του φίλους, όπως, Pau Casals, Mathieu Crickboom, Jacques Thibaud, Emil von Sauer και Camille Saint-Saens. 
Το 1901 ίδρυσε την Ακαδημία Granados, που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της διδασκαλίας της τέχνης του. Στις συνθέσεις του διακρίνεται κάποια επίδραση από το Σοπέν και τον Λίστ καθώς και από τον Αλμπένιθ.'Εζησε σύντομη ζωή, αλλά άφησε σπουδαία έργα.
Έχει γράψει μια θαυμάσια σειρά απο ισπανικούς χορούς για πιάνο τις γνωστές "Γκογιέσκας" ( επτά κομμάτια εμπνευσμένα από πίνακες του Γκόγια) Μια από τις όπερές του βασίζεται πάνω στις " Γκαμογιέσκας" και έχει τον ίδιο τίτλοΗ πρώτη παράσταση παρουσία του συνθέτη και της γυναίκας του  δόθηκε στη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν.Υόρκης(1916) διότι στην Ευρώπη είχε αρχίσει ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος. Στο ταξίδι  της επιστροφής το ζευγάρι έχασε τραγικά τη ζωή του όταν το πλοίο που τους μετέφερε βυθίστηκε από γερμανική τορπίλη.

                                                 
Πολλές από τις συνθέσεις του για πιάνο έχουν μεταγραφεί για κλασική κιθάρα: παράδειγμα 
 Danza αριθ. 5
                                                
                                                
                                                 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: