Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο Σιμόν Σαχίν με το ούτι του στο Μέγαρο το Σάββατο 4 ιουνίου

Ο Σιμόν Σαχίν με το ούτι του στο Μέγαρο
 Ο παλαιστίνιος βιρτουόζος σε μία συναυλία - γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ανατολής - Δύσης
Ο παλαιστίνιος Σιμόν Σαχίν θα ερμηνεύσει ο ίδιος το Κοντσέρτο του για ούτι στο Μέγαρο


Ο σπουδαίος παλαιστίνιος ουτίστας Σιμόν Σαχίν με το Κοντσέρτο του για ούτι και το Κοντσέρτο - Σουίτα για λύρα, παραδοσιακά όργανα και φωνή με τίτλο «Μελίτα Γκαμπές» του «δικού μας» Δημήτρη Μαραγκόπουλου «διασταυρώνονται» σε μια ενδιαφέρουσα συναυλία που θα δοθεί στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20.30).
Η συναυλία εντάσσεται στη γνωστή σειρά «Γέφυρες» η οποία εδώ και πολλά χρόνια σηματοδοτεί τη συνύπαρξη διαφορετικών μουσικών «σχολών» κι εν προκειμένω «φωτίζει» τη σύνδεση των παραδοσιακών οργάνων με τον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας.
Ο Σιμόν Σαχίν - βιρτουόζος ουτίστας και, ταυτόχρονα, ένας από τους σημαντικότερους Αραβες συνθέτες της γενιάς του - θα ερμηνεύσει ο ίδιος το έργο του το οποίο μεταπηδά από τον παραδοσιακό ήχο στην τζαζ και την κλασική δυτική μουσική.
Ο πολυοργανίστας Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει - σε πρώτη παρουσίαση - το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου με λύρα, σουραύλι αλλά και με τη φωνή του. Μαζί του συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

Το Κοντσέρτο - Σουίτα «Μελίτα Γκαμπές», όπως άλλωστε και άλλα έργα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου στο παρελθόν, διερευνά και καλλιεργεί τον μουσικό διάλογο Ανατολής - Δύσης, ακολουθώντας μια «φυσική διάθεση σύνδεσης της ελληνικής παράδοσης με άλλους μουσικούς πολιτισμούς». Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο, σημειώνει ο συνθέτης «επιχειρεί μία επιπλέον κίνηση αφού εντάσσει την λύρα - κυρίως - σ΄ένα όργανο απολύτως συμφωνικό και σύγχρονο». Ο τίτλος του έργου (από τον ομώνυμο τόπο της Μεσογείου, μέρος του «τριγώνου Ταύρος - Δέλτα Κρουσέιντ - Μελίτα Γκαμπές» που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μετεωρολογικά δελτία της ναυσιπλοϊας) υπογραμμίζει την πρόθεση του συνθέτη ν΄ανοίξει «ισότιμο διάλογο με την παγκόσμια μουσική κουλτούρα φωτίζοντας δρόμους απρόβλεπτους και θαυματουργούς...»
 
απο το Βήμα Ισμα Μ. Τουλάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: