Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο Alain Lefevre στις "Κακές παρέες"

Σήμερα  Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011, στις 19:00 ο διάσημος Καναδός πιανίστας Alain Lefevre θα βρίσκεται στη σκηνή του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206).
 Αυτή τη φορά ο Alain Lefevre θα παρουσιάσει ένα έργο ζωής, που τον απασχόλησε τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για την αναβίωση της ξεχασμένης μουσικής του Andre Mathieu (1929-1968), στην οποία ο καλλιτέχνης αφιερώθηκε με επιμονή και μεθοδικότητα. Από αυτή του την ενασχόληση προέκυψε το βασικό υλικό για την ταινία «Child Prodigy» του Luc Dionne. Το φιλμ αφηγείται τη ζωή του Andre Mathieu, που χαρακτηρίστηκε ως ιδιοφυΐα της μουσικής ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον αποκαλούσαν «μικρό Καναδό Μότσαρτ».
Στην ταινία ο Alain Lefevre υπογράφει τη μουσική επιμέλεια, αλλά ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στις συναυλίες θα ακουστούν οι μουσικές που ντύνουν την ταινία.
 Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ιδρύματος με τίτλο «Κακές παρέες». Ωρα έναρξης 21:00.
Αναλυτικό πρόγραμμα του ρεσιτάλ:
Alain Lefèvre:
Promenade Italienne
Ilios
Thalassa
Anemos
Comme en famille (Κομμάτι από τη μουσική επένδυση της ταινίας Child Prodigy)
Le Panda Magique
Paris sans toi (Κομμάτι από τη μουσική επένδυση της ταινίας Child Prodigy)
Petite mère (Κομμάτι από τη μουσική επένδυση της ταινίας Child Prodigy)
Dis-moi tout
André Mathieu: Prélude romantique (Κομμάτι από τη μουσική επένδυση της ταινίας Child Prodigy)
Concerto de Québec (Κομμάτι από τη μουσική επένδυση της ταινίας Child Prodigy)


Οι Ταιμς του Λος Άντζελες τον έχουν χαρακτηρίσει ''ήρωα'', η Ουάσιγκτον Ποστ ''εκπληκτικό ερμηνευτή''.
Ο διάσημος συνθέτης μυήθηκε στη μουσική από τον πατέρα του σε ηλικία μόλις 4 ετών και το ταλέντο του σύντομα τον έφερε στις πλέον αναγνωρισμένες μουσικές σχολές του κόσμου και στη μαθητεία μεγάλων δασκάλων όπως οι Jean Marie Darre και Lucette Descaves στο πιάνο και οι Pierre Max Dubois και Gevevieve Joy στη σύνθεση. Ο Lefevre έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις (7 βραβεία Felix αλλά και τον τίτλο του ''Ιππότη'' ) και εξακολουθεί σήμερα να δίνει συναυλίες ανά τον κόσμο. Έχει, δε, εμφανιστεί σε κονσέρτα σε παραπάνω από 40 χώρες και έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους πιο διάσημους μαέστρους όπως ο Matthias Bamert, Franz Paul Decker, o Lawrence Foster, o George Hanson κ.α.
Όταν δεν βρίσκεται στη σκηνή, ασχολείται με τη σύνθεση, ενώ σημαντική θέση στις δραστηριότητές του κατέχει η προσπάθεια να φέρει τους νέους ανθρώπους κοντά στην κλασική μουσική.
Ιδιαίτερη δραστηριότητά του συνιστά επίσης η εκπομπή του στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο για την οποία μάλιστα το 2010 έχει κερδίσει το βραβείο της ''Διεθνούς ραδιοφωνικής προσωπικότητας της χρονιάς''.
Ανάμεσα στις συνθέσεις του είναι και η τριλογία «Ήλιος, Θάλασσα, Άνεμος», εμπνευσμένη από την Ελλάδα καθώς και το κομμάτι “La Callas” αφιερωμένο στον Χρήστο Λαμπράκη. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και στην Επίδαυρο.
Η επιμονή και η προσήλωσή του στην ξεχασμένη μουσική του Andre Mathieu, με την αναβίωση της οποίας ασχολήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια, ήταν το έναυσμα που οδήγησε στη δημιουργία της ταινίας “Child Prodigy” του Luc Dionne που παρουσιάζεται στις «Κακές παρέες».

Περισσότερα για "Κακές παρέες"
Λόγω της 24ώρης γενικής απεργίας η προγραμματισμένη για τις 23/02 συναυλία του Alain Lefevre ακυρώθηκε

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τηλ: 2103418550 ,
 http://www.mcf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: