Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Jasmine» Κιθ Τζάρετ & Τσάρλι Χέιντεν

 Το «Jasmine», ο τελευταίος δίσκος του Κιθ Τζάρετ ...΄


Στο βιβλιαράκι που συνοδεύει το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε για την ECM, το «Γιασεμί» (Jasmine), μαζί  με τον κοντραμπασίστα Τσάρλι Χέιντεν , ο Κιθ Τζάρετ,γράφει

«Σε αυτόν τον κόσμο, η τέχνη πεθαίνει, το ίδιο και η ακρόαση της μουσικής, καθώς ο κόσμος γεμίζει όλο και περισσότερο με παιχνίδια και ειδικά εφέ».

 Το «Jasmine»,είναι ένας αριστουργηματικός  δίσκος , από αυτούς που σπάνια κυκλοφορούν .
Η ηχογράφηση έγινε στις αρχές του 2007. Ενα τετραήμερο στο home-studio του Τζάρετ βρέθηκαν κι αυτοσχεδίασαν, με το πιάνο του ο Τζάρετ, στο ακουστικό του μπάσο ο Χέιντεν. «Κάναμε την ηχογράφηση έτσι, άμεσα και απλά», γράφει στο σημείωμα του δίσκου ο πρώτος.
«Επέλεξα να χρησιμοποιήσω το αμερικανικό Steinway πιάνο, παρότι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, έχω όμως μια παράξενη σχέση με αυτό... Με μια καλή επιλογή τραγουδιών, ήταν αδύνατον να μη συνδεθούμε αμέσως με το υλικό. Δεν κάναμε πρόβες, αλλά ξαναπαίζαμε όπου χρειαζόταν. Για τρία σχεδόν χρόνια ζούσαμε με αυτό το ηχογραφημένο υλικό, μιλούσαμε γι' αυτό, αμφισβητούσαμε τις επιλογές μας, αλλά ο Τσάρλι αποδείχτηκε ο πιο σημαντικός αλλά και ευαίσθητος αρωγός στο να δώσουμε την τελική μορφή σε αυτή την ηχογράφηση. Μ' ενδιέφερε μόνο η ουσία. Χρειαστήκαμε χρόνο για να αποστασιοποιηθούμε από τα φαντεζί σόλο ή τα ακραία παιξίματα. Η μουσική ήταν τελείως αυθόρμητη, χωρίς καμία προετοιμασία». ..  απο "Δύο θρύλοι της τζαζ αυτοσχεδιάζουν"

"Ελπίζω να έχετε καλό ηχητικό σύστημα", γράφει ο Τζάρετ. "Το Jasmine είναι ένα νυχτολούλουδο με υπέροχο άρωμα κι ελπίζω να μπορέσετε να ακούσετε πόσα πράγματα πέρασαν μέσα του"









                                         
                 Διαβάστε εδώ «Η επικοινωνία έγινε θόρυβος»


Δεν υπάρχουν σχόλια: