Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

H Oρχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Simón Bolívar» στο Ηρώδειο

Στις 23 Ιουνίου η Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας Simon Bolivar υπό τη διεύθυνση του  Gustavo Dudamel θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο.

«El Sistema» – Μια εντυπωσιακή ορχήστρα
Θα μπορούσε να είναι ένα εκτεταμένο κοινωνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας στη Βενεζουέλα, εάν δεν ήταν μια εντυπωσιακή ορχήστρα, καρπός του «El Sistema» – ένα πρόγραμμα με τεράστια επιτυχία και παγκόσμια αναγνώριση, όπου παιδιά και νέοι από φτωχές οικογένειες δημιουργούν δικές τους ορχήστρες. Η αφρόκρεμα του «συστήματος» που ίδρυσε ο αρχιμουσικός Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ», την οποία διευθύνει με ταμπεραμέντο ροκ σταρ ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, γέννημα-θρέμμα του El Sistema. Περισσότερο όμως απ’ όλα τα παραπάνω, αυτή η Ορχήστρα είναι μια εμπειρία, που ένας χαρακτηρισμός τής αρμόζει: συγκινητική .http://www.greekfestival.gr/eventpg.aspx?eid=10037
  Αναλυτικά:  απο El Sistema: η "Επανάσταση" της Κλασσικής Μουσικής στη Βενεζουέλα
Το 1975 ένας μαέστρος οραματιστής, ο José Antonio Abreu, ίδρυσε στην Βενεζουέλα το El Sistema (Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela). Ξεκίνησε μόνος σε ένα γκαράζ με 11 μαθητές… και τους υποσχέθηκε ότι θα γίνουν μια μεγάλη ορχήστρα. Έκτοτε οκτώ συνεχόμενες κυβερνήσεις στην Βενεζουέλα υποστήριξαν το El Sistema δίνοντας την δυνατότητα σε παιδιά από τις πιο φτωχές και άπορες οικογένειες της Βενεζουέλας να γίνουν μουσικοί. Παρείχαν δωρεάν μουσικά όργανα και δωρεάν μαθήματα μετά το σχολείο δημιουργώντας ορχήστρες από τα ίδια τα παιδιά.
Τα παιδιά αυτά προέρχονταν κυρίως από συνοικίες όπου κυριαρχούσαν οι συμμορίες όπλων, ναρκωτικών και των γνωστών κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Λατινική Αμερική εδώ και δεκαετίες.
Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Σήμερα υπάρχουν στη Βενεζουέλα πάνω από 125 ορχήστρες (εκ των οποίων οι περισσότερες συμφωνικές), περίπου 300.000 παιδιά που παίζουν και μαθαίνουν μουσική καθώς και πάνω από 20.000 δάσκαλοι μουσικής. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η ορχήστρα νέων “Simón Bolívar” με μαέστρο τον 28χρονο Gustavo Dudamel ο οποίος ανέλαβε την θέση του μαέστρου της Φιλαρμονικής του Los Angeles.
«Η τέχνη της μουσικής δεν μπορούσε πλέον να παραμένει στην Λατινική Αμερική το μονοπώλιο μιας Elit. Θα έπρεπε να αποτελεί την κληρονομιά του λαού και μάλιστα των φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών και νέων» λέει ο José Antonio Abreu. Και συνεχίζει:
«Θέλησα να μετατρέψω την τέχνη της μουσικής σε ένα όργανο εισαγωγής στην κοινωνία, ένα όργανο ολοκλήρωσης των επί μέρους κοινοτήτων διότι πίσω από κάθε παιδί-μαθητή υπάρχει μια οικογένεια, μια συνοικία.
Η ορχήστρα είναι ένα σχολείο για την ζωή μας μέσα στην κοινωνία. Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν μέσα στην ορχήστρα το νόημα της ζωής σε μια κοινότητα. Η αλληλεξάρτηση, η ομαδική εργασία, η αλληλεγγύη και η ομαδική συναίσθηση για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, ενός κοινού ορίζοντα μεταμορφώνουν και εδραιώνουν αυτήν την κοινότητα.»
Ο Gustavo Dudamel τονίζει ότι «όταν κάποιος εργάζεται σε μια ομάδα όπως η ορχήστρα ευαισθητοποιείται περισσότερο για τους άλλουςΜαχόμαστε για ν’ αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών, να τους δώσουμε μια ελπίδα, ένα φώς…».

Το Πρόγραμμα  στο Ηρώδειο είναι το εξής:
Ludwig van Beethoven
Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67
Allegro con brio
Andante con moto
Allegro
Allegro - Presto
Igor Stravinsky (1882-1971), Η ιεροτελεστία της άνοιξης
A΄ ΜΕΡΟΣ: L'adoration de la terre (Η λατρεία της Γης)
Introduction (Εισαγωγή)
Les augures printaniers: Danses des Adolescentes (Ανοιξιάτικοι οιωνοί. Χοροί κοριτσιών)
Jeu du rapt (Παιχνίδι απαγωγής)
Rondes printanières (Τα ροντό της άνοιξης)
Jeux des cités rivales (Αγώνες των αντίζηλων φυλών)
Cortège du Sage (Ακολουθία του Σοφού)
Adoration de la Terre (Le Sage) (Η λατρεία της Γης [Ο Σοφός])
Danse de la Terre (Ο χορός της Γης)
Β΄ ΜΕΡΟΣ: Le Sacrifice (Η θυσία)
Introduction (Εισαγωγή)
Cercles mystérieux des Adolescentes (Μυστικοί κύκλοι κοριτσιών)
Glorification de l’Élue (Η αποθέωση της Εκλεκτής)
Evocation des ancêtres (Η επίκληση των προγόνων)
Action rituelle des ancêtres (Το τελετουργικό των προγόνων)
Danse Sacrale (L'Élue) (Τελετουργικός χορός. Η Εκλεκτή)
Στις 22 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα γίνει παρουσίαση του παγκοσμίως γνωστού συστήματος μουσικής εκπαίδευσης «El Sistema» από τον εμπνευστή του Dr José Antonio Abreu, καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου από μέλη της Ορχήστρας Νέων Σιμόν Μπολίβαρ. Είσοδος ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: