Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Διάλεξη -Ρεσιτάλ "Οι εννέα συμφωνίες του Ludwig van Beethoven" απο τον Κωστή Γαϊτάνο


 Στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με γενικό τίτλο
πό τον κλασικισμό στον 20ό αιώνα: συμφωνική και πιανιστική μουσική"
η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"
φιλοξενεί την διάλεξη – ρεσιτάλ του πιανίστα Κωστή Γαϊτάνου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου 'ΜΌΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ'  σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009  στις  7:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών(αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης)

Θέμα :Οι εννέα συμφωνίες του Ludwig van Beethoven

 Περίληψη της διάλεξης απο τον Κ.Γαιτάνο
  Με τις Συμφωνίες του Μπετόβεν ασχολήθηκα από τα νεανικά μου χρόνια. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη όταν απέκτησα τους πρώτους δίσκους της Πέμπτης και της «Ποιμενικής» στις εγγραφές των 78 στροφών.
Δανειζόμουν τις παρτιτούρες από τον Δάσκαλό μου Alex Thurneissen και μπροστά σ’ έναν καθρέφτη, ακούγοντας στο πικάπ τη μουσική του μεγάλου δημιουργού, έκανα τα πρώτα φιλόδοξα βήματα ενός...μαέστρου που ευτυχώς δεν είχε συνέχεια.
Έτσι λοιπόν, οι φιλοδοξίες μου περιορίστηκαν στη λατρεία αυτής της μουσικής που μέσα από τις συνεχείς ακροάσεις και τη λεπτομερειακή της μελέτη, έγιναν βιώματα μιας ολόκληρης ζωής.
Κάποτε, ένιωσα ότι οι εννέα Συμφωνίες μου είχαν δώσει όλες εκείνες τις γνώσεις, τις οποίες είχα ανάγκη. Ήμουν πλέον σε θέση να τις μεταλαμπαδεύσω στα νέα παιδιά, που τα περισσότερα γνώριζαν μόνο εξ ακοής αυτήν τη μουσική!
Δημιουργήθηκαν λοιπόν κάποια σεμινάρια, με παραδείγματα, σχόλια και αναλύσεις που, δε σας κρύβω, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Μια μέρα λοιπόν, έρευνες, μελέτες, γνώσεις, ντοκουμέντα, ιστορικά στοιχεία, αναλύσεις και άλλα πολλά άρχισαν να μπαίνουν στον υπολογιστή κάνοντας μια λεπτομερειακή επεξεργασία που κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια.
Μέσα από αυτή την ομιλία θα λάβουμε σημαντικές ιστορικές πληροφορίες από πολλές θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε το πνεύμα του μεγάλου δημιουργού.
Πιστεύω πως ο κάθε φιλόμουσος έχει ανάγκη και τις απαραίτητες εκτελέσεις, γι’ αυτό και συνιστώ τις ηχογραφήσεις των «σπεσιαλίστ» της μπετοβενικής μουσικής, Αρτούρο Τοσκανίνι, Βίλχελμ Φουρτβαίνγκλερ, Μπρούνο Βάλτερ, Γκέοργκ Τσελλ, Καρλ Μπαιμ, Γιόζεφ Κριπς, Κλαούντιο Αμπάντο και Ρικάρντο Μούτι. Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν αναθεώρησε στις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’80 τις ηχογραφήσεις και των εννέα Συμφωνιών με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, προσφέροντας νέες σημαντικές ερμηνείες.
 
Βιογραφικό Σημείωμα
Διακεκριμένος πιανίστας, μουσικολόγος και παιδαγωγός. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον Alex Thurneissen και συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία, Αυστρία και Πορτογαλία ( υποτροφία του ιδρύματος Gulbekian) κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους: Εrik von Tenberg, Karl Engel, Maurice Eisenberg και Sandor Wegh.
Έδωσε ρεσιτάλ σε πολλά μέρη του κόσμου και έπαιξε ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη, Αφρική και Ασία (από το Λίβανο και το Ισραήλ ως τις Ινδίες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές και την Ιαπωνία). Στα πλαίσια αυτών των εμφανίσεων, έδωσε σε πρώτες εκτελέσεις πολλά έργα Ελλήνων συνθετών και ακόμη το 2ο Κοντσέρτο του Shostakovich καθώς και στο 1ο Κοντσέρτο του Prokoviev (πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό).
Στο διάστημα 1987-1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παράλληλα για δύο χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής.
Καλλιτέχνης με μεγάλη μουσικολογική και ιστορική κατάρτιση έχει παρουσιάσει πολλές αξιόλογες σχετικές μελέτες σε διαλέξεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και σεμινάρια, όπως: «Η Αρχαία Ελληνική μουσική, η εξέλιξη του πιάνου από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, τα 27 Κοντσέρτα για πιάνο του Mozart, οι 9 Συμφωνίες και οι 32 Σονάτες του Beethoven, τα Lieder του Schubert, του Schumann, του Brahms, τις etudes του Chopin και του Liszt, η Ιστορία της όπερας στην κλασική και ρομαντική περίοδο κ.ά. Παρουσίασε ακόμη σε σειρά διαλέξεων «το Ελληνικό μουσικό φαινόμενο», μία έρευνα της Ελληνικής μουσικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Τον Νοέμβριο του 2004 οι εκδόσεις "Τυποθήτω" κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Κ.Γ. "Η Αυτού Μεγαλειότης το Πιάνο". Υπήρξε μέλος κρατικών επιτροπών και φημισμένων διεθνών διαγωνισμών πιάνου και τιμήθηκε με βραβεία και επαίνους στον Ελληνικό και διεθνή χώρο. Τον Σεπτέμβριο του 1999 ίδρυσε με τη γυναίκα του, εκλεκτή πιανίστα και καθηγήτρια Βetty Barzouka, στην Αθήνα το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο Ωδείο “Μουσικοί Ορίζοντες”, αναγνωρισμένo από το Υπουργείο Πολιτισμού.http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=4989&la=1



 

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη με προσκόμιση δωρεάν δελτίων εισόδου που θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.Πληροφορίες: www.mmb.org.gr, τηλ. 210 - 7282778

Δεν υπάρχουν σχόλια: