Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

«Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» με "Επιστροφή της Ελένης" και "Πρωινό άστρο" φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο


Ο φετινός Κύκλος «Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» εγκαινιάζεται σήμερα 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με μια συναυλία-φόρο τιμής στον  Γιάννη Ρίτσο (1909-1990), τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν ήδη 100 χρόνια. 


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  τα έργα
 "Αργή κίνηση"(Slow Motion) για ορχήστρα εγχόρδων και την εισαγωγή και αποσπάσματα από τη δεύτερη σκηνή της όπερας "Η επιστροφή της Ελένης" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και το «Πρωινό Άστρο» - νανούρισμα του Αλκη Μπαλτά από το ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή(σε πρώτη εκτέλεση).  
  
Δέκα έξι χρόνια μετά το πρώτο επιτυχημένο ανέβασμα της "Επιστροφής της Ελένης" (μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, λιμπρέτο: Χρήστος Δ. Λαμπράκης, σκηνοθεσία: Pierre Constant) θα παιχτεί  εκτεταμένο απόσπασμα από αυτό το μονόπρακτο έργο. Πρόκειται για τον Μονόλογο της Ελένης, που ο Θάνος Μικρούτσικος συνέθεσε πάνω σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου.
  Το μονόλογο θα αποδώσει φωνητικά η σοπράνο Μάτα Κατσούλη  που υπήρξε και η ερμηνεύτρια του ρόλου της Ελένης της Τροίας στην παραγωγή της «Επιστροφής της Ελένης», το 1999 που έκανε επιτυχημένη παρουσία και στο εξωτερικό (Μονπελιέ και Φλωρεντία/στο πλαίσιο του Φλωρεντινού Μάη). 
 
Τη διακεκριμένη ερμηνεύτρια που έλκει τη καταγωγή της απο τον Ορχομενό Βοιωτίας  θα πλαισιώσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. Την Oρχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς.



Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το γεμάτο ευαισθησία και τρυφερότητα «Πρωινό Άστρο» το 1955, μετά τη γέννηση της κόρης του Ερης. Πρόκειται για ένα απλό, αλλά πανέμορφο ευφρόσυνο τραγούδι με το οποίο ο ποιητής εκφράζει τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν, βλέποντας τη νεογέννητη κόρη του να κοιμάται. Η γαλήνη του ποιητή ελαφρά ταράσσεται, κατά διαστήματα, από ανήσυχες σκέψεις για την μελλοντική πορεία του μικρού παιδιού στην σκληρή πραγματικότητα της ζωής.
Μαγεμένος από τον υπέροχο λόγο του Ρίτσου, ο συνθέτης Αλκης Μπαλτάς θέλησε να γράψει ένα πολύ απλό τραγούδι – σαν νανούρισμα – που να κινείται μέσα σε μια ατμόσφαιρα γαλήνια και ονειρική. Τη μουσική σύνθεση - νανούρισμα «Πρωινό Άστρο» ο συνθέτης την αφιερώνει σε όλους τους γονείς του κόσμου και ιδιαίτερα στη Μάτα Κατσούλη που θα το ερμηνεύσει στη συναυλία αυτή σε πρώτη εκτέλεση.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ακουστεί η Συμφωνία αρ. 14 (έργο 135) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975). Η Συμφωνία αρ. 14 γράφτηκε για υψίφωνο, βαθύφωνο, μικρή ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά πριν από ακριβώς 40 χρόνια, οπότε και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από την Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας υπό τον Ρούντολφ Μπαρσάι. Η ενδεκαμερής παρτιτούρα του μεγαλοφυούς και πολυγραφότατου Ρώσου συνθέτη έχει μάλλον ερεβώδη θεματική, η οποία πραγματεύεται τον άδικο και πρόωρο θάνατο, όπως αυτός προσεγγίζεται μέσα από τις ποιητικές καταθέσεις των Λόρκα, Απολλιναίρ, Κύχελμπεκερ και Ρίλκε.
Τα μέρη για σοπράνο θα ερμηνεύσει η Μάτα Κατσούλη και για μπάσο ο Δημήτρης Καβράκος, ένας από τους πλέον καταξιωμένους εκπροσώπους της ελληνικής λυρικής τέχνης στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: