Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική... Aaron Copland




                                               
                                                


  Συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, ρωσικής καταγωγής. Θεωρείται ο πρώτος διεθνώς αναγνωρισμένος «εθνικός» συνθέτης των ΗΠΑ, πρωτοστάτης της σύγχρονης αμερικανικής μουσικής, στη διάδοση της οποίας αφοσιώθηκε ακούραστα. Γεννήθηκε και πέθανε στη Νέα Υόρκη. Το 1917 σπούδασε θεωρία μουσικής με τον Ρούμπιν Γκόλνταρκ και το 1921 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με τη διαπρεπή Νάντια Μπουλανζέ (Nadia Boulanger) και όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, έγραψε το 1923-24 τη συμφωνία του για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα.
Τα πρώτα του έργα ήταν επηρεασμένα από το γαλλικό ιμπρεσιονισμό, σύντομα όμως άρχισε να διαμορφώνει τον προσωπικό του χαρακτήρα. Για ένα διάστημα πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία από την τζάζ και έγραψε σε αυτό το ύφος μουσική για θέατρο (1925) και κοντσέρτο για πιάνο (1927). Κατόπιν το ύφος του έγινε πιο αυστηρό χρησιμοποιώντας στις παραλλαγές του για πιάνο (1930) και στο έργο του «στέιτμεντς» (Statements) (1933-35), ασύμμετρα "νευρικά" ρυθμικά σχήματα και τραχιά διάφωνες αρμονίες. Αργότερα, το ύφος του έγινε πιο απλό και λυρικό, χρησιμοποιώντας όλο και πιο έντονα στις συνθέσεις του στοιχεία της λαϊκής αμερικάνικης μουσικής, χαρακτηριστικό που λειτούργησε
καταλυτικά στη διεθνή του αναγνώριση ως «εθνικού» συνθέτη των ΗΠΑ.Έγραψε μπαλέτα, μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, τρεις συμφωνίες, κοντσέρτα για πιάνο κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: