Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

"Έφυγε" ο Άρης Γαρουφαλής


 Σήμερα 2 Φεβρουαρίου " έφυγε"  ο πιανίστας Αρης Γαρουφαλής, πρόεδρος και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, σε ηλικία 71 ετών.






 
                                                                                       Βιογραφικά
Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε δίπλωμα πιάνου – σολίστ από το Εθνικό Ωδείο. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στην Μουσική Ακαδημiα Mozarteum του Salzburg (1962 και 1963), στην Ακαδημiα του Santiago da Compostella της Iσπανίας (1964) και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Bιέννης από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου – σολίστ το 1969. Εκτός από τις μουσικές σπουδες του, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημiου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Α" Βραβείο και Aριστείο Εξαιρετικής Eπιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), με το Α" Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Eκτελεστών πιάνoυ για το έτος Chopin (1961) και με το Α" Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Μουσικών, που oργάνωσε το 1963 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «Tέχνη».
Το 1973 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για την όλη μουσική δραστηριότητά του.

Ως σολίστ είχε συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Eλλάδας, την ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, την Φιλαρμονική ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σόφιας, την Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Όντερ), την Φιλαρμονική της Mόσχας κ.α. Είχε δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Aυστρία, Iσπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία).
Ήταν Διευθυντής και Kαθηγητής πιάνoυ στο Ωδείο Aθηνών, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ», Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας», επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Ε.Ρ.Τ.Α. (Eυρωπαϊκή "Ενωση Kαθηγητών Πιάνoυ), Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.
Σε μια από τελευταίες του συνεντεύξεις δήλωσε με πάθος πως παρά τα οικονομικά προβλήματα, πριν και μετά την κρίση «Το Ωδείο Αθηνών δεν θα κλείσει ούτε μια μέρα, δεν θα καταργηθεί, ούτε θα συγχωνευθεί, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: