Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Φεστιβάλ Μ. Καλομοίρη: Κλειστόν μέχρι νεωτέρας!

Κακουριώτης Σ.
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του συνθέτη της Εθνικής Σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που γεννήθηκε το 1883 στη Σάμο.
 Παρότι το 2012 έχει αφιερωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στη μνήμη και στο έργο του, το φερώνυμο φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν με επιτυχία επί σειρά ετών το καλοκαίρι στο νησί της καταγωγής του φέτος... ματαιώνεται, καθώς δεν προβλέφθηκε καμία δαπάνη από το ΥΠΠΟ για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων!
Έτσι, παρά την επέτειο, στη Σάμο πρόκειται να πραγματοποιηθεί, από τον Σύλλογο «Μ. Καλομοίρης», που αποτελεί τον επίσημο φορέα μελέτης και αξιοποίησης του έργου του, σε συνεργασία με τον δήμο, ένα σύντομο αφιέρωμα, στο οποίο περιλαμβάνονται τρεις συναυλίες, σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα 13/8, υπό την εποπτεία της κόρης του συνθέτη Χαράς Καλομοίρη.
Ο δήμαρχος Σάμου Στ. Θάνος σημείωσε πως οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν "τον ελάχιστο φόρο τιμής που ο Δήμος Σάμου θα μπορούσε να αποδώσει... Ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία του Φεστιβάλ 'Μ. Καλομοίρης' στο άμεσο μέλλον".
Σήμερα και αύριο, στο Πυθαγόρειο και το Καρλόβασι αντίστοιχα, η πιανίστα Έλενα Μουζάλα και η σοπράνο Μήνα Πολυχρόνου θα δώσουν ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού με έργα του συνθέτη, ενώ στις 13/8 στο Θέατρο Πυθαγορείου θα δοθεί συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Καλομοίρη και Ραχμάνινοφ, που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Δεμερτζής, βιολί, Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο και Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: