Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πρεμιέρα σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο για την «Τόσκα»


Αναδημοσίευση από το Βήμα
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα που έπεσε η αυλαία το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό την παράσταση της ΕΛΣ
                               Πρεμιέρα σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο για την «Τόσκα»
                 ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ( ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ) 26/07/12 ΤΟΣΚΑ Τζάκομο Πουτσίνι



Καρφίτσα δεν έπεφτε στο θέατρο Ηρώδου Αττικού το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουλίου στην πρεμιέρα της «Τόσκα» του Πουτσίνι. Το κατάμεστο Ηρώδειο, στο οποίο μεταξύ άλλων, βρέθηκαν άνθρωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του καλλιτεχνικού χώρου, χειροκρότησε με ενθουσιασμό την πρώτη από τις τέσσερις παραστάσεις της δημοφιλούς όπερας.Παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, το θέατρο ήταν ήδη γεμάτο από τις 21.00. Με δύο διαλείμματα η «Τόσκα» μια εντυπωσιακή παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του αργεντινού Ούγκο ντε Ανα και μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη_ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα οπότε και αποθεώθηκε.
Με ιδαίτερο ενθουσιασμό το κοινό υποδέχθηκε τον γεωργιανό βαρύτονο Λάντο Ατανέλι που υποδύεται τον μοχθηρό βαρόνο Σκάρπια ο οποίος στερεί από την Τόσκα μια ζωή ευτυχίας πλάι στον αγαπημένο της, Μάριο Καβαραντόσσι (τον ερμήνευσε ο αμερικανός τενόρος, Καρλ Τάννερ). Στο ρόλο της Τόσκα η διάσημη ιταλίδα υψίφωνος Ντανιέλα Ντεσσί πέτυχε μια ερμηνεία υψηλών απαιτήσεων.
Τον Τσέζαρε Αντελότι ερμήνευσε ο Τάσος Αποστόλου, τον Νεωκόρο ο Δημήτρης Κασιούμης, τον Σπολέτα ο Ζαχαρίας Τσούμος, τον Σορρόνε ο Παύλος Σαμψάκης, τον βοσκό η Χριστίνα Ασημακοπούλου και τον δεσμοφύλακα ο Χρήστος Αμβάζης.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης πράξης το κοινό ξέσπασε σε δυνατό χειροκροτήμα. Τα επιβλητικά σκηνικά _διανθισμένα και με βιντεοπροβολές_ οι εντυπωσιακοί φωτισμοί και μια πολυπληθής συντονισμένη ομάδα συντελεστών είχαν παίξει το ρόλο τους: το κοινό ήταν ασυγκράτητο.
Στην χώρα μας η «Τόσκα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942 με την 19χρονη Μαρία Κάλλας (τότε Καλογεροπούλου). Από τότε παρουσιάζεται πολύ συχνά μετά από απαίτηση του κοινού.
Ακολουθούν οι παραστάσεις της «Τόσκα» την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 30 Ιουλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: