Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα στη μουσική... Ludwig van Beethoven

Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου 1770 γεννήθηκε ο Ludwig van Beethoven 
Μία από τις κορυφαίες μορφές της κλασικής μουσικής που συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και είναι τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών.                                         


 «Τον είδαμε νάρχεται προς το μέρος μας με βήμα ζωηρό. Το ανάστημά του ήταν μέτριο, οι κινήσεις του όμως είχαν μιαν ιδιαίτερη δύναμη γεμάτες ενέργεια, ζωηρές, το βάδισμα αποφασιστικό και το βλέμμα του με έκφραση, αλλά και με ένα αίσθημα έκπληξης. Το πρόσωπο δεν ήταν χαρούμενο, ήταν όμως ευαίσθητο παρόλο που τα αδρά του χαρακτηριστικά με τα πλούσια αχτένιστα μαλλιά έδιναν την εντύπωση του αυστηρού και του απρόσιτου. Το κουστούμι του ήταν ελάχιστα κομψό και ένα μεγάλο μαντήλι γκρι σκούρο  κρεμόταν από την τσέπη του σακακιού. Στο σύνολό του είχε κάτι ξεχωριστό, έτσι που δεν μπορούσες να τον καθορίσεις και να τον κατατάξεις σε καμιά τάξη, πουθενά».

Έτσι περιέγραψε στα 1825 δύο χρόνια πριν πεθάνει, τον Μπετόβεν, ο Γκέρχαρντ φαν Μπρόϋνιγκ και διατύπωνε αυτό που χαρακτηρίζει την μπετοβενική μεγαλοφυΐα: Δεν ανήκε σε καμία τάξη. Ήταν ξεχωριστά μοναδική.
    Ένα  όνομα δεσπόζει σε ολόκληρο το 19ο αιώνα. Είναι το όνομα του Μπετόβεν. Έχει το βάρος, την ισχύ, το κύρος και τη λάμψη ενός συμβόλου. Κατέχει μια θέση μοναδική στην ιστορία της μουσικής...
απο  Κωστή Γαïτάνο LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)« Ο Προμηθεϊσμός της μουσικής ενός Τιτάνα μέσα από τις εννέα Συμφωνίες του»
 
Βιογραφικά ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια: