Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η απόγνωση της πιανίστριας

 από Ελευθεροτυπία 
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
 Πιανίστρια, μέλος της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» από την εποχή της ίδρυσής της, η Βίκυ Στυλιανού μάς έστειλε, με αφορμή σχετικό δημοσίευμά μας, ένα σημείωμα, εκφράζοντας την απόγνωση και τη θλίψη της για την κατάσταση της ορχήστρας.
«Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς», γράφει, «για τους παράγοντες που οδήγησαν στο ζοφερό σήμερα. Το πιο τραγικό απ' όλα είναι ότι κανένας από τους "υπευθύνους" δεν δίνει απάντηση με θάρρος και παρρησία σχετικά με το μέλλον της ορχήστρας, αφήνοντας τους μήνες να κυλούν, επιδεικνύοντας απαράδεκτη αδιαφορία, όχι μόνο απέναντι στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, αλλά και απέναντι στις τύχες ανθρώπων που επί μήνες είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν το αύριο με αγωνία και απελπισία ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που φωλιάζει στις ψυχές όλων των Ελλήνων.
Γιατί η Ορχήστρα των Χρωμάτων, εκτός από τα μέλη της, που είναι επίσης μέλη της ΕΡΤ ή καθηγητές στο Δημόσιο, και τους αλλοδαπούς, απαρτίζεται και από Ελληνες μουσικούς για τους οποίους η ορχήστρα είναι η μοναδική απασχόληση και οι οποίοι αυτήν τη στιγμή είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. (Ανήκω κι εγώ σ' αυτούς.) Εκτός από το ότι έχουν καταστεί ανενεργοί, έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Ελπίζω και άλλοι να ενώσουν τη φωνή τους στη δική σας και να ακουστεί επιτέλους μια απόφαση από "επίσημα" χείλη για την πολύπαθη Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Σίγουρα ο Μάνος Χατζιδάκις, του οποίου επικαλούνται συχνά το όνομα με θαυμασμό και εκτίμηση, δεν θα είχε "ονειρευτεί" ποτέ μια τέτοια τύχη για το πνευματικό παιδί των τελευταίων χρόνων της ζωής του».
Δεν έχουμε τίποτε άλλο να συμπληρώσουμε. Ας ελπίσουμε μόνο ότι η επιστολή αυτή θα διαβαστεί από το ΥΠΠΟΤ και ότι οι υπεύθυνοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: