Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μια... «Μπετοβενιάδα» από και για τους νέους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια… «Μπετοβενιάδα» ή αλλιώς μια γνωριμία με τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), με πρωταγωνιστές και αποδέκτες τους νέους, θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ) την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα χορταστικό πρόγραμμα με εκτελέσεις αποσπασμάτων από διάσημα έργα του «τελευταίου μεγάλου κλασικού και πρώτου από τους ρομαντικούς», όπως χαρακτηρίζεται: τρεις από τις δημοφιλέστερες Συμφωνίες του - την Πέμπτη («της Μοίρας»), Έκτη («Ποιμενική») και Ενάτη («Ωδή στη Χαρά») - , συνθέσεις με τις οποίες «έντυσε» σκηνικά θεάματα («Εgmont» του Γκαίτε και Τούρκικο Εμβατήριο από «Τα Ερείπια των Αθηνών») καθώς επίσης την μπαγκατέλα Fur Elise («Για τη Ελίζα») και τη Ρομάντσα σε φα μείζονα, έργο 50.
 Έργα εξαιρετικής ομορφιάς, γραμμένα για πιάνο και βιολί αντίστοιχα, που θα ερμηνεύσουν δύο ανερχόμενα «αστέρια» της ελληνικής σκηνής, ο 11χρονος πιανίστας Περικλής Καλούμενος και ο συνομίληκός του βιολονίστας Γιώργος Μπάνος.
 Την ΑΣΟΝ διευθύνει ο Παύλος Σεργίου. Την «Μπετοβενιάδα» - που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο - παρουσιάζει η έμπειρη μουσικολόγος Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου η οποία έχει αναλάβει και την επιμέλεια του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που τη συνοδεύει:
 πολλές γραπτές πληροφορίες που άφησε ο ίδιος ο Γερμανός συνθέτης γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητά του, τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιοτροπίες και τις προτιμήσεις του. Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι μια Ορχήστρα μοναδική ως προς τη φύση, τη δομή της και τον τρόπο συγκρότησής της, καθώς δεν ανήκει σε κανένα ιδιωτικό ή κρατικό φορέα. Τα μέλη της είναι νεαροί μουσικοί που βιώνουν την εμπειρία της συμμετοχής τους σε Συμφωνική Ορχήστρα και μαθαίνουν να λειτουργούν ενταγμένοι σε αυτήν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της παρουσίασης συναυλιών. Τον Οκτώβριο του 1997 μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο μουσικολόγος Νίκος Μαλιάρας καθώς και γονείς μαθητών που διδάσκονταν όργανα συμφωνικής ορχήστρας σε Ωδεία της Αθήνας ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό Σύλλογο «Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων». Αποκλειστική δραστηριότητα του Συλλόγου αυτού, είναι η λειτουργία της ομώνυμης Ορχήστρας με στόχο την εκπαίδευση των νέων μουσικών στο συμφωνικό ρεπερτόριο. Η Ορχήστρα έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα νέων Ελλήνων συνθετών και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 120 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
 Τιμές εισιτηρίων: € 8,00 (για φοιτητές, παιδιά και νέους έως 18, και για ένα συνοδό παιδιών έως 15 ετών), € 14,00 (γενική είσοδος). Τη συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: