Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Η Μetropolitan της Νέας Υόρκης πάει Πρέβεζα"

 Σε απευθείας σύνδεση, το Δημοτικό Ωδείο της πόλης προσφέρει παραστάσεις της διάσημης όπερας

Η λαμπερή Αννα Νετρέμπκο πάει στην Πρέβεζα. Και όχι μόνο αυτή. Ο βετεράνος Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο σουπερστάρ Χουάν Ντιέγκο Φλόρες και η πολυσυζητημένη ντίβα Ντέμπορα Βόιτ είναι μερικοί από τους αστέρες της όπερας που θα «παρελάσουν» την εφετινή σεζόν από το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Το «μυστήριο» έχει βεβαίως τη λύση του. Μετά την περυσινή επιτυχία του εγχειρήματος, το Δημοτικό Ωδείο της Πρέβεζας προσφέρει για μια ακόμη χρονιά τη δυνατότητα στο κοινό της Ηπείρου- και όχι μόνο- να απολαύσει παραστάσεις σε απευθείας σύνδεση με την περίφημη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα που εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η Μετροπόλιταν Οπερα βάσει του οποίου επιλεγμένες παραστάσεις της μεταδίδονται σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο.
Αναφορικά με το πρακτικό μέρος της μετάδοσης στην Πρέβεζα, το εισιτήριο έχει διαμορφωθεί στα 8 ευρώ (το παιδικό/ φοιτητικό κοστίζει 4 ευρώ), ενώ έχει προβλεφθεί και ελληνικός υποτιτλισμός. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Δημήτρης Ζώνιος, ιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος έχει ζήσει στις ΗΠΑ και ήταν εκείνος που ενημέρωσε τους υπευθύνους του Ωδείου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι αγγλικοί υπότιτλοι αποστέλλονται νωρίτερα, μεταφράζονται και προβάλλονται ταυτόχρονα με δεύτερο προβολέα. Η μετάδοση γίνεται σε high definition και dolby surround.
Η πρωτοβουλία που εγκαινίασε η Μετροπόλιταν τα τελευταία χρόνια να μεταδίδει παραστάσεις της μέσω κινηματογραφικών και θεατρικών αιθουσών, οι οποίες διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, βρήκε αρκετούς μιμητές. Γρήγορα στον «χορό» των μεταδόσεων μπήκαν η Σκάλα του Μιλάνου, η Βασιλική Οπερα της Αγγλίας, η Κρατική Οπερα της Βιέννης, το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, κ.ά. Από εφέτος μάλιστα ακολούθησαν και ορχήστρες όπως αυτή της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν πως σε ό,τι αφορά τις ορχήστρες προτιμότερη είναι η μετάδοση συναυλιών μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με το παράδειγμα της ιστορικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, η οποία την τελευταία διετία έχει εγκαινιάσει την Ψηφιακή Αίθουσα Συναυλιών. «Μπορείς να παρακολουθήσεις μια συναυλία στο κινητό σου με ένα ζευγάρι ακουστικών» λένε χαρακτηριστικά οι ιθύνοντες. Και προσθέτουν: «Υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί εξίσου ζωντανή ψυχαγωγία;».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=358505&ct=4&dt=05/10/2010#ixzz11ZadBpb3

Δεν υπάρχουν σχόλια: