Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Νέοι δίσκοι -CD

Η  σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Ζακ Μπρελ».
  
 Χθές έγινε η παρουσίαση  του νέου  CD  της σοπράνου Σόνιας Θεοδωρίδου, με τίτλο «Sonia Theodoridou sings Jacques Brel»  σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής . Ενα γεμάτο λυρισμό «ταξίδι» στην ποίηση και τη μουσική του Ζακ Μπρελ προσφέρει η γνωστή και διακεκριμένη σοπράνο. Το CD ηχογραφήθηκε  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (12/2008 και 1/2009), και  περιέχει 13  τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, ποιητή και τραγουδιστή, ερμηνευμένα με μοναδικό τρόπο από την λυρική τραγουδίστρια. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Θόδωρος Κοτεπάνος. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την εταιρεία «Et' cetera». Στη  παρουσίαση  παρευρίσκονταν και μίλησαν για το cd μεταξύ αλλων , ο Γιώργος Χρονάς και  ο Γιάννης Πετρίδης.

«Η απλότητα των τραγουδιών και η αλήθεια του λόγου υπήρξαν πρόκληση για μένα» εξομολογήθηκε η σοπράνο μετά την παρουσίαση του άλμπουμ.
 
«Επρεπε να αφήσω κατά μέρος όλα τα στολίδια, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί στην όπερα μια σοπράνο. Να ταπεινωθώ με έναν τρόπο»,
εξηγεί τη διαδικασία με την οποία προσέγγισε τα τραγούδια του Ζακ Μπρελ. Διαδικασία μακρά και με πολλές διακυμάνσεις, για χάρη της οποίας απομονώθηκε δύο μήνες στις Βρυξέλλες, μελετώντας μια νέα γλώσσα, τη γαλλική.  
«Πολλές ήταν οι φορές που ταυτιζόμουν σε βαθμό που δεν ήταν καλό και έπρεπε να πάρω μια απόσταση. Αλλες φορές έκλαιγα με το δικό του κλάμα»

Βιογραφικά 
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών «Μανώλης Καλομοίρης», τάξη Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ' όπου αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης. Της απενεμήθη το βραβείο των υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» και ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο με την Vera Rosza.
Εχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως: Frankfurt Oper, Berlin Staatsoper unten den Linden, Deutsche Opera Berlin, Staatsoper Hamburg, National Theater Muenich, Stuttgart, Theatre Royal de la Monnaie-Bruxelles, Theatre Chatelet de Paris, Teatro Communale di Firenze, Theatre Basel, Opera de Lyon, Opera de Montpellier, Festspiele Schwetzingen, Maifestspiele Wiesbaden, Amsterdam, Rotterdam, στο Μέγα
ρο Μουσικής Αθηνών κ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού,Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κ.α
Ως σολίστ έχει τραγουδήσει σε αρκετές ιταλικές πόλεις καθώς και στη Κολωνία, τη Βουδαπέστη, τη Λισσαβόνα, το Τόκιο, τη Φρανκφούρτη κ.α. και έχει συνεργαστεί με δίασημους αρχιμουσικούς όπως ο Βόλφγκανγκ Ζαβάλις, Ζούμπιν Μέτα, Αντόνιο Παππάνο, Ρενέ Γιάκομπς, Κρίστοφ φον Ντοχνάνυι, Ίβαν Φίσερ, Μαρτσέλλο Βιόττι, Φρανς Μπρύγκεν Χέλμουντ Ρίλλιγνκ, Ρίτσαρντ Άμστρονγκ, Τζανλουιτζι Τζελμέτι.
 

 Περισσότερα  απο την Έφη Αγραφιώτη στο TAR 
 Εκλαψα με το κλάμα του Ζακ Μπρελ απο Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: