Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Επιλογές εκδηλώσεων


Η εικόνα του JOAN MIRO (λόγω της έκθεσης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ "ΟMiró της Μαγιόρκα»

  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Την πρώτη της συναυλία για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο 9 Οκτωβρίου (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, όπου με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό θα παρουσιάσει τέσσερα κοντσέρτα, στα οποία συμπράττουν ισάριθμοι νέοι σολίστ. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον αρχικορυφαίο της Ορχήστρας Διονύσιο Πυλαρινό. Θα ακουστούν τα έργα: Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα του Carl Nielsen, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Edvard Grieg, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε ντο ελάσσονα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Εdouard Lalo. Σολίστ θα είναι οι: Καλλιόπη Μπολοβίνου (φλάουτο), Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο), Κωνσταντίνος Δεστούνης (πιάνο) και Ιωάννα Σειρά (βιολοντσέλο).
 
 Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα, που παρά τη σύντομη ζωή του (πέθανε σε ηλικία 45 χρόνων) άφησε πίσω του μια ιδιαίτερα σημαντική μουσική κληρονομιά (Διαβάστε περισσόερα για τον συνθέτη σε παλαιότερη ανάρτηση μας στις19 Σεπτεμβρίου και για ακόμα περισσότερα στην ιστοσελίδα δίπλα στη στήλη "ιστοσελίδες για έλληνες συνθέτες') Στο μεγάλο μα αδικημένο δημιουργό είναι αφιερωμένος ο κύκλος με ομιλίες - μουσικά εργαστήρια του Νίκου Χριστοδούλου, διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη, στις 12, 19/10 και 9/11 (6 μ.μ.), στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, 210.3611.206). Ο Νίκος Χριστοδούλου έχει δισκογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος του συμφωνικού έργου του Σκαλκώτα με τη συνεργασία ευρωπαϊκών ορχηστρών (BBC Symphony Orchestra κ.ά.). Θα παρουσιάσει τρεις βραδιές για τον «αινιγματικό πρωτοπόρο», που «σημαντικό μέρος του έργου του είναι άγνωστο και ανέκδοτο, ενώ υπάρχουν πολλά κενά, ερωτήματα και σοβαρές παλαιότερες παρανοήσεις». 12/10: Οι «36 Ελληνικοί Χοροί» του Σκαλκώτα: το πιο γνωστό ή άγνωστο έργο της ελληνικής μουσικής; 19/10: Nέες μορφές και πρωτότυπη συνθετική σύλληψη στο έργο του Σκαλκώτα («Σουίτα για ορχήστρα» αρ. 2, Κοντσέρτα, μουσική δωματίου, «Επιστροφή του Οδυσσέα»). 9/11: Μπαλέτα και σκηνικά έργα του Σκαλκώτα: «Η Λυγερή και ο Χάρος», «Με του Μαγιού τα Μάγια»
Οι ομιλίες συνοδεύονται από ηχητικά και οπτικά παραδείγματα. Είσοδος ελεύθερη.

 
 Αφιέρωμα στους Beatles από την Ορχήστρα των Χρωμάτων
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση των Beatles, η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου και ώρα 20.30 ένα αφιέρωμα στο θρυλικό συγκρότημα, στην αίθουσα «Αντιγόνη» του Κέντρου Πολιτισμoύ «Ελληνικός Κόσμος».
Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τραγουδούν: ο Κώστας Βασιλιάγκος, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Σταύρος Παπασταύρου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Α΄ μέρος
1. Sometimes,2. Penny Lane,3. And I Love Her,4. Ob-La-Di, Ob-La-Da,5. The
Long and Winding Road
6. Girl,7. Yellow Submarine,8. Αcross the Universe,9. With a Little Help from my Friens,10. All my Loving
11. Yesterday,12. Hello Good-bye.
Β΄ μέρος
13. Michelle,14. When I’m Sixty – Four,15. The Fool on the Hill,16. Here Comes the Sun,17. While my Guitar Gently Weeps,18. Let it Be,19. Strawberry Field Forever,20. Don't Let me Down,21. Lady Madonna
22. Eleanor Rigby,23. Get Back,24. Hey Jude
(Πληροφορίες - Εισιτήρια: «ΘΕΑΤΡΟΝ» - Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: