Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Eπιλογές εκδηλώσεων...


Σήμερα  Τετάρτη 14 Οκτωβρίου


 1.Συναυλία με το σύνολο  Cadence Ensemble στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 21.00  (Σε συνεργασία με τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμάσκαϊν» και την υποστήριξη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης)
Το Cadence Ensemble ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 από πέντε καταξιωμένους μουσικούς της Αρμενίας, υπό την εποπτεία του διεθνούς φήμης πιανίστα Armen Babakhanian. Αρχικά το σύνολο έδωσε έμφαση στην ερμηνεία των έργων του Αργεντινού συνθέτη Astor Piazolla (1921-1992). Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δοθεί στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων περιλαμβάνει έργα των Komitas, Sayat Nova και Aram Khachaturian, καθώς και έργα Gershwin, Gardel και Piazolla.
Το  Cadence Ensemble έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2004, και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Αρμενίας. Αργότερα διευρύνωντας το ρεπερτόριό του συμπεριέλαβε κλασσικά και σύγχρονα έργα Ευρωπαίων, Αμερικανών, Ρώσσων και Αρμενίων συνθετών. To σύνολο ερμηνεύει επίσης διασκευές γνωστών έργων του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και τις world music και pop music καθώς και συνθέσεις που έχουν γραφτεί ειδικά για το Cadence.
Tο Cadence είναι ένα συγκρότημα με διεθνή φήμη που έχει πραγματοποιήσει ραδιοφωνικές αναμεταδώσεις και έχει κυκλοφορήσει CD και DVD τα οποία συνέβαλαν στην καθιέρωση του συνόλου στην Ευρώπη, Ρωσία, Ασία και Μέση Ανατολή. Έχουν εμφανισθεί στο Teatro Colon και Teatro Servantes στο Buenos Aires της Aργεντινής, στο Φεστιβάλ Pazaislis στο Kaunas και Vilnius της Λιθουανίας, σε διεθνή φεστιβάλ στο Ιράν και την Γεωργία, σε συναυλίες στο Abu Dhabi, Sharjah και Dubai, στο Opera House του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας στην Άιγυπτο, στη Βηρυτό, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Κίνα και τις ΗΠΑ.   



2Maria del Mar Bonet και Jaume Compte Nafas Ensebleα στις 21.00 (Τελλόγλειο)
Συναυλία με τραγούδια της Μεσογείου
Μια μουσική παράσταση με τίτλο «Amic, Amat» όπου η Maria del Mar Bonet θα μας μαγέψει με τον ερωτικό μυστικισμό των ποιημάτων και της μουσικής των αραβικών 
χωρών, όπως η ηχηρότητα των συριακών moaxajas, που εμπνέουν την τραγουδίστρια από τις Βαλεαρίδες Νήσους.
Γεννημένη στην Πάλμα της Μαγιόρκα το 1947, η Maria del Mar Bonet άρχισε τη μουσική καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 συνδεδεμένη με τους Los Dieciseis Jueces y el Grupo de Folk. Μετά από διάφορα σινγκλς , το 1970 κυκλοφορεί το πρώτο της σόλο άλμπουμ. Από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 προσωπικούς δίσκους.
Η φημισμένη αυτή καλλιτέχνιδα, γνωστή ως η μεγάλη φωνή της Μεσογείου, έχει τραγουδήσει με καλλιτέχνες όπως οι Zulfu Livanelli, la Ensemble de Musique Traditionelle de Tunez, Milton Nascimento, Μίκης Θεοδωράκης, Jackson Browne, Lluis Llach, Joan Manuel Serrat, Nacho Duato και πολλούς άλλους. Στη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας έχει συμμετοχή σε πάνω από τριάντα δίσκους και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας.
Τίτλος της παράστασης «Amic, Amat» (Amigo/Φίλε, Amado/Αγαπημένε) εμπνευσμένο από το πιο δημοφιλές έργο του Ramon LluLL «Llibre d'Amic i Llull.
Τη Maria del Mar Bonet θα συνοδεύουν στη σκηνή οι μουσικοί:
Vicenç Solsona Guitar,Tobal Rentero Archlute, bandurria, guitarron,Dani Espasa Piano, keyboard and accordion,Antonio Sanchez percussions,Jordi Gaspar Contrabass
Στην ίδια συναυλία θα εμφανισθεί το Jaume Compte Nafas Enseble, ένα μουσικό σχήμα που ερευνά τους μεσογειακούς ήχους και τις ακουστικότητες οργάνων, όπως είναι π.χ. το ελληνικό μπουζούκι και το αραβικό ούτι.Ομοίως ερευνά κρουστά όργανα, όπως το περσικό τουμπερλέκι, ή όργανα διαδεδομένα σε όλες της χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το τουμπερλέκι, το ντέφι, τα μπεντίρ και τα νταούλια.
Χρησιμοποιούν την ακουστική μουσική για να δημιουργήσουν έναν αυθεντικό μουσικό λόγο, που τρέφεται από τις ποικίλες μεσογειακές παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται με το σύγχρονο.
Μετά από διάφορες εξελίξεις στο σχήμα των ζωντανών εμφανίσεων, το 2007 συγκροτείται το Nafas Enseble, μια μουσική πλατφόρμα με στόχο να φέρει στη σκηνή τη νέα θεματική και αισθητική μουσική αντίληψη του Jaume Compte.
Ως συνέπεια της εξέλιξης αυτής καταλήγει σε ένα μουσικό ιδίωμα περισσότερο σύγχρονο, που αφήνει πίσω τις παραδοσιακές εκτελέσεις και τους απόηχους τους. Δημιουργήθηκε ένας νέος συνδυασμός ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους των οργάνων, που μοιράζονται έτσι έναν μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Είναι μια μουσική που δεν παύει να αποτελεί φόρο τιμής στο ταξίδι στην ουσία, με την οποία προσπαθεί να μεταφέρει στην Ανατολή τους κοινούς τόπους, τους οποίους σχεδιάζουν οι μουσικές με  μεσογειακές ρίζες. Επωφελείται ακόμη από τους δεσμούς που προσφέρει ο διάδρομος της Μέσης Ανατολής για να κοιτάξει προς την Ινδία.
Μέλη του μουσικού σχήματος:
Juanjo Tur ακορντεόν,Enric Pastor βιολί και βιόλα,Maribel Bonnín βιολοντσέλο
Wojtek Sobolewski κόντρα-μπάσο,Jaume Compte ακουστική κιθάρα, ούτι και κρουστά 
 και   άλλες  επιλογές ...

                                                          
*Γκαλά όπερας με τις σοπράνο Έλενα Κελεσίδου και Ειρήνη Τσιρακίδου , τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά πραγματοποιείται (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την ΜDΑ Ελλάς. Με την Αθηναϊκή Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Τζον Απέιτος.
*Το υποσύνολο Παλαιάς Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων δίνει απόψε συναυλία-αφιέρωμα στον Γιόζεφ Χάιντν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του, στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» 
*Το κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς- δηλαδή οι Γιώργος Παναγιωτίδης (1ο βιολί),Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (2ο βιολί), Αli Βasegmezier (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), παρουσιάζουν στις 20.30 έργα Χάιντν, Σκαλκώτα, Μέντελσον, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: