Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

3 σολίστ με την ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης


                           Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου 1907 γεννήθηκε ο Νίκος Εγγονόπουλος

Η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης υπό τον πολυβραβευμένο μαέστρο Γιούρι Τεμιρκάνοφ θα πλαισιώσει σήμερα 21,22 και 23 Οκτωβρίου (ώρα: 20.30)στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, τρεις κορυφαίους πιανίστες της νέας γενιάς, τον Ντένις Ματσούεφ, τον Νικολάι Λουγκάνσκι και τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Οι τρεις σολίστ θα ερμηνεύσουν τα τρία μεγάλα κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ. Θα ακουστούν επίσης έργα Τσαϊκόφσκι και Ρίμσκυ-Κόρσακοφ.

      
 Τετάρτη 21/10 – Ντένις Ματσούεφ
 Το άστρο του σιβηριανής καταγωγής Ματσούεφ ανέτειλε το 1998, όταν σε ηλικία 23 ετών θριάμβευσε στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Έκτοτε χάραξε αξιοζήλευτη καλλιτεχνική πορεία με εμφανίσεις, ρεσιτάλ και περιοδείες σε όλες τις Ηπείρους, συμμετοχές σε φεστιβάλ και δισκογραφικές παραγωγές, καθώς και με συνεργασίες με διάσημα συμφωνικά σύνολα και μαέστρους.
  
Πέμπτη 22/10 – Νικολάι Λουγκάνσκι
  Τη σκυτάλη από τον Ντένις Ματσούεφ θα πάρει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο Μοσχοβίτης Νικολάι Λουγκάνσκι, γνώριμος στους Έλληνες μουσικόφιλους από τις εμφανίσεις στο Ηρώδειο (2003, επίσης με έργα Ραχμάνινοφ) και την Πάτρα (2006). Στη νέα του εμφάνιση στην Αθήνα, ο 37χρονος πιανίστας θα παίξει το κοσμαγάπητο, επίσης τριμερές, Κοντσέρτο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 (1900-1) του Ραχμάνινοφ, μια σύνθεση υψηλότατων αξιώσεων ως προς την έκταση του χεριού πάνω στο κλαβιέ. Η πρώτη εκτέλεση του έργου φέρει την υπογραφή του ίδιου του δημιουργού, ενώ λέγεται ότι η μεγάλη επιτυχία του υπήρξε λυτρωτική για τον Ραχμάνινοφ, καθώς σηματοδότησε την έξοδό του από τριετή περίοδο βαθιάς κατάθλιψης.

  
Παρασκευή 23/10 – Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης 
Στο Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη ανήκει ο σολιστικός επίλογος αυτού του τριήμερου αφιερώματος στη ρωσική μουσική που θα ολοκληρωθεί με το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 1 (1890-1) και πάλι του Ραχμάνινοφ.
 Παρά το νεαρό της ηλικίας του Λαζαρίδη (είναι μόλις 30 ετών), το βιογραφικό του είναι πλούσιο: έχει επάξια κερδίσει πλειάδα διακρίσεων και υποτροφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συμπράξει επανειλημμένα με γνωστά συμφωνικά συγκροτήματα (Φιλαρμονική Αμβούργου, Βασιλική Φιλαρμονική, κ.ά.), σύνολα δωματίου (Κουαρτέτα Μέντιτσι, Υζαΰ) και μαέστρους (Μάρρινερ, Μέτσμαχερ, Τίλσον-Τόμας, κ.ά.). Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης είναι επίσης συνθέτης. Δημιουργίες του έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: