Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Σαν σήμερα στη μουσική ''Αντον Ντβόρζακ"

 
Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου του1841 γεννήθηκε στις στο Νελαχοζέβες (Nelazozeves) της Βοημίας ο  Άντον Ντβόρζακ και πέθανε την 1η Μαΐου 1904 στην Πράγα. Ήταν γιος ενός πανδοχέα και κρεοπώλη. Σπούδασε μουσική στην Εκκλησιαστική Σχολή της Πράγας, απ' όπου αποφοίτησε το 1860.Υπήρξε δεξιοτέχνης της βιόλας. Το 1862 έγινε μέλος της ορχήστρας του Επαρχιακού Θεάτρου της Βοημίας, που από το 1866 διηύθυνε ο Bedrich Smetana. Λίγο αργότερα απέσπασε το θαυμασμό των κατοίκων της Βοημίας με το έργο του The Heirs of the White Mountain, που ήταν ένας πατριωτικός ύμνος.

Ανάμεσα στους Τσέχους συνθέτες ο Ντβόρζακ είναι εκείνος που ακούγεται συχνότερα. Η μουσική του ξεχωρίζει για τον πλούτο και την μελωδική ευρηματικότητα, η οποία παραπέμπει συχνά στις ρίζες του λαού, με το έντονο ρυθμικό στοιχείο και την πολύχρωμη ενορχήστρωση. Ο εθνικισμός του Ντβόρζακ αναδεικνύεται μέσα από την επιλογή εθνικών μουσικών θεμάτων στην προγραμματική μουσική και τις όπερες, και από την περιβολή της βασικής μουσικής γλώσσας με μελωδική φρεσκάδα και αυθορμητισμό, κάτι που εκδηλώνεται με το σποραδικό χρωμάτισμα με λαϊκούς μουσικούς τρόπους και δημοφιλείς χορευτικούς ρυθμούς. Ως Σλάβος συνθέτης ο Νάντλησε στοιχεία επίσης από τη τβόρζακ Μοραβία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρωσία. Τα σημαντικότερα εθνικά χαρακτηριστικά απαντώνται στους Σλαβικούς Χορούς όπως είναι φυσικό αλλά και στις Συμφωνίες αρ. 6 σε ρε μείζονα και αρ. 8 σε σολ μείζονα. Το έργο του Ντβόρζακ περιέχει κυκλικούς χορούς από τη Νότια Σλοβενία, Ουκρανικά ‘ντούμκα’ (dumka) και πολωνέζες.[i] Μάλιστα δημιούργησε μία συγκεκριμένη μορφή ενόργανου ‘ντούμκα’ (dumka) που εμπνεύστηκε από την Ουκρανική λαϊκή παράδοση.
Ο Ντβόρζακ υιοθέτησε από τη Σλαβική μουσική τους αρχαϊκούς αρμονικούς ήχους, τις παράξενες μετατροπίες, και έναν ολόκληρο καινούργιο πλούτο ρυθμών και μελωδικών γυρισμάτων. Τα έργα του Ντβόρζακ όπως οι Σλαβικοί Χοροί, Σλαβικές Ραψωδίες, Κουαρτέτο για Έγχορδα σε μι ύφεση μείζονα, Τρίο για Πιάνο ‘Dumky’ και πολλά άλλα αποδεικνύουν περίτρανα αυτή τη σλαβική έμπνευση.


Με την έκδοση έργων όπως οι Σλαβικοί Χοροί (Slavonic Dances) αρ. 46 και 72 (1878-86) για πιάνο-τέσσερα χέρια και Μοραβικά Ντουέτα (Moravian Duets) (1896) ο Ντβόρζακ γνώρισε τεράστια επιτυχία. Έγινε γνωστός σχεδόν σε μία βραδιά. Όλες οι οικογένειες τραγούδησαν τα Ντουέτα στην Τσεχία αλλά και στο εξωτερικό, και οι Σλαβικοί Χοροί μετά από την επιτυχημένη διασκευή (η αρχική σύνθεση ήταν για ορχήστρα) κέρδισαν σε μία στιγμή ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σήμαινε την απαρχή της ευρωπαϊκής και αργότερα διεθνούς καριέρας. Περισσότερα:http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=2544&la=1
 

 Μουσείο Ντβόρζακ στην Πράγα


Δεν υπάρχουν σχόλια: