Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Επιλογές εκδηλώσεων (1) "Η Σμύρνη κάποτε..." στο Ηρώδειο



"Η Σμύρνη κάποτε..." είναι ο τίτλος του μουσικού αφιερώματος που παρουσιάζεται απόψε στο Ηρώδειο του ιστορικού ιδρύματος που ίδρυσε ο γεννημένος στη Σμύρνη (το 1883) Μανώλης Καλομοίρης , το οποίο συμπληρώνει εφέτος 83 χρόνια μουσικής προσφοράς. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου- Λυκείου Αχαρνών. Συμμετέχει επίσης το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας. Η διδασκαλία- διεύθυνση είναι του μαέστρου Μιχάλη Μακρή, που είχε την έμπνευση και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης και συμπράττει η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα (θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Η ζωή μου και η τέχνη μου» του Μανώλη Καλομοίρη), ενώ στην πρωτότυπη αυτή βραδιά λαμβάνουν ακόμη μέρος η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και η εντεκάχρονη πιανίστρια Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο πρώτο μέρος βυζαντινούς ύμνους με επίκεντρο τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Θα ακολουθήσει ένα μουσικό έργο, σύνθεση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, πάνω σε κείμενα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, ενώ στη συνέχεια θα ακουστούν βυζαντινές μελωδίες σμυρνιών καλλιτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος όλες οι χορωδίες, καθώς και η ορχήστρα, θα συμμετέχουν στην απόδοση των κυρίως παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία θα εμπλουτίσει η χορευτική ομάδα. Ανάμεσα στους ύμνους και στα τραγούδια του δεύτερου μέρους θα παρεμβληθεί αφήγηση. Το μουσικό αφιέρωμα «Η Σμύρνη κάποτε...» ξεκινά στις 21.00 .http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=289642&dt=22/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: