Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Αγνή Μπάλτσα -Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο" Τα τραγούδια της πατρίδας μου"

«Δεν υπάρχει σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά μόνο καλή και κακή» :Αγνή Μπάλτσα

Tα τραγούδια της πατρίδας μου" είναι ο τίτλος της συναυλίας για την πραγματοποίηση της οποίας θα συναντηθούν επί σκηνής οι δύο μεγάλοι Έλληνες, Αγνή Μπάλτσα και Σταύρος Ξαρχάκος, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ηρώδειο και ώρα 9μμ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένες μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη, Σπύρου Περιστέρη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου. Συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ.) υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Το ίδρυμα της Εστίας Μητέρας  Λιβαδειάς διοργανώνει μετάβαση στο Ηρώδειο για παρακολούθηση της συναυλίας και όσοι θέλουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Τηλ.2261022841


Η παράσταση είναι η ίδια  που είχαν παρουσιάσει πέρσι τον Απρίλιο στην αιθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής.

Κατά καιρούς, αρκετοί έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Τραγούδια αυθεντικά λαϊκά και ρεμπέτικα όταν διασκευάζονται σε ξένο περιβάλλον απο εκείνο που τα γέννησε και τα έντυσε με την σεμνότητα και την αγιότητα του απλού και καθημερινού, τότε εκτελεστές και εκτελέσεις τελούν εν κινδύνω. Πράγματι όταν επιχειρήσεις να βάλεις ορχήστρα κλασικών οργάνων και μια mezzo soprano να τραγουδήσει την “Αρχόντισσα” του Τσιτσάνη, τον “Ταχυδρόμο” του Χατζιδάκι, ή το “Μέρα Μαγιού” του Θεοδωράκη, τότε ή θα πρέπει να το έχεις σκεφτεί πολύ ή να μην το επιχειρήσεις καθόλου.

Σ'υμφωνα με το  "La ivolution non commercial"http://worldcity.wordpress.com/2009/08/07/agnes-baltsa-in-athens/" H Αγνή  Μπάλτσα κατορθώνει όχι απλώς να ανταπεξέλθει στον βαθμό δυσκολίας, αλλά να δημιουργήσει τη γέφυρα ανάμεσα στο κλασικό και τ0 λαϊκό τραγούδι που σπάνια μπορεί να συναντήσει κάποιος.Η ερμηνεία της Μπάλτσα ενσωματώνει την συγκλονιστική, για την ανθρώπινη φωνή, εμπειρία της όπερας στην λαϊκή μουσική παράδοση και στην ερμηνεία των ελληνικών τραγουδιών. Δεν την βοηθάει η καταγωγή της μόνο ή οι φωνητικές και ερμηνευτικές της ικανότητες. Έχει το υπόβαθρο μιας μεγάλης τέχνης, του κλασικού τραγουδιού, της όπερας, το οποίο την φέρνει μπροστά στην ερμηνεία με ένα σπάνιο όσο και πλούσιο εύρος συναισθημάτων και απόλυτης ακρίβειας και ελέγχου και στην παραμικρή λεπτομέρεια της φωνής.Η ίδια η Μπάλτα, έχει δηλώσει ότι ερμηνεύει τα τραγούδια αυτά με φόβο και σεβασμό και με συναίσθηση ευθύνης όσο και χαράς.'

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια που η Αγνή Μπάλτσα θα εμφανιστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο. «Το φοβάμαι. Το Ηρώδειο είναι αχάριστο για τον τραγουδιστή. Επιπλέον, θα πρέπει να έχω μικρόφωνο, το οποίο δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ, γι' αυτό και δύσκολα κουμαντάρω...».

«Δεν υπάρχει σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά μόνο καλή και κακή», τονίζει η διεθνής μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα. Πριν από 25 χρόνια είχε ερμηνεύσει την «Κάρμεν» με την Οπερα της Ζυρίχης και τον Χοσέ Καρέρας. Τότε πρωτογνώρισε και τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Είναι πραγματικά μοναδικό πώς γνωριστήκαμε», θυμάται. «Ενώ έκανα πρόβα με τον Χοσέ Καρέρας, βλέπω κάποιον να με φωτογραφίζει. Ενοχλήθηκα, διέκοψα την πρόβα και τον ρώτησα ποιος είναι... Για την ιστορία, είχε βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες...».Τότε πρωτοτραγούδησε, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, τα «κορυφαία» αυτά τραγούδια, σε μια συναυλία που περιόδευσε από το Τόκιο στην Ατλάντα και από τη Βιέννη στο Μόναχο. Θυμάται ακόμη τις θερμές αντιδράσεις του κοινού... Το 1986 τα ηχογράφησαν για την Deutsche Grammophon με τίτλο «Songs my country taught me». Ο δίσκος, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, επανακυκλοφόρησε το 2004 και το 2005 με τίτλο «Από την Ελλάδα με αγάπη». Αυτά τα τραγούδια, λοιπόν, που η διάσημη μετζοσοπράνο αγάπησε, θα ερμηνεύσει «ζωντανά» στο Ηρώδειο.

Η ίδια πιστεύει ότι αποτελούν «έναν ολόκληρο κόσμο, μια εποχή» και κάθε φορά τα ερμηνεύει «με σεβασμό, αγάπη και συγκίνηση». «Είναι δύσκολα, γιατί είναι κλασικά. Δεν υπάρχει, ξέρετε, σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά καλή και κακή μουσική. Δεν είναι δα όλα τα τραγούδια του Σούμπερτ, του Μπραμς ή του Ούγκο Βολφ καλά. Αυτά, όμως, τα τραγούδια είναι διαμάντια, γι' αυτό και είναι δυσκολότατα. Υποκλίνομαι στους συνθέτες τους και αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη».Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντά; «Είναι ένα ξένο χωράφι. Μπορεί να έχω ερμηνεύσει τους μεγάλους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου, αλλά νιώθω δέος μπροστά στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Το να ερμηνεύω, για παράδειγμα, "Καβαλερία Ρουστικάνα" είναι για μένα πολύ πιο εύκολο. Δεν ξέρω καν αν τα λέω σωστά. Το κοινό που θα έρθει έχει συνδεθεί με αυτά τα τραγούδια. Εχει βιώματα. Αποτελούν σταθμό για την πατρίδα μας. Η ομπρέλα προστασίας μου είναι ο Ξαρχάκος και η αυθάδεια και η τόλμη μου να ερμηνεύω τραγούδια όπως η "Αρχόντισσα" του Βασίλη Τσιτσάνη. Ελπίζω το κοινό να καταλάβει τη διάθεση και το συναίσθημά μου...».Δύσκολη θεωρεί και τη δομή του προγράμματος. "Από τον καημό περνάμε στη νοσταλγία και από τον έρωτα στον πόνο" .απο  www.enet.gr/?i=news. el.article&id=68400

Βιογραφικά στοιχεία της Αγνής Μπάλτσα

Η Αγνή Μπάλτσα γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου του 1944 στη Λευκάδα, είναι μια διάσημη Ελληνίδα μέτζο-σοπράνο.Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών και το 1958 μετακόμισε στην Αθήνα για να επικεντρωθεί στο τραγούδι. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο το 1965 και ταξίδεψε στο Μόναχο προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της με μια υποτροφία "Μαρία Κάλλας".
Η Μπάλτσα έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1968 στην όπερα της Φρανκφούρτης με το έργο Οι Γάμοι του Φίγκαρο (του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ) και ακολούθησε το έργο Der Rosenkavalier (του Ρίχαρντ Στράους) στην όπερα της Βιέννης το 1970. Με την καθοδήγηση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν γρήγορα τράβηξε την προσοχή του κόσμου πάνω της και άρχισε να κάνει τακτικές εμφανίσεις στο αναγνωρισμένου κύρους φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
Η πιο γνωστή της ερμηνεία είναι στην Κάρμεν του Μπιζέ, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές, τις περισσότερες με τη συνοδεία του Χοσέ Καρέρας. Έχει ερμηνεύσει έργα των Μότσαρτ (Έτσι Κάνουν Όλες), Ροσίνι (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι), Μασκάνι (Καβαλερία Ρουστικάνα), Βέρντι (Αϊντα, Η Δύναμη του Πεπρωμένου, Τροβατόρε, Δον Κάρλο) και Μπελίνι (I Capuleti e i Montecchi).
Έχει επίσης παίξει στη Γερμανική ταινία Duett το 1992, υποδυόμενη μια τραγουδίστρια της όπερας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: