Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Με τα "παιδιά θαυματα"Δ. Σγούρο και Γ.-Ε. Λαζαρίδη η έναρξη των 44ων Δημητρίων

Η εναρκτήρια εκδήλωση των 44ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.Θα είναι μία συναυλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού συνθέτη Μέντελσον. Θα εμφανιστεί η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη και σολίστες τους Δημήτρη Σγούρο και Γιώργο Λαζαρίδη.Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιαστούν έργα του Μότσαρτ.


 Ο σαραντάχρονος Δημήτρης Σγούρος το ο παιδί-θαύμα» της ελληνικής μουσικής, μόλις εμφανίστηκε χθές στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την σημερινή εναρκτήρια συναυλία των 44ων Δημητρίων σε συνεντευξή τύπου που έδωσε χτές μεταξύ άλλων  τόνισε  τα εξής :

«Το διαδίκτυο διέλυσε τη διεθνή δισκογραφία και τις δισκογραφικές εταιρείες. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν. Σ΄αυτό το χυδαίο, εύκολο, κουρασμένο διεθνές πολιτικό, αλλά και μουσικό, περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν νέο μουσικό να κάνει διεθνή καριέρα. Νοιώθω ιδιαίτερα τιμημένος, που πρόλαβα να καθιερωθώ σε μια εποχή τραγικά δύσκολη σ' όλους τους τομείς. Πριν από 50 χρόνια το κοινό παγκοσμίως ήταν 100 κλάσεις υψηλότερο. Αυτό χάνεται. Οι νέοι δεν ξέρουν πια να ξεχωρίσουν σημαντικότερα πράγματα από τη μουσική. Η μουσική Παιδεία έπεται. Όταν έχουμε παραδείγματα παιδιών που εισάγονται στο πανεπιστήμιο χωρίς καν να γνωρίζουν τη γλώσσα τους, την τρίτη κλίση και το ότι η προστακτική δεν παίρνει αύξηση, ε, τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά…».
Ενώ ο   ομότεχνος  του -επίσης, «παιδί-θαύμα"- και ήδη διεθνώς αναγνωρισμένος, πιανίστας Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, θα πεί:
"Οι νέοι έχουν κουραστεί από αστραφτερές, αλλά όχι αποδοτικές, ιδέες και συχνά σηκώνουν τα χέρια ψηλά δηλώνοντας …"ας γίνει ό,τι είναι να γίνει». Η μόνη χαρά που μας απομένει, ως δημιουργούς, είναι να βρούμε, να μας «χαρίσουν» οι ακροατές αυτά τα -έστω- δύο λεπτά συν-κίνησης στην κουρασμένη εποχή μας».
Περισσότερα: 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/09/2009_296648 
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=287633&dt=10/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: