Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Στη μουσική, εκείνος ο χρόνος -και όλος ο χρόνος- γίνεται ήχος. Οι λέξεις ίσως κρατάνε για λίγο την ηχώ».

Έφυγε ο σπουδαίος βιολονίστας και μουσικοπαιδαγωγός Τάτσης Αποστολίδης


Ο διακεκριμένος Ελληνας βιολονίστας και μουσικός παιδαγωγός  έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών(απο καρκίνο). Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις  4 μ.μ., στο Α Νεκροταφείο. Πολύ σημαντική υπήρξε η μουσική του πορεία (εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπράξεις με μεγάλες ορχήστρες, επί δεκαετίες κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ.ά.), καθώς και η προσφορά του ως καθηγητής.

 Η μουσική ήταν στο επίκεντρο της ζωής του από τότε που, παιδάκι στα Γιάννενα, άκουσε για πρώτη φορά την 9η του Μπετόβεν στο ραδιόφωνο. Πολύ αργότερα, στα μικρά αυτοβιογραφικά του κείμενα που συγκεντρώθηκαν στον τόμο «Δεκαπέντε ιστορίες και μια βόλτα με ποδήλατο» («Κέδρος»), έγραφε: «Στη μουσική, εκείνος ο χρόνος -και όλος ο χρόνος- γίνεται ήχος. Οι λέξεις ίσως κρατάνε για λίγο την ηχώ».

Γεννημένος το 1928 στα Καλουτά Ιωαννίνων, ο Τάτσης Αποστολίδης, από το 1948 - 1954 σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Γ. Λυκούδη (πήρε το δίπλωμά του με α΄ βραβείο). Με κρατική υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του με τον παιδαγωγό Ζορζ και τον διάσημο βιολονίστα Χένρικ Σέρινγκ στο Παρίσι και στη Διεθνή Ακαδημία της Νίκαιας, όπου βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας (1960). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Παράλληλα έκανε εμφανίσεις με το «Ελληνικό Κουαρτέτο», που ίδρυσε, και ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Περσία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αγγλία). Το 1978 ανέλαβε την Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την οποία μετέτρεψε από μικρό σύνολο εγχόρδων σε πλήρη συμφωνική ορχήστρα, ενώ παράλληλα ίδρυσε τη Μικρή Ορχήστρα Εγχόρδων. Στο ενεργητικό του, η διεύθυνση ορχηστρών όπως Ελληνική Καμεράτα, σύνολο «Μαρσίας», Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πολλές ηχογραφήσεις και οκτώ δίσκοι.

Παρουσίασε σε A' εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα για βιολί (Becker, Milhaud, Καρυωτάκη, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Σκαλκώτα κ.ά.).Mεταξύ άλλων, και τα «Κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα» των Δ. Δραγατάκη, Γ. Α. Παπαϊωάννου κ.ά. Δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, από το 1955 μέχρι το 2003, με πολλούς μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους έκαναν λαμπρή καριέρα. Το 2006 του απονεμήθηκε το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής (έχει θεσπιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής - μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής της Ουνέσκο) για την προσφορά του στην ελληνική μουσική. 

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν τον περασμένο Νοέμβρη, στην τιμητική συναυλία της ΚΟΑ για τα 80χρονα του μεγάλου βιολονίστα.

(Διαβάστε  κριτική γιαυτή την εκδήλωση )

"Ετυπωσίασε ο αειθαλής και με παγκόσμια εμβέλεια βιολιστής Τάτσης Αποστολίδης, στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που έπαιξε προς τιμήν του στο Μέγαρο Μουσικής, γιορτάζοντας τα 80 του χρόνια, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Μαζί με το νεότερο από τους μαθητές του, τον τελευταίο μιας σειράς ολόκληρης από βιολιστές, το Ραφηνιώτη Αναστάση Μαυρουδή, ερμήνευσαν το Διπλό Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα του Μπαχ, έργο αγαπητό στο κοινό και παιγμένο από τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους διασημότερους εκτελεστές, αποτελώντας έτσι επικίνδυνη πρόκληση για τους επίδοξους ερμηνευτές του. Μαθητής και δάσκαλος πέρασαν με επιτυχία την ιδιόμορφη αυτή δοκιμασία, εντυπωσιάζοντας το κοινό, που τους κάλεσε ξανά και ξανά στη σκηνή με αλλεπάλληλα και ακατάπαυτα χειροκροτήματα. Η δεξιοτεχνία των δύο ερμηνευτών, η δύναμη και το συναίσθημα της ερμηνείας τους ζωντάνεψαν το απαιτητικό έργο του Μπαχ, αποκαλύπτοντας αποχρώσεις και προσφέροντας συναισθήματα, που μόνο η υψηλή τέχνη είναι σε θέση να μεταδώσει. "

Στο βίντεο που ακολουθεί ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ο ΤΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Μαθητική συμφωνική ορχήστρα Ωδείου Αθηνών -Παλλάς Ιανουάριος 1993)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: