Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Το τραγούδι του Σεπτέμβρη...Κούρτ Βάιλ

 Το September song,  γράφτηκε από τον Kurt Weil το 1938 σε στίχους του Maxwell Anderson και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1938 από τον ηθοποιό Walter Huston" στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ Knickerbocker Holiday.

"Αυτό το μελαγχολικό κλασικό τραγούδι ηχογραφήθηκε στη συνέχεια εκατοντάδες φορές και έγινε επιτυχία σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις δεκαετίες από τότε που ακούστηκε για πρώτη φορά.Ο Anderson ήταν ένας σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ρεπόρτερ και στιχουργός, που είχε κερδίσει το βραβείο Pulitzer. Στο Knickerbocker Holiday πρωταγωνιστούσε ο Walter Huston, πατέρας του σκηνοθέτη John Huston, και ήταν αυτός που ερμήνευσε για πρώτη φορά αυτό το κλασικό τραγούδι, που ξεχώρισε στο πέρασμα του χρόνου από το μιούζικαλ, που είχε σαφείς πολιτικές προεκτάσειςΑπό τις πολλές ερμηνείες του ξεχώρισαν αυτές με τους Frank Sinatra, Jimmy Durante (1955), Lou Reed (1997), Bryan Ferry (1999), Patricia Kaas (2009), Willie Nelson, Lotte Lenya..Από τις πολλές ερμηνείες του ξεχώρισαν αυτές με τους Frank Sinatra, Jimmy Durante (1955), Lou Reed (1997), Bryan Ferry (1999), Patricia Kaas (2009), Willie Nelson, Lotte Lenya." http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=78895

Δείτε και ακούστε  μερικές ερμηνείες  που ξεχωρίζουν ...

Ο Κούρτ Βάιλ Εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε στο Ντεσούμ το 1900 και εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 1920. Το 1923 αρχίζει να συνεργάζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς δραματικούς συγγραφείς τον Γκέοργκ Κάιζερ. Η πρώτη του συνεργασία με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ έδωσε ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, την «Οπερα της πεντάρας» (1928). Το 1933 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφοσιώνεται στη σύνθεση μουσικών δημιουργιών για το Μπρόντγουεϊ μέχρι το θάνατό του το 1950. Σε μια Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Κουρτ Βάιλ όπως το Alabama Song, Mandalav, Youkali Tango. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: