Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ "ΕLIJAH"(ΗΛΙΑΣ 1846) του ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ)

Το Κέντρο Τεχνών στο ACS παρουσιάζει (σήμερα 31 Μαϊου 2009 ώρα 21.00) αποσπάσματα από το δημοφιλές ορατόριο Elijah (Ηλίας, 1846) του F. Mendelssohn (Φέλιξ Μέντελσον) υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Dr. Robert McBain (Δρ Ρόμπερτ Μακμπέιν).

Συμμετέχουν δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες, από τις πιο ελπιδοφόρες φωνές του 21ου αιώνα, ο μεγάλος Αμερικανός τενόρος της LaScalla Opera House Stuart Neill (Στιούαρτ Νήλ) και η εξαίρετη σοπράνο της Metropolitan Opera Sandra Lopez (Σάντρα Λόπεζ).

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Horace English, Anna McDonald και Viola Dacus(Χόρας Ηνγκλις, Άννα ΜακΝτόναλντ, Βαϊόλα Ντάκους), καθώς επίσης και τέσσερεις χορωδίες από τις ΗΠΑ. Συνοδεύει η ορχήστρα Εναρμόνια.


O Φέλιξ Μέντελσον(1809-1847) συνέθεσε το Ορατόριο που αναφέρεται σε διάφορα επεισόδια από τη ζωή του βιβλικού προφήτη ELIJAH με βάση την Παλαιά Διαθήκη και τα βιβλία Α' και Β' Βασιλέων, το 1846, για το Φεστιβάλ του Μπέρμιγχαμ, εμπνευσμένος από συνθέσεις των Μπαχ και Χέντελ, την μουσική των οποίων αγαπούσε πολύ. Βέβαια ο ιδιοφυής συνθέτης έδωσε στο ορατόριο το δικό του στίγμα με το λυρισμό του και τον τρόπο χρήσης των ορχηστρικών και χορωδιακών χρωμάτων. Το έργο είναι γραμμένο για τέσσερεις σολίστ [μπάσο/βαρύτονο (ELIJAH), τενόρο, άλτο και σοπράνο], συμφωνική ορχήστρα και μεγάλη χορωδία. Από την πρώτη του παράσταση το έργο έγινε αμέσως δημοφιλές και αγαπημένο έργο χορωδιών. Ερμηνεύεται συχνά, κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε αμέτρητες παραστάσεις.

F. Mendelssohn "ELIJAH" Ορατόριο

Ερμηνεύουν:

Horace English bass/baritone ως Elijah

Stuart Neill tenor ως Obadiah

Sandra Lopez, soprano (νέα)

Anna McDonald, soprano(χήρα)

Viola Dacus, mezzo soprano (Angel)

Χορωδία Millsaps Chamber Singers

Μαέστρος: Timothy Coker

Χορωδία FUMC Chancel Choir Columbus, Mississippi

Μαέστρος: Doug Browning

Χορωδία FUMC Chancel Choir Jonesboro, Arkansas

Μαέστρος: Sean Pollock

Χορωδία St. Timothy On the Northshore Choir

Μαέστρος: Robert McBain

Ορχήστρα "ΕΝΑΡΜΟΝΙΑ''

Μαέστρος: Λουκάς Καρυτινός

Υπό την Διεύθυνση του Robert McBain

Δεν υπάρχουν σχόλια: