Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TΖΑΖ

«Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100). Έναρξη συναυλιών 21.00.

Στο 9ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ τζάζ συμμετέχουν 14 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Η μουσική αυτή γιορτή που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού, καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης, οργανώνεται και εφέτος από την Ελλάδα-, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ινστιτούτα, που λειτουργούν στην Αθήνα. Για 5 ημέρες " παρελαυνουν από την σκηνή 14 από τα πλέον σημαντικά συγκροτήματα του είδους από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης.
Σε απέραντη τζαζ σκηνή έχει μετατραπεί ο χώρος «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
Κάθε βράδυ πραγματοποιούνται τρεις συναυλίες διαδοχικά και απόψε η σκυτάλη
- από την Βig Βand του Δήμου Αθηναίων, τον Δανό Βenni Chawes με την μπάντα του και την Αngela Τroendle με τους Μosaik από την Αυστρία- περνά στους Εσθονούς Νordic Sounds που θα παρουσιάσουν σκανδιναβική φολκ μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη, τον Βέλγο ντράμερ Τeun Verbruggens με το κουιντέτο του για τζαζ αυτοσχεδιασμούς και πρότζεκτ που αγγίζουν τον χώρο του πανκ και εν τέλει τον Γιάννη Κασσέτα (από τους σημαντικότερους νέους σαξοφωνίστες της ελληνικής τζαζ σκηνής) και τους Funk Wizards, για μια βόλτα χωρίς ανάσα από το post bop και τη modal jazz μέχρι το funk jazz.

Το βράδυ της Παρασκευής θα έχει αύρα από φλαμένκο, καθώς την αυλαία θα ανοίξουν οι Jerez Texas από την Ισπανία, ένα γκρουπ που συνδυάζει το πάθος του φλαμένκο με την τζαζ και την κλασική μουσική. Ακολουθούν οι Wired Ρaradise από τη χώρα της τουλίπας- με λίντερ τον Υuri Ηoning- που θα παρουσιάσουν συνθέσεις εμπνευσμένες από τον κινηματογράφο. Το «καληνύχτα» θα πουν οι Μarco Di Gennaro και Luca Velotti (Ιταλία) με περγαμηνές και συμμετοχές στα σύνολα των Ρaolo Conte, Νicola Ρiovani.

Το Σάββατο μια γεύση της πλούσιας φιλανδικής τζαζ σκηνής θα δώσει το Κaisa Κulmala τρίο, για να συνεχίσουν οι μουσικοί της τσέχικης Μiriam Βayle Βand. Η βραδιά θα κλείσει με αύρα από τον Ατλαντικό, που θα πνεύσει από σκηνής χάρη στο Μaria Joao΄s Quartet από την Πορτογαλία.

Τζαζ, φανκ, έθνικ και μπλουζ ήχους περιλαμβάνει το ρεπερτόριο της μπάντας του Σλοβάκου David Kollar, που θα ανοίξει τις κυριακάτικες συναυλίες. Αμέσως μετά στη σκηνή θα εμφανιστεί το γκρουπ του Μaxime Βender από το Λουξεμβούργο, σαξοφωνίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή με συνεργασίες όπως αυτές με τους Dee Dee Βridgewater, Lalo Schifrin.

Απόφοιτοι της Μουσικής Ακαδημίας Ferenc Liszt της Ουγγαρίας είναι τα μέλη της πενταμελούς μπάντας των Janos Αved και Μarton Fenyvesi, που κλείνουν τις εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού φεστιβάλ τζαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: