Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΜΙΚΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ...ΜΙΚΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ...ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ενας στίχος, πολλές εικόνες, αισθήσεις...αισθήματα γραμμένα ανεξίτηλα στο βάθος του κοινού μας χρόνου...
Μικρά τραγούδια...μικρά μαργαριτάρια πολύτιμα για το σήμερα.

Ενα CD που ξεκίνησε για να συνοδεύσει τα "24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες", παρέα με το βιβλίο, αλλά και μόνο του βρέθηκε να ταξιδεύει χωρίς τις τυπωμένες νότες.
Αφιερωμένο στους νοσταλγούς της αιώνιας αθωότητας...(από το μικρό ένθετο του cd)

Λίγα λόγια για το Βιβλίο-cd
Το Φεβρουάριο κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Fagotto δύο εξαιρετικά μουσικά βιβλία με τίτλο «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες», από τον πιανίστα Τάκη Φαραζή.
Τα βιβλία συνοδεύονται από CD που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Σείριος σε συμπαραγωγή με τις εκδόσεις Fagotto, και περιλαμβάνει τις πιανιστικές διασκευές της έκδοσης καθώς και ορισμένες ενορχηστρωμένες εκδοχές για μικρά μουσικά σύνολα.
Οι διασκευές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ξεκίνησαν με καθαρά εκπαιδευτικό στόχο απο τον Τάκη Φαραζή και προέκυψαν πολύ αυθόρμητα σαν μια ανάγκη για να πλουτίσει το ρεπερτόριο στα μαθήματα πιάνου που κάνει χρησιμοποιώντας και ρεπερτόριο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ανάμεσα στα κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής που διαλέγει για τα μαθήματα.
Είναι φανερή η ευαισθησία του Τάκη Φαραζή για τις νεότερες ηλικίες και το εγχείρημα του να διασκευάσει τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για τα αρχικά στάδια σπουδής του πιάνου είναι ένα πολύ σημαντικό, δεδομένου του ότι –όπως ο αναφέρει στον πρόλογο των βιβλίων– η ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία με διασκευές τραγουδιών του Χατζιδάκι απευθύνεται σε πιο προχωρημένους σπουδαστές. Στα βιβλία υπάρχει παράρτημα μουσικών όρων και οι στίχοι των τραγουδιών, κι έτσι εκτός από τους νέους πιανίστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από εκπαιδευτικούς όχι μόνο στα Ωδεία αλλά και στα σχολεία.
Σε συνδυασμό με το CD το οποίο –παρόλο που κυκλοφορεί και αυτόνομο– συνοδεύει τα βιβλία σαν βοηθητικό υλικό για τη μελέτη των διασκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: