Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Η ΑΪΝΤΑ του ΒΕΡΝΤΙ στο ΗΡΩΔΕΙΟ

Η «Αΐντα», ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του Τζουζέπε Βέρντι -αλλά και του οπερατικού ρεπερτορίου γενικότερα-, γνωστή κυρίως από τη μουσική για την περίφημη θριαμβική παρέλαση των νικητών μπροστά στο Φαραώ, ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Την Κυριακή 24 Μαΐου, δόθηκε η πρεμιέρα στο Ηρώδειο (και συνεχίζεται για τρεις ακόμα παραστάσεις, σήμερα 26 ,27, 28 Μαϊου).Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης που ανεβαίνει , υπογράφει ο Κάρλο Μοντανάρο, τη σκηνοθεσία ο Ιγκνάθιο Γκαρθία Φερνάντες, τα σκηνικά ο Τζουζέπε ντε Φιλίπι Βενέτσια, τα κοστούμια η Κάρλα Γκαλέρι και ο Ντομένικο Φράνκι και τους φωτισμούς ο Βινίτσο Κέλι. Τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.
Είναι μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Αρένα της Βερόνας που στην πρεμιέρα της χειροκροτήθηκε στο σύνολό της.
Η δομή της παράστασης ήταν στα πρότυπα αυτού που ονομάζεται «μεγάλο θέαμα» τα σκηνικά ήταν υπερβολικά και μάλλον γαι τα μέτρα της "Αρένα της Βερόνας" , ενώ η μουσική και οι φωνές ήταν πολύ καλές...
Στη διανομή συναντάμε τον Δημήτρη Κασιούμη στο ρόλο του Βασιλιά. Την Άμνερις ερμηνεύουν οι Ντολόρα Ζάζικ και Μαλγκροζάτα Βαλέβσκα, την Αΐντα οι Λουκρέθια Γκαρθία και Δήμητρα Θεοδοσίου.
Το έργο εστιάζει εξίσου στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, του γενναίου Ρανταμές και των δύο γυναικών που τον διεκδικούν.
Η «Αΐντα» -όπερα σε τέσσερις πράξεις-, βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι (στηριγμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ). Η όπερα τοποθετείται στην εποχή των Φαραώ.
Η Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι αιχμάλωτη στην Αίγυπτο και ερωτευμένη με τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο του αιγυπτιακού στρατού. Αντίζηλός της είναι η Άμνερις, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου. Υποκύπτοντας στην επιθυμία του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον Ρανταμές τα σχέδια δράσης του αιγυπτιακού στρατού.
Ο Ρανταμές συλλαμβάνεται για προδοσία, και καταδικάζεται από το ιερατείο σε θάνατο. Ούτε η παρέμβαση της Αμνέριδας είναι ικανή να τον σώσει. Στην υπόγεια κρύπτη του ναού του Ηφαίστου, όπου κλείνεται ζωντανός, έχει κρυφτεί επίσης η Αΐντα επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.
Η «Αΐντα» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Όπερα του Καΐρου στις 24 Δεκεμβρίου 1871, σε μουσική διεύθυνση του συνθέτη και κοντραμπασίστα Τζοβάνι Μποτεζίνι. Πρωταγωνιστούσαν οι Αντονιέτα Αναστάζι Ποτσόνι, Ελεονόρα Γκρόσι, Πιέτρο Μοντζίνι και Φραντσέσκο Στέλερ.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1872 πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η ευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας, με μικρές τροποποιήσεις στο μουσικό κείμενο. Διηύθυνε ο Φράνκο Φάτσο, ενώ η διανομή περιλάμβανε τους Τερέζα Στολτς, Μαρία Βάλντμαν, Τζουζέπε Φαντσέλι και τον Φραντσέσκο Παντολφίνι.

Στην Αθήνα αναφέρεται παράσταση της όπερας το 1882, στα ιταλικά. Τον Απρίλιο του 1916 εγκαινιάστηκε το θέατρο Ολύμπια με την όπερα Ερνάνης του Βέρντι. Κατά την πρώτη εκείνη καλλιτεχνική περίοδο, παρουσιάστηκε επίσης η «Αΐντα». Η παράσταση επαναλήφθηκε λίγους μήνες αργότερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπό τη διεύθυνση του Αρμάνδου Μαρσίκ.
Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η «Αΐντα» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958, εγκαινιάζοντας το σημερινό θέατρο Ολύμπια.

Για την πρεμιέρα του έργου διαβάστε περισσότερα (κριτικές από Ισμα Τουλάτου και Γιάννη Σβώλου)
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=48008
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=269897&dt=26/05/2009



Δεν υπάρχουν σχόλια: