Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΚΡΗΚΤΙΚΓΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της ορχήστρας Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ και του Κινέζου πιανίστα Λανγκ Λανγκ ...

Την περίφημη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσερτχεμπάου του Αμστερνταμ, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κόσμο σύμφωνα με την πρόσφατη αποτίμηση του περιοδικού «Gramophon». Οι δύο συναυλίες της στις 12 και 13 Μαΐου («Αίθουσα Φίλων της Μουσικής», 8.30 μ.μ.) έχουν και δύο ακόμα γερά χαρτιά, τον Κινέζο «σταρ» πιανίστα Λανγκ Λανγκ- γνωστό από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και τον αρχιμουσικό Ντάνιελ Χάρτινγκ.



Οχι μόνο δεξιοτέχνης πιανίστας, αλλά και σόουμαν θεωρείται ο Λανγκ Λανγκ. Η εταιρεία του μάλιστα «Ντόιτσε Γκράμοφον» τον προμοτάρει ως σταρ «μεταξύ Μότσαρτ και ειδώλου του MTV»


Ενταγμένες στη σειρά «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι» οι συναυλίες της Κοντσερτχεμπάου, που κουβαλά το βάρος παράδοσης 120 χρόνων, περιλαμβάνουν δύο έργα που γεννήθηκαν στην καρδιά του Ρομαντισμού: το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, έργο 21 του Φρεντερίκ Σοπέν και τη Συμφωνία αρ.2, έργο 73 του Γιοχάνες Μπραμς.

O Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) έγραψε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, έργο 21, το 1830, πριν ακόμα ολοκληρώσει τη μουσική εκπαίδευσή του και το πρωτοπαρουσίασε την ίδια χρονιά στη Βαρσοβία κρατώντας ο ίδιος το ρόλο του σολίστ. Υπήρξε άλλωστε ο ιδιοφυέστερος πιανίστας της εποχής του που εξερεύνησε τις δυνατότητες του πιάνου όσο κανείς άλλος και απέσπασε από το όργανο μαγικούς ήχους. Η μουσική του κοντσέρτου έχει όλα τα διαπιστευτήρια του Ρομαντισμού, αλλά και του συνθέτη της: εκλεπτυσμένη και τρυφερή μελωδία, χρωματικές φράσεις, εύθραυστο ήχο, συγκίνηση, ποιητική αίσθηση.

Η Συμφωνία αρ. 2 του Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897) γράφτηκε το 1877 στις καλοκαιρινές διακοπές του συνθέτη στις Αυστριακές Άλπεις. Το κοινό της Βιέννης, που την άκουσε για πρώτη φορά λίγους μήνες μετά, την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και από τότε παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Μπραμς. Στις φλέβες αυτής της χαρωπής, γαλήνιας και φωτεινής μουσικής, που ανακαλεί την ποιμενική διάθεση της 6ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, κυλάει μοτσαρτικό αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: