Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ο ΟΜΑΡ ΦΑΡΟΥΚ ΤΕΚΜΠΙΛΕΚ και οι ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ

Σήμερα Σάββατο 30 Μαϊου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ για ακόμη μια φορά μαζί με την Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά, να μας παρουσιάσει την μουσική Sufi και να μας παρασύρει στα ονειρικά μουσικά του μονοπάτια. Τη συναυλία πλαισιώνουν οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες -βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Sufi, των τραγουδιών-προσευχών.

Λίγα λόγια για τον Ομάρ Φαρούκ Τεμπιλέκ

Eνας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες για το ελληνικό κοινό, ο Omar Faruk Tekbilek, ο «πολυμουσικός» που γνώρισε στην Ελλάδα τις μουσικές του κόσμου πριν από δεκαπέντε χρόνια, είναι σήμερα ένας καλλιτέχνης με παγκόσμια φήμη που κάνει συνεχώς περιοδείες σε όλον τον κόσμο στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης. Το συγκρότημα που έχει φτιάξει ο Omar Faruk Tekbilek περιλαμβάνει μουσικούς από την Τουρκία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Γερμανία καθώς επίσης και έναν Έλληνα, τον Γιάννη Δημητριάδη. Στην ομάδα υπάρχουν επίσης δύο Εβραίοι, ο ένας από το Ισραήλ και ο άλλος από τις Η.Π.Α. Μια σύγχρονη Βαβέλ αλλά όχι του διαχωρισμού. Μια Βαβέλ της συνεννόησης και της επαφής που δίνει συναυλίες σε όλον τον κόσμο στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και μόνο με την παρουσία τους.
Χαρισματικός οργανοπαίκτης, βιρτουόζος στο νέι, τον ζουρνά, τον μπαγλαμά και τα κρουστά, με την υπέροχη μεθυστική φωνή του συγκινεί και χαρίζει πάντα αξέχαστες εμπειρίες στο κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες του.

Η μουσική του υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα, ενώ διατηρεί τις ευαισθησίες της παράδοσης, με έναν τρόπο που μόνο λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να πετύχουν! Μια μουσική, όπου συγχωνεύονται οι ήχοι της παράδοσης με τους σύγχρονους, συνδυάζοντας το μυστικισμό, τον έρωτα και την φαντασία. Μια μουσική που, όπως λέει ο ίδιος, συμβολίζει τη διαφορετικότητα μέσα από την ολότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: