Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΝΤΟΥΛΤΣΕ ΠΟΝΤΕΣ : τα ΦΑΝΤΟΣ ήταν η ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ

Η Πορτογαλέζα τραγουδίστρια παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 24 Μαϊου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αύριο Δευτέρα στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Τις δύο αυτές βραδιές, θα ακουστούν οι πλέον οικουμενικοί ήχοι της πορτογαλέζικης παράδοσης, από τη φωνή της μεγάλης καλλιτέχνιδας -που δικαιωματικά βρίσκεται ψηλά στη διεθνή μουσική σκηνή-, και η οποία τους αποδίδει την πραγματική ερμηνεία που τους ταιριάζει.
Η Dulce Pontes γεννήθηκε στο Montijo της Πορτογαλίας το 1969 και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Εθνικό Φεστιβάλ τραγουδιού της χώρας της το 1991. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα εκπροσώπησε τη χώρα της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπου κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας. Ήταν η πρώτη φορά που ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος άκουγε την υπέροχη φωνή της .Αυτό ήταν και το σημείο εκκίνησης για τη μεγάλη τραγουδίστρια. Άρχισε να ψάχνει για τις ρίζες της πορτογαλέζικης μουσικής συμπεριλαμβανομένης και της παραδοσιακής μουσικής fado, παρόλο που η μουσική αυτή εθεωρείτο για πολλούς "εκτός μόδας" κατάφερε να ξαναζωντανέψει ό,τι ήταν μέχρι τότε ξεπερασμένο.Όπως απέδειξε με τα χρόνια και τις δισκογραφικές δουλειές της, η Dulce κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να επαναλαμβάνει πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Η φωνή της δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Ακόμα και όταν τραγουδάει ροκ, ποπ, fado ή κάποιο τραγούδι άλλης χώρας το στυλ της είναι μοναδικό και αλάνθαστο.

Το 1992 κυκλοφορεί το άλμπουμ της "LUSITANA" και από τον επόμενο χρόνο με τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της "LAGRIMAS" γίνεται πολίτης του κόσμου. Ακολουθεί το άλμπουμ "A BRISA DO CORACAO" το 1995, το διπλό live άλμπουμ "CAMINHOS" το 1996 και μετά τις συνεργασίες της με τον Andrea Bocelli και τους Βραζιλιάνους Simone και CaetanoVeloso κυκλοφορεί το "O PRIMEIRO CANTO". Σ' αυτό το άλμπουμ, του οποίου παραγωγός ήταν ο Antonio Pinheiro Da Silva, συνεργάζονται θαυμάσιοι μουσικοί, όπως ο Ινδός κρουστός Trilok Gurtu, ο σαξοφωνίστας Wayne Shorter, οι φωνές των Maria Joao και Waldemar Bastos και η "trikitixa" (είδος ακορντεόν) του Kepa Junkera.Εξάλλου, πολύ σημαντικές είναι οι συνεργασίες της Dulce Pontes με τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, τον Έλληνα συνθέτη Στέφανο Κορκολή και την εξαιρετική Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη.Το 2003 με το νέο άλμπουμ της ψάχνει για νέες εμπειρίες, για διαφορετικούς ήχους, φόρμες και όργανα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το άλμπουμ "FOCUS MORRICONE & DULCE PONTES", στο οποίο τραγουδά συνθέσεις του μεγάλου Ennio Morricone, ο οποίος σαγηνεύτηκε από το τεράστιο ταλέντο της σπουδαίας Πορτογαλέζας ερμηνεύτριας τόσο πολύ ώστε να λάβει μέρος και ο ίδιος στην ηχογράφηση.

Τελευταία η Dulce Pontes είναι έτοιμη να μας εκπλήξει με τη μεγάλη στροφή που επιχειρεί στην καριέρα της, την επιστροφή της στο fado. Το τελευταίο άλμπουμ της με τίτλο "OCORACAO TEM TRES PORTAS" έχει σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία και το αφιερώνει στη μεγάλη AMALIA RODRIGUEZ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: