Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Πολλά χέρια στο πιάνο, πολλές φωνές γύρω από το πιάνο»

Στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός θα πραγματοποιηθεί φέτος ο κύκλος συναυλιών γύρω από το πιάνο δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους και καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κάθε βραδιά θα έχει μια ξεχωριστή θεματική, στην οποία βασίζεται η επιλογή του προγράμματος και των καλλιτεχνών.
Οι φετινές συναυλίες είναι οι εξής:
Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
«Πολλά χέρια στο πιάνο, πολλές φωνές γύρω από το πιάνο»
Α΄ Μέρος:
Τρεις πιανίστριες από την Γερμανία, η Αν Σαλιέ, η Αλίνα Προλίνα και η Ξένια Κουρκουμέλη, αποτελούν το σύνολο Some handsome hands, το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα για 6 χέρια σε ένα πιάνο. Ανάμεσα σε άλλα, θα ερμηνεύσουν την Εισαγωγή από τους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ και από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι, τη Ρομάντζα του Ραχμάνινοφ, αλλά και δύο έργα γραμμένα αποκλειστικά για το σύνολο, του Μάνφρεντ Σμιτζ, και του Γιάννη Αντωνόπουλου.
Β΄Μέρος:
Η υψίφωνος Ines Popović, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου, ο τενόρος Primož Vidovič και ο βαρύτονος Jure Počkaj από τη Σλοβενία, ερμηνεύουν με τη συνοδεία του Marko Hribernik στο πιάνο, άριες, ντουέτα και τρίο από τις όπερες Έτσι κάνουν όλες του Μότσαρτ, Τρία τραγούδια του Δον Κιχώτη στην Δουλτσινέα του Ράβελ, Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσίνι, Tόσκα και Μποέμ του Πουτσίνι.
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
“I got Rhythm”
Α΄ Μέρος:
Δυο ταλαντούχοι μουσικοί, με πλήθος τιμητικών διακρίσεων ανά τον κόσμο, ο Αμερικανός πιανίστας Σπένσερ Μάγερ και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, συνεργάζονται για πρώτη φορά, ύστερα από πρόσκληση του κύκλου γύρω απʼ το πιάνο και θα ερμηνεύσουν έργα του Μακ Ντάουελ, του Ρότζερς, αλλά και κομμάτια του Γκέρσουιν, του Μπερνστάιν, του Μποκ και άλλων.
Β΄Μέρος:
Ο κλαρινετίστας Michel Portal και ο πιανίστας Yaron Herman θα παρουσιάσουν τζαζ αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε αμερικάνικες μελωδίες.
Ο Michel Portal, γάλλος συνθέτης και σολίστ στο κλαρινέτο, το σαξόφωνο και το bandoneón θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της μοντέρνας ευρωπαϊκής jazz. Έχει συνθέσει μουσική για έναν σημαντικό αριθμό ταινιών κι έχει αποσπάσει 3 βραβεία Césars για την καλύτερη μουσική επένδυση σε ταινίες.
O Yaron Herman γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ και υπήρξε μαθητής του φημισμένου Opher Brayer. Έχει αναπτύξει τη θεωρία για τον αυτοσχεδιασμό “Real Time Composition”, για την οποία έδωσε μια σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές και πλήθος τιμητικών διακρίσεων. Toν Σεπτέμβριο του 2008 απέσπασε το βραβείο του καλύτερου νέου instrumentalist στο “Victoires du Jazz”.
Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
«Γάλλων έργα κι ερμηνείες»
Α΄ Μέρος:
Ο Γάλλος πιανίστας Philippe Alègre και η υψίφωνος Sevan Manoukian παρουσιάζουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο με έργα από τη Γαλλική ρομαντική μουσική, ως και τη σύγχρονη εποχή. Η ηθοποιός-σκηνοθέτης Μάγδα Μαυρογιάννη θα απαγγείλει στίχους τραγουδιών.
Β΄Μέρος:
Ένα από τα πιο αξιόλογα νέα κουαρτέτα, το Γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων "PSOPHOS", θα εκτελέσει το Κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 του Ραχμάνινοφ και το περίφημο Kοντσέρτο για πιάνο, βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων του Σοσόν.
Σολίστ, οι Sarah Nemtanu, βιολί (super-soliste de l Orchestre National de France) Muriel Chemin, πιάνο (1er Prix du Concours Mozart de Badura Skoda)
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου συναυλιών γύρω απʼ το πιάνο έχει η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου.
Στις 6, 11 και 13 Νοεμβρίου 2010 Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: