Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα στη Μουσική... " Leonard Berstein"

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου 1918 γεννήθηκε ο συνθέτης & μαέστρος Λέοναρντ Μπερνστάιν





Βιογραφικά
Γ εννημένος τo Lawrence, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, ιο 1918, ο Berstein έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση στο Βοston Latin School πριν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard όπου σπούδασε πιάνο με την Helen Loates και σύνθεση με τον Waiter Piston. Έγινε δεκτός από το φημισμένο Βerkshire Center, περισσότερο γνωστό ως Tanglewood, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Serge Koussevitzky.Το ταλέντο του εντυπωσίασε τον Koussevitzky και ο νεαρός Berstein έγινε βοηΘός του το 1942. Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε το 1944, όπου εργαζόταν ως βοηθός διευθυντής στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Στις 13 Νοεμβρίου Bruno Walter έπρεπε να διευθύνει ένα σημαντικο κονσέρτο που, επιπλέον, θα μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο. Ξαφνικά αδιαθέτησε ο μεγάλος μαέστρος, οπότε ο Berstein ήταν υποχρεωμένος να διευθύνει την ορχήστρα με μόλις μερικές ώρες προετοιμασίας.
Εντυπωσίασε την κριτική και το κοινό και έγινε αρεστός στους ίδιους τους μουσικούς με την κυριαρχία του στις παρτιτούρες, τη μουσική του ευαισΘησία, καθώς και την τέλεια αίσθηση της ρυθμικής αγωγής (tempi). Από τότε θα συνδύαζε μια δραστήρια καριέρα ως μαέστρος με τη διδασκαλία και τη σύνθεση. Το 1948 έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Τanglewood όπου το 1951 διορίστηκε καθηγητής στη διεύθυνση ορχήστρας. Την ίδια χρονιά δίδαξε στο τμήμα μουσικής του πανεπιστημίου Βrandeis. Μεταξύ 1951 και 1956 έβρισκε χρόνο για να διευθύνει ορχήστρες στις Ηιωμένες Πολιτείες, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι και το Μιλάνο, καθώς και για να συνθέτει έργα συμφωνικά και δραματικά. Είχε παρουσιάσει την

πρώτη του συμφωνία στη Νέα Υόρκη το 1944. Την ίδια χρονιά ανέβασαν το Fancy Free με τον Robbins και oι μουσικοκριτικοί της Νέας Υόρκης το ανακήρυξαν καλύτερο έργο για ορχήστρα της Βορείου Αμερικής για το διάστημα 1943-1944. Το 1946 συνεργάστηκε εκ νέου με τον Robbins στο μπαλέτο Fascimile.Η δεύτερη συμφωνία με τίτλο Τhe Αge οf Αnxiety παρουσιάστηκε το 1949.
Μεταξύ 1950 και 1953 αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη διεύθυνση και τη διδασκαλία, αλλά το 1954 έγραψε τη μουσική για την ταινία On the waterfron (ελλ. τίτλος, Το λιμάνι της Αγωνίας) και τον επόμενο χρόνο τον αφιέρωσε στην περάτωση της οπερέτας του Candide. Μόλις την τελείωσε, αφιερώθηκε στην Προετοιμασία του West Side Story, που παρουσιάστηκε το 1957. Όμως, για άλλη μια φορά, η πλάστιγγα έγειρε προς τη διεύθυνση και τον ίδιο χρόνο που ανέβηκε το West Side Story επέστρεψε στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ως βοηθός του πρώτου διευθυντή, του Δημήιρη Μητρόπουλου που άφησε ιη θέση του τον επόμενο χρόνο. Έτσι ο Βerstein έγινε o πρώτος αμερικανικής καταγωγής διευθυντής της περίφημης ορχήστρας. Διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι το 1969, οπότε ονομάστηκε ισόβιος επίτιμος διευθυντής. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: