Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

"Μουσικές βιβλιοθήκες"

  Το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού υλικού που διαθέτει η Μουσική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων σε βιβλία, παρτιτούρες, cd κ.λπ. είναι σπάνιο και δεν κυκλοφορεί σήμερα στο εμπόριο

Η βιβλιοθήκη, ως χώρος μελέτης και έρευνας στη χώρα μας, δεν αποτελεί μέρος της νοοτροπίας και της καθημερινότητας του πολίτη, είτε αυτός είναι ερευνητής είτε απλώς φιλομαθής. Σε αυτό συντελούν ίσως και τα εμπόδια που συναντά κάποιος προσπαθώντας να εντρυφήσει στον κόσμο των βιβλιοθηκών: λίγες ώρες εξυπηρέτησης κοινού, συχνά απρόθυμο και ανενημέρωτο προσωπικό, έλλειψη τάξης, υλικό χαμένο ή μη προσβάσιμο λόγω ανακαινίσεων, μετακομίσεων ή ακόμα και κλειστές πόρτες λόγω διακοπών, για ένα μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο διάβα του ένας μελετητής, το ταξίδι αξίζει τον κόπο• και ευτυχώς υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα βιβλιοθηκών που αποτελούν έναν μικρό παράδεισο για τον ενδιαφερόμενο.
Οι μουσικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν ίσως να χαρακτηριστούν –αν όχι οι πιο– από τις πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες. Ο κόσμος της μουσικής, αποτελούμενος από βιβλία, παρτιτούρες, δίσκους, χειρόγραφα, αρχεία καλλιτεχνών, απλώνεται μπροστά στα μάτια του ερευνητή ή του απλού φιλόμουσου σαν μια αστείρευτη πηγή μουσικών πληροφοριών και σπάνιου αρχειακού υλικού, δωρισμένου πολλές φορές από τους ίδιους τους συνθέτες, γεγονός που προσδίδει στα αποκτήματα ανεκτίμητη ιστορική αξία.


Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Λίλιαν Βουδούρη
www.mmb.org.gr, τηλ.: 210-7282778, Μέγαρο Μουσικής (νέα πτέρυγα). Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10.00 έως 16.45 και Τετάρτη από 10.00 έως 19.00. Παραμένει κλειστή Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και δύο εβδομάδες το καλοκαίρι.
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Λίλιαν Βουδούρη αποτελεί πραγματικά μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη. Παραδειγματικός χώρος επισκεπτών, φιλικό περιβάλλον, άρτια εξοπλισμένη με τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα, διαθέτει πλούσιο υλικό προσβάσιμο στον αναγνώστη και ενημερωμένο προσωπικό, πρόθυμο να εξυπηρετήσει τόσο τον φιλόμουσο πολίτη όσο και τον ερευνητή που αναζητεί την εξειδικευμένη πληροφορία.


Η συλλογή της βιβλιοθήκης, η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 63.000 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 22.000 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 400 τίτλους περιοδικών, 10.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 150 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα με διάφορα θέματα, σπάνια προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσεις δεδομένων, στις οποίες η βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά. Μια σημαντική συλλογή της βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών καθώς και σπάνιες συλλογές. Επίσης, στους χώρους της μουσικής βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της μια παιδική βιβλιοθήκη. Αξιόλογες είναι επίσης οι συλλογές για την αρχαία ελληνική τέχνη, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες γενικότερα.
Η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος και διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος - Λίλιαν Βουδούρη, μας λέει για την ίδρυση της βιβλιοθήκης: «Η δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης ήταν ένας στόχος του συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής, ο οποίος είναι ο ίδιος που ίδρυσε το Μέγαρο Μουσικής. Στο καταστατικό λοιπόν του συλλόγου υπήρχε ο στόχος της δημιουργίας μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών στην Αθήνα και μιας μουσικής βιβλιοθήκης, με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας, της καλλιέργειας και της μουσικής εκπαίδευσης. Έτσι λοιπόν, το 1995, με την ευκαιρία μιας γενναίας επιχορήγησης από το ίδρυμα Βουδούρη, άρχισε να υλοποιείται αυτός ο στόχος και να συλλέγεται υλικό που θα υποστήριζε την έρευνα και την καλλιέργεια της δυτικής μουσικής, της έντεχνης, των μουσικών των λαών και βεβαίως της ελληνικής μουσικής. Τον Φεβρουάριο του 1997 η βιβλιοθήκη άνοιξε και λειτούργησε για το κοινό. Σ’ εκείνο το στάδιο αποκτήθηκαν σε παρτιτούρα όλα τα έργα των μεγάλων και των μικρότερων συνθετών.
»Υπάρχουν στη βιβλιοθήκη πολλές εκδόσεις των έργων του Μότσαρτ, του Μπαχ, του Μπετόβεν, του Σούμπερτ, του Στραβίνσκι, του Προκόφιεφ. Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης σημαντικά λεξικά, όπως το εννεάτομο λεξικό ισπανικής μουσικής, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τους συνθέτες της Αναγέννησης έως τους συνθέτες του εικοστού αιώνα. Υπάρχουν επίσης βιβλία για οποιαδήποτε πτυχή της μουσικής ή της μουσικής λογοτεχνίας, όπως μουσική εκπαίδευση, μουσικοθεραπεία, μουσική ακουστική, τεχνολογία ήχου. Πέρα από τα έργα των συνθετών –που υπάρχουν όπως προανέφερα σε παρτιτούρες αλλά και ηχογραφήσεις– τώρα πια υπάρχουν και σε dvd όλες οι όπερες.
»Μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε σ’ ένα βιβλιοπωλείο ή δισκοπωλείο και να αγοράζουμε αυτό που θέλουμε. Ετούτο όμως κοστίζει και δεν είναι όλοι σε θέση να το κάνουν. Έτσι λοιπόν, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει εδώ και να ακούσει όλα αυτά τα σπουδαία έργα της μουσικής ή ακόμα και μουσική από το Πακιστάν ή παραδοσιακή μουσική από τη Χιλή. Έχουμε συνδρομή σε βάσεις δεδομένων πολλών περιοδικών. Επίσης, αν δεν είχαμε –που τα έχουμε– τα άπαντα του Μότσαρτ, υπάρχει το συγκεκριμένο site από την Αυστρία που παρέχει στο διαδίκτυο σκαναρισμένες αυτές τις εκδόσεις. Υπάρχουν και άλλα χρήσιμα sites. Υποχρέωσή μας είναι να παραπέμψουμε το χρήστη στο έγκυρο site μέσω των συνδρομών που έχουμε, αλλά να τον συμβουλεύσουμε ακόμα και για ελεύθερα sites. Γιατί, οτιδήποτε βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα έγκυρο, ποιοτικό και επιστημονικό.
»Στο τμήμα τώρα της βιβλιοθήκης που ονομάζουμε Αρχείο Ελληνικής Μουσικής σκοπός ήταν να συγκεντρωθεί ό,τι πραγματικά αφορά την ελληνική μουσική ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, υπάρχουν στη συλλογή μας αρχεία Ελλήνων συνθετών των οποίων ο αριθμός, όπως φαίνεται από τώρα, θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο είναι ογκωδέστατο και το οποίο έχει επισκεφτεί πολύς κόσμος, επειδή θέλει να κάνει κάποια συναυλία, να οργανώσει μια έκθεση ή να γράψει ένα βιβλίο. Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε και ένα μεγάλο μέρος του είναι προσβάσιμο από το διαδίκτυο. Υπάρχουν αρχεία και άλλων συνθετών, όπως του Γεωργίου Πλάτωνος, του Γεωργίου Πονηρίδη, του Αιμίλιου Ριάδη κ.ά. Έχουν και αυτά ψηφιοποιηθεί, ώστε να συντηρείται το πρωτότυπο υλικό, να μην καταστρέφεται. Να σημειώσω ότι τώρα συνεχίζουμε τα προγράμματα ψηφιοποίησης. Αυτό το διάστημα ψηφιοποιούμε παλιά προγράμματα, παλιά μουσικά περιοδικά και αρχεία Ελλήνων συνθετών».
Για τους τρόπους συγκέντρωσης του υλικού, η Στεφανία Μεράκου συμπληρώνει: «Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι παρακολουθούν τις εκδόσεις, όλους τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ καθημερινά γίνονται παραγγελίες. Ακόμη, παρακολουθούμε βιβλιοπωλεία που διαθέτουν παλιές εκδόσεις και δημοπρασίες. Υπάρχουν φυσικά και δωρεές από καλλιτέχνες• και θα αναφέρω κάτι που συνέβη πρόσφατα: οι κόρες του Μιχάλη Σουγιούλ, γνωρίζοντας πως έχουμε μια πολύ μεγάλη συλλογή με ελληνικά τραγούδια και τραγούδια τού πατέρα τους, ενδιαφέρθηκαν να συμπληρώσουν αυτή τη συλλογή με κάποια τραγούδια που μας έλειπαν. Άρα, η δική μας συλλογή με τραγούδια του Σουγιούλ πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη, αφού ακόμα και οι κόρες του ανακάλυψαν στη συλλογή μας έργα που δεν γνώριζαν. Επίσης ο Μίκης Θεοδωράκης μάς δώρισε το αρχείο του. Δωρεά ήταν επίσης και το αρχείο του Αιμίλιου Ριάδη.
»Βασικός σκοπός μας είναι να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να αναζητήσει σε μια βιβλιοθήκη. Έχουμε μάθει, στην Ελλάδα, να περιοριζόμαστε σε αυτό που έχουμε στην κατοχή μας: εμείς ή κάποιος γνωστός μας. Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλους. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως ο κατάλογός μας εκσυγχρονίζεται και θα είναι πιο εξελιγμένος και εύχρηστος. Δεχόμαστε ερωτήσεις στο library@megaron.gr και έχουμε ένα μηνιαίο newsletter, με το οποίο ενημερώνουμε τους εγγεγραμμένους κάθε μήνα για τα καινούργια αποκτήματα και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως διαλέξεις, ξεναγήσεις σχολείων, σεμινάρια και συνέδρια, προγράμματα που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της μουσικής καλλιέργειας και εκπαίδευσης, όχι μόνο του ειδικού αλλά και του ευρέος κοινού.

Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, www.mla.gr, τηλ.: 210-3229758, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Κυδαθηναίων 11, Πλάκα, e-mail: mla@yahoo.com
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 16.00.
Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της πόλης (ίσως στην ομορφότερη), την Πλάκα, βρίσκεται Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει το σημαντικό μουσικό υλικό που διαθέτει το αρχείο Μέλπως Μερλιέ. Συγκεκριμένα: Το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο ιδρύθηκε το 1930 από τη Mέλπω Mερλιέ (1889-1979). Είναι το ιστορικότερο και αρχαιότερο κέντρο μελέτης τής παραδοσιακής μας μουσικής, της βυζαντινής, της δημοτικής και της ρεμπέτικης. Από τότε ως σήμερα, κυρίως χάρη στην έρευνα της Mέλπως Mερλιέ, αλλά και επιφανών συνεργατών της (Nίκος Σκαλκώτας, Πέτρος Πετρίδης, Γιώργος Πονηρίδης, Nικόλαος Xρυσοχοΐδης, Aγλαΐα Aγιουτάντη, Δέσποινα Mαζαράκη, Samuel Baud-Bovy) συγκεντρώθηκε μοναδικό υλικό ανεκτίμητης αξίας, στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα, δισκοθήκη και οργανοθήκη, βιβλιοθήκη, εκδόσεις βιβλίων, εκδόσεις δίσκων και cd.
Από το 1975 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από πενήντα αποστολές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου ηχογραφήθηκαν πολλά τραγούδια, με άγνωστους στο ευρύ κοινό τραγουδιστές και μουσικούς του κάθε τόπου, με σκοπό αφενός τη μελέτη της μουσικής, της γλωσσολογικής και της λαογραφικής ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης περιοχής και αφετέρου την έρευνα σε σχέση με την επίδραση που υφίστανται ή ασκούν στις μουσικές των άλλων περιοχών τόσο της Ελλάδας όσο και των γειτονικών λαών.


Μουσική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, τηλ.: 210-8840019, e-mail: music.library.athens@gmail.com, Λιοσίων και Ηπείρου 70, πλησίον του σταθμού μετρό Λαρίσης
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00 έως 15.00, Τρίτη, Τετάρτη, 9.00 έως 17.00.
Σε φάση ανακαίνισης βρίσκεται η Μουσική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Όπως μας πληροφορεί η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, Ίλια Κατσούρα, σκοποί της –εκτός από την ανακαίνιση τού εν λόγω χώρου– είναι ο εκσυγχρονισμός του ευρετηρίου (δημιουργία ηλεκτρονικού ευρετηρίου) και η διάσωση του υλικού στη σύγχρονη τεχνολογία (καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού σε cd και dvd). Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 από δωρεές που προσέφερε ο Όμιλος Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος και ο πρόεδρός του, ο Νίκος Τσολάκης, και υπάγεται στη διεύθυνση δημοτικών βιβλιοθηκών του πολιτισμικού ομίλου του δήμου Αθηναίων.
Το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού υλικού που διαθέτει σε βιβλία, παρτιτούρες, cd κ.λπ. είναι σπάνιο και δεν κυκλοφορεί σήμερα στο εμπόριο. Ενδεικτικά: χειρόγραφα μουσικά έργα (παρτιτούρες) όπως, ελληνικές και ξένες οπερέτες, ξένες όπερες, κωμειδύλλια, συλλογές (παρτιτούρες) ξένων τραγουδιών, ηχογραφήσεις του Τάκη Αθηναίου, δίσκοι βινιλίου. Διαθέτει επίσης 800 τόμους ελληνικών και ξένων μουσικών βιβλίων και περιοδικών, εκ των οποίων οι 474 προέρχονται από τη δωρεά του Ν. Τσολάκη και του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος, 12.000 τίτλους μουσικών εντύπων (παρτιτούρες), τα οποία αφορούν ελληνική και ξένη μουσική όλων των ειδών καθώς και όπερες, οπερέτες με τα λιμπρέτα τους, εκ των οποίων οι 10.000 έχουν προέλθει στην κατοχή τής βιβλιοθήκης από την αναφερόμενη δωρεά.

Εθνικό Ωδείο, Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, τηλ.: 210-5248254, www.kalomiris.gr, e-mail: mankals@otenet.gr, Μάγερ 18, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 14.00.
Σημαντικά ευρήματα μπορούν να μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι στα αρχεία των ωδείων, όπου αυτά είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αρχείο του Μανώλη Καλομοίρη, το οποίο είναι πλήρως οργανωμένο και διαθέσιμο στο κοινό.

Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας, τηλ.: 210-7277789, www.music.uoa.gr, Φιλοσοφική Σχολή, πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ένατος όροφος
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30 έως 18.00.
Εκτός από τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό τού τμήματος, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει χρήση της βιβλιοθήκης ως επισκέπτης. Οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν μόνο αυθημερόν και μόνο έντυπο υλικό. Μπορούν όμως να ακούσουν το ηχητικό υλικό στο χώρο της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει: Α) Έντυπο υλικό: βιβλία, 1.700 παρτιτούρες και 49 τίτλους περιοδικών (συνδρομές από το έτος 2000). Β) Οπτικοακουστικό υλικό: περίπου 1.800 cd, cd rom, dvd, 750 δίσκους βινιλίου και 100 κασέτες ήχου και βίντεο.

Άλλες συλλογές
Εκτός από τις αμιγώς μουσικές βιβλιοθήκες, υπάρχουν επίσης οι μουσικές συλλογές των μεγάλων βιβλιοθηκών και των αρχείων που μπορούν να προσφέρουν στον αναγνώστη έναν ικανό αριθμό βιβλίων για τη μουσική, αρχείων καλλιτεχνών, μουσικών προγραμμάτων και χειρογράφων.
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, www.elia.org.gr, 210-3211.149, Αγίου Ανδρέου 5, Πλάκα, e-mail: info@elia.org.gr
Ωράριο λειτουργίας: η βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη 9.00 έως 13.00. Το τμήμα αρχείων λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00.
Εκτός από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στην Πλάκα στεγάζεται το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), σ’ ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, με οργανωμένο υλικό και πρόθυμο προσωπικό. Διαθέτει αρκετές συλλογές, μια από τις οποίες είναι η Συλλογή Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνεται επίσης το τμήμα της μουσικής, το οποίο διαθέτει συλλογή μουσικών τεμαχίων, που περιλαμβάνει στην πλειονότητά της Έλληνες δημιουργούς, αριθμεί περισσότερα από 4.000 τεκμήρια και καλύπτει την περίοδο 1900-1970• συλλογή προγραμμάτων από ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις, η οποία αριθμεί περίπου 3.000 τεκμήρια και εκτείνεται χρονικά σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα• εφήμερα τεκμήρια μουσικής δραστηριότητας και σπάνιες σειρές μουσικών περιοδικών εκδόσεων του εικοστού αιώνα και αρχεία καλλιτεχνών όπως του Πολ Μενεστρέλ, του Frank Choisy κ.ά.

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, www.ascsa.edu.gr, τηλ.: 210-7236313, Σουηδίας 54 Αθήνα, e-mail: ascsa_info@ascsa.edu.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00 έως 17.00. Πέμπτη: 9.00 έως 20.00. Σάββατο: 9.00 έως 14.00.
Η μουσική συλλογή της βιβλιοθήκης είναι αξιοσημείωτη για τα χειρόγραφα και τα βιβλία τής βυζαντινής και της μεταβυζαντινής μουσικής• περιλαμβάνει επίσης υλικό για την αρχαία και τη νεοελληνική μουσική καθώς και πολλά χρήσιμα στοιχεία για τη μουσική και για τα μουσικά όργανα πολλών τόπων και πολιτισμών.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, www.nlg.gr, τηλ.: 210-3382601, Πανεπιστημίου 32, Αθήνα, e-mail: nlg@nlg.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9.00 έως 20.00. Παρασκευή έως Σάββατο: 9.00 έως 14.00.
Η αναζήτηση μουσικών βιβλίων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, άρα γρήγορα και απλά, μέσω του καταλόγου opac: www.nlg.gr/opac.htm, επιλέγοντας τη σύνδεση με τον κατάλογο αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη της Βουλής και Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Παλιό Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, http://voulibeu.parliament.gr, 210-5102315, 210-5102604
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00 έως 14.30.
Όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιθυμούν να μελετήσουν μουσικά περιοδικά, θα βρουν ενδιαφέρουσα ποικιλία στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η οποία στεγάζεται στο Παλιό Καπνεργοστάσιο. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, όπου ο μελετητής μπορεί να αναζητήσει κάποιες μουσικές εκδόσεις, βιβλία και μελέτες της μουσικής και της μουσικής ιστορίας. Σημαντικό εργαλείο είναι η ηλεκτρονική αναζήτηση υλικού μέσω του: catalog.parliament.gr/#focus

 Μαριάννα Παπάκη από Δίφωνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: