Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

"Βραδυά κιθάρας στο Λαύκο"


Βραδιά Κιθάρας
"υπό το φώς των αστεριών και των κεριών "στον τόπο που γέννησε τον μεγάλο κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα, στο Λαύκο του Ν. Πηλίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «Η Δράση» διοργανώνει αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου,και ώρα 8.30μμ μια Βραδιά Κιθάρας υπό το φώς των αστεριών και των κεριών στον τόπο που γέννησε τον μεγάλο κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα, στο Λαύκο του Ν. Πηλίου. Η συναυλία θα γίνει στο Αρχοντικό Παρίση. Παίρνουν μέρος το ντούο των Μηνά Μπόγρη (κιθάρα) και Ντόρας Αθανασίου (φωνή) και η Εύα Φάμπα (κιθάρα). Ανέκδοτα ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου απαγγέλει ο Μιχάλης Μητρούσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μπορεί οι 4ες Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας Λαύκου, να αναβλήθηκαν για τον Ιούλη του 2011 προσμένοντας σε καλύτερες συνθήκες και στην εκ νέου συμπαράσταση όλων των καλλιτεχνών, των φιλόμουσων και των φίλων του φεστιβάλ αυτού, όμως είναι σίγουρο πως η κιθάρα έχει γερές ρίζες στην περιοχή και τους ανθρώπους της και οι φωνές που ζητούσαν τη μελωδία της να ακουστεί και φέτος στο χωριό ήταν πάρα πολλές.
Έτσι η Βραδιά Κιθάρας έχει ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον με πολύ Ελληνικό χρώμα και το παρουσιάζουν καλλιτέχνες με ταλέντο αδιαμφισβήτητο.
Χορηγός: Αρχοντικό Παρίση –Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΑ Βόλου


                                   Λίγα λόγια για τους σολίστες


Μηνάς Μπόγρης
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Παναγιώτη Δεληγιάννη στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και ανώτερα θεωρητικά με το Γιάννη Αυγερινό. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια μουσικής και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στη δισκογραφία στο «Ημερολόγιο» του Νίκου Ξυδάκη το 2006. Έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς σύνθεσης (1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Έργων για Κιθάρα του Εθνικού Ωδείου το 1998, 5ο και 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Βόλου του Ωδείο Φουντούλη το 2007 και 2009 αντίστοιχα) παρουσιάζοντας έργα του για μία και δύο κιθάρες τα οποία αποτελούν το υλικό της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς που ετοιμάζει. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρονικής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά στο οποίο εργάζεται ως εκπαιδευτικός και του Μεταπτυχιακού τμήματος σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση». Διδάσκει κιθάρα στο Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο.
 Ντόρα Αθανασίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με το τραγούδι από το 2003 παίρνοντας μαθήματα φωνητικής με την υψίφωνο Μαρίνα Κρίλοβιτς. Έχει δώσει συναυλίες στο Ωδείο Athenaeum, στο μέγαρο Γκύζη στα Φηρά Σαντορίνης και στο Μουσείο Μπενάκη (στο κτίριο της οδού Πειραιώς) με αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Ακόμα έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και σε συναυλίες στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά στην Αθήνα και το Παρίσι και είναι απόφοιτος της E.E.S. de Versailles, στο τμήμα Ειδικής Αγωγής. Εργάζεται ως νηπιαγωγός.

Εύα Φάμπα
Η Εύα Φάμπα, γεννημένη στην Αθήνα και κόρη του Δημήτρη Φάμπα, αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μία από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της κιθάρας με πλούσιο καλλιτεχνικό, δισκογραφικό και εκδοτικό έργο. Έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία εκατοντάδες ρεσιτάλ σε μουσικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική (Φεστιβάλ κιθάρας Κίνας, Φεστιβάλ Καλούγκα – Ρωσία, Φεστιβάλ Κιθάρας Στοκχόλμης, Φεστιβάλ Γυναίκα κ Κιθάρα – Παραγουάη, Φεστιβάλ Αρεκίπα – Περού, Φεστιβάλ Μάρμαρο και Ήχος – Σερβία, Φεστιβάλ Six Ways – Ιταλία κα). Έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες (Συμφωνική Δ. Αθηναίων, Συμφωνική της Ρωσίας, Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, Συμφωνική του Πανεπιστημίου του Hidalgo – Μεξικό, Συμφωνική Νέων του Δ. Καλαμαριάς, Σύνολο εγχόρδων της ΚΟΑ, Ορχήστρα Εγχόρδων της Βομβάης, Ορχήστρα εγχόρδων Δ.Ηρακλείου Κρήτης) παρουσιάζοντας ονομαστά κονσέρτα αλλά και τις παγκόσμιες πρεμιέρες νέων έργων. Σπουδαίοι συνθέτες έχουν γράψει για την Εύα και ανάμεσά τους ο Δημ. Φάμπας, ο Yiu-Kwong Chung (το κονσέρτο FOR EVA), ο Andersen Viana, ο Waltel Branco, o Eduardo Morales Caso, ο G.Mizzi, ο Δ. Νικητός κ.α. Έχει ηχογραφήσει 5 cd που παίζονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. (CAPRICCIO DIABOLICO –BERBEN & IGS 2007, EVA FAMPAS plays FAMPAS – AULIA 2005, A GUITAR PORTRAIT OF FANTASY – WAVE MUSIC GR 2002). Συνεργάζεται με εκδοτικούς Οίκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φιλ. Νάκας, Μ. Νικολαίδης – Orpheus, Αν. Λιόλιος, MEL BAY, BERBEN, BALKANOTA, Lathkill Music Publishers) για την έκδοση έργων για την κιθάρα, επιμελείται της έκδοσης των έργων του πατέρα της Δημ. Φάμπα, και είναι και η ίδια συγγραφέας μουσικών βιβλίων. Κάνει διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστήμια και διεθνή φεστιβάλ, μετέχει στις επιτροπές διεθνών διαγωνισμών κιθάρας και σύνθεσης έργων για κιθάρα.
Έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια από διεθνή φεστιβάλ και Δήμους της Ελλάδας ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας. Είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου με καθηγητή στην κιθάρα τον Δημ. Φάμπα και στα ανώτερα θεωρητικά τον συνθέτη Δημ. Δραγατάκη.Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Θ. Αντωνίου, σεμινάρια με τον Leo Brouwer κλπ. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Ημερών Κιθάρας Λαύκου.
Ιστοσελίδες: www.evafampas.gr - www.myspace.com/evafampas - www.youtube.com/user/thegjst

Δεν υπάρχουν σχόλια: