Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

"Ταξίδι γνωριμίας με τη Γαλλική Μουσική" (5) Ζ.Μπιζέ, Καμιγ Σαιν Σανς

O Ζωρζ Μπιζέ  σημαντικός εκπρόσωπος της μη-ιταλικής όπερας της εποχής του ,  συνθέτης που άφησε ενδιαφέρον έργο το οποίο εν μέρει εκτελείται και στις μέρες μας. Ξεκίνησε σαν βιρτουόζος πιανίστας αλλά γρήγορα ασχολήθηκε με τη σύνθεση. Ενώ τα μη οπερατικά του έργα είχαν γενικά αποδοχή, οι όπερές του δεν γίνονταν εύκολα αποδεκτές και αγαπητές από το κοινό - τουλάχιστον κατά την αρκετά σύντομη ζωή του. Έπειτα από μερικά χρόνια, όμως, άρχισε να έρχεται η αναγνώριση του, η οποία φυσικά διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.
Διατηρώντας ένα καθαρό γαλλικό στυλ και φινέτσα, ανάλαφρη  αλλά και εκφραστική, η μουσική του συνθέτη αποτέλεσε το τέλειο "όχημα" για την έκφραση των καλλιτεχνικών του ιδεωδών στο χώρο του μελοδράματος. Το αριστούργημά του, η "Κάρμεν", έχει ένα πάθος και μια ζωντάνια που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα έργα του συνθέτη, υπογραμμίζοντας όμως και τη βαθιά του πλέον σχέση με τη μουσική καθώς και την τελειοποίηση όλων των εκφραστικών του μέσων.


Ο Σαρλ-Καμίγ Σεν-Σανς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Γάλλου ρομαντικού συνθέτη της εποχής του. Υπήρξε βιρτουόζος στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο, είχε αρκετή επιτυχία στην εποχή του σαν συνθέτης και ταξίδευε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του.΄Εχει χαρακτηριστεί σαν ο Γάλλος "Μέντελσον". Τα έργα του θεωρούνται πλέον κάπως "εκτός μόδας" και έχουν διατηρηθεί στη διαδρομή του χρόνου λιγότερο από αυτά άλλων συνθετών.

"Το καρναβάλι των ζώων" είναι μια μουσική σουίτα που ο συνθέτης έγραψε το Φεβρουάριο του 1886 , ενώ έκανε τις διακοπές του σε ένα χωριουδάκι της Αυστρίας.
Η σουίτα αποτελείται από 14 μέρη και θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του. http://www.artissimo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: